Het is wetenschappelijk bewezen: verliefdheid maakt blind. In het begin van een relatie zien we amper tekortkomingen bij de ander, en ergernissen – als we die al zien – worden met de spreekwoordelijke mantel der liefde toegedekt. Maar na verloop van tijd worden de verwachtingen van je relatie niet altijd meer ingelost.
Tegen de tijd dat er kinderen in huis rondlopen, zijn we vaak al lang en hard van onze roze wolk gedonderd. Meer zelfs, misschien vragen we ons steeds vaker af: Is dit het nu? Is dit alles wat ik van een relatie en een partner mag verwachten?
Tevreden
Of we tevreden blijven met onze relatie, hangt volgens een wetenschappelijke theorie af van twee factoren: haal je er meer voordeel uit dan nadeel? En krijg je meer of minder dan je verwacht?
Met andere woorden: brengt je relatie meer goeds en leuks dan negativiteit en opofferingen? En voel je dat ook zo aan?
Hoe kleiner de kloof tussen je verwachtingen en de werkelijkheid, hoe tevredener je bent. Hoe groter het verschil, des te ontevredener.
Klinkt logisch, toch? Maar wat bepaalt je verwachtingen over je relatie?
LEES OOK > Relatieadvies en -inspiratie in de Even met twee-podcast
Van werkman en moeder de vrouw …
Onze persoonlijkheid en levenservaringen spelen daarbij een grote rol, maar ook onze onmiddellijke omgeving: relaties van ouders, vrienden en collega’s bijvoorbeeld.
Zelfs de bredere maatschappij oefent invloed uit op onze verwachtingen rond relaties. En op dat vlak is er de laatste jaren erg veel veranderd.
Vroeger waren de verwachtingen als je samen een gezin startte duidelijker. De man zorgde voor brood op de plank, en de vrouw voor het huishouden en de kinderen.
… naar minnaar en beste vriendin
Dat rollenpatroon is in het Vlaanderen van vandaag allang de norm niet meer. We zoeken dan ook andere dingen in onze partner.
We willen bijvoorbeeld een partner die luistert, en waar we een emotionele band mee voelen. Een beste vriendin. Een passionele minnaar. Een goede ouder.
Maar krijgen we al die verwachtingen nog wel ingevuld? Zijn ze haalbaar en realistisch? Daar valt vanuit wetenschappelijk oogpunt heel wat over te zeggen.
LEES OOK > De tropenjaren: hoe overleef je ze?
Ondergesneeuwd
De belangrijkste factor om tevreden te zijn, is een klassieker: in je relatie moet je tijd en aandacht investeren. In het begin van een relatie gaat dat vaak vanzelf. Maar wanneer je de handen vol hebt met de combinatie van werk en gezin, blijft er weinig tijd over voor elkaar.
Vaak vergeten we die eerste jaren van het ouderschap dat we ook nog iemands partner zijn, en worden we helemaal opgeslorpt door onze ouderrol.
Heb je eindelijk eens wat tijd over, dan ontbreekt het vaak aan energie om die samen waardevol in te vullen. Of moet je toch eigenlijk dringend nog wat praktische zaken bespreken …
Stressbom
Het is niet alleen een kwestie van tijd die ontbreekt. Ook de vermoeidheid en stress van het ouderschap en het werkende leven kunnen stevig inhakken op je relatie.
Als je ‘op’ bent, is geduldig luisteren naar elkaar en er zijn voor elkaar een hele opgave. Je kunt niet meer constructief reageren op je partner en op relatie-uitdagingen, en kleine frustraties ontaarden in ruzie en conflict.
Het hoeft dus niet te verwonderen dat er een mismatch ontstaat tussen onze relatie en onze verwachtingen ervan. Vooral koppels die vóór het ouderschap hoge, romantische verwachtingen hadden, zijn later vaak minder tevreden met hun relatie, zo blijkt uit onderzoek.
Tussen de lakens
Bovendien zijn onze verwachtingen niet altijd realistisch voor een relatie die jaren of een leven lang blijft duren. Wanneer jonge ouders bijvoorbeeld tijdelijk geen actief seksleven hebben, en de passie verdwenen lijkt, denken ze vaak dat er iets fout zit in hun relatie.
Natuurlijk kan het frustrerend zijn, maar het is op zich een normaal fenomeen dat het vuur na verloop van tijd wat minder hard brandt.
In het begin van een relatie laait de passie hoog op telkens als we ons intiem en emotioneel verbonden voelen met elkaar. Maar op langere termijn zorgt een stabiel niveau van intimiteit er net voor dat de passie wat gaat liggen.
LEES OOK > Valentijn na kinderen: ‘Waar is onze relatie gebleven?’
Dubbel
Wanneer we het gevoel hebben onze partner van binnen en van buiten te kennen, en er geen mysterie meer lijkt te zijn (denk aan je partner in joggingbroek in de zetel) gaat het seksueel verlangen bijna automatisch op een lager pitje staan.
Onze behoeften en verwachtingen zijn dus niet altijd makkelijk te verzoenen, en zeker niet in de dubbele rol van ouder en partner.
Enerzijds willen we dat onze partner betrouwbaar is en telkens klaarstaat voor ons en de kinderen. Anderzijds verwijten we diezelfde partner te voorspelbaar te zijn, en vinden we dat die wel wat avontuurlijker en spannender mag zijn.
Wat nu?
Als ouder doe je er goed aan te beseffen dat het normaal is dat je relatie tijdelijk op een lager pitje staat. Maar je kunt wel het heft in handen nemen om je relatie beter te maken.
Daarvoor moet je op twee fronten in actie schieten: je kunt werken aan je verwachtingen én aan je relatie zelf. Hoe je dat kan aanpakken, lees je in onze 10 tips om je relatie beter te maken.
Tekst: Laura Sels & Lesley Verhofstadt
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 26/10/2021, laatste update op: 16/08/2023