De tropenjaren zijn die jaren waarin je constant achter je kinderen en jezelf voorbij holt, waar je hoofd non-stop bezig is en waar je amper tijd hebt om eens te ademen en een douche te nemen. En het klinkt onmogelijk, maar je kàn die jaren overleven!

De tropenjaren overleven

Als je het woord ‘tropenjaren’ hoort, zou je nog kunnen denken dat het gaat over de jaren en vakanties waar je wilde avonturen hebt beleefd in de vrije natuur.

Maar helaas. Met de tropenjaren worden de bijzonder slopende jaren bedoeld, die je als ouders meemaakt met kleine kinderen. Oftewel: de eerste levensjaren van en met je kinderen. En die jaren zijn niet zonder gevaren, legt relatietherapeute Hanne Devinck uit.

Devinck: ‘Door tijdens die periode zo te focussen op de kinderen, bestaat de kans dat je jezelf en je partner ergens onderweg gaat verliezen. Door niet meer echt met elkaar te praten en te luisteren naar elkaar, bijvoorbeeld. Of door geen rekening te houden met elkaar. Of elkaar geen dingen te gunnen.

Op het einde van de rit, wanneer de slapeloze nachten voorbij zijn en de kinderen zelfstandiger worden, blijven jullie achter om te merken dat jullie elk op een ander spoor zijn beland.’

LEES OOK > Samen groeien als koppel, niet uit elkaar groeien

Tips

Je kan jezelf opsluiten op je slaapkamer en hopen dat die jaren vanzelf passeren, maar dat is niet echt de beste oplossing. Devinck legt uit wat je wèl kan doen om die jaren met frisse moed te trotseren:

Aanvaard dat het een fase is

‘Het is belangrijk om te weten dat deze jaren enorm slopend zijn en om dat te aanvaarden. Jullie komen misschien meer in conflict terecht met elkaar, maar dat ligt niet zomaar aan jou of aan jullie.

Jullie zijn beiden moe en hebben een heleboel aan jullie hoofd. Tijd vinden voor jezelf en voor elkaar is daardoor erg moeilijk. De boog staat gespannen, waardoor die al eens sneller springt. Hou dat in het achterhoofd en geef jezelf wat meer speling.’

Praat met elkaar

‘Blijf praten met elkaar, vertel elkaar hoe het met je is, wat je nodig hebt om het hoofd boven water te houden, vraag aan je partner hoe het met hem/haar gaat.

Probeer ook de positieve kant te belichten: vertel elkaar wat je fijn en steunend vindt, zodat je dat dan ook vaker kan doen voor mekaar. Wat helpt jullie om de dag/de week/de maand door te komen? Hoe helpt jouw partner jou hierbij?’

LEES OOK > Praten met je partner: deze tips kunnen helpen

Gedeelde smart is halve smart

‘In de eerste plaats is het goed om het gesprek met elkaar aan te durven gaan, maar praat ook met je omgeving over hoe moeilijk het soms is.

Vrienden die in een gelijkaardige situatie zitten, kunnen zo bijvoorbeeld delen van je verhaal herkennen. Daardoor voel je je weer minder alleen.’

Gun jezelf en je partner rust

‘Neem tijd voor elkaar en plan die tijd desnoods in. En neem daarnaast ook tijd voor jezelf. Bekijk samen wanneer elk van jullie even kan gaan sporten, wandelen, shoppen, …

Zo kunnen jullie weer even op adem komen en met een opgeladen batterij bij het gezin zijn. Stimuleer elkaar om de rust even op te zoeken zodat de batterij niet helemaal leeg raakt.’

Blijf intiem met elkaar

‘Blijf elkaar opzoeken, zowel fysiek als emotioneel. Door intiem te zijn met elkaar en emotionele zaken te delen zal jullie band sterker worden omdat er simpelweg meer verbondenheid is tussen jullie.

Hierdoor wordt de last om te dragen gedeeld en kunnen jullie weer beter functioneren als een team.’

LEES OOK > Valentijn na kinderen: ‘Waar is onze relatie gebleven?’

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 22/03/2021, laatste update op: 16/08/2023