Met het project ‘Even met twee’ helpen we ouders met jonge kinderen om samen aan hun relatie te werken. Naast een inspiratieavond en webinars, verschijnt er ook een podcastreeks waarin zowel experten als koppels aan het woord komen. Communicatie, emoties, zelfzorg, verbinding met elkaar … Het komt allemaal aan bod in de Even met twee-podcast.

Even met twee-podcast

In de podcastreeks Even Met Twee ontvangen we iedere week experten en ouders, die ons meer vertellen over de impact die de komst van een kind kan hebben op je partnerrelatie. De tijd met elkaar wordt beperkter terwijl die juist zo belangrijk is.

Ontdek de trailer van de reeks hieronder:

Experten

Laura Sels

In de eerste aflevering is Laura Sels te gast, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent. Het belangrijkste doel in haar werk is om dynamische processen in hechte relaties beter te begrijpen en te verbeteren.

Laura neemt ons mee in het verhaal van relaties in de huidige maatschappij. We hebben vandaag de dag allemaal verwachtingen over relaties. Die verwachtingen worden bepaald door onze eigen achtergrond, persoonlijkheid en manier van hechting.

Daarnaast kijken we ook naar de impact van stress op de relatie en de positieve momenten die je uit je relatie kan halen.

Jeroen de Jong en Wendy van Dam

Deze keer zijn Jeroen de Jong en Wendy van Dam te gast. Samen geven ze relatietrainingen onder de naam Liever de Liefde!. Deze relatietrainingen staan in het teken van verbinding, ontspanning en plezier in je relatie.

Tijdens de podcast bespreken we vragen die kijkers tijdens het webinar hadden. Zo hebben we het over hoe je aan de slag kan gaan met de tips van Jeroen en Wendy, kijken we naar hoe je meer verbinding kan creëren en zoeken we uit hoe je een balans in je relatie kan vinden.

Kortom, een aflevering over het vinden en creëren van ruimte in je relatie.

LEES OOK > Vadergesprek over tijd voor elkaar in de drukte van je gezin: ‘De relatie staat vaak onderaan het prioriteitenlijstje’

Nina Mouton

Nina Mouton is klinisch psycholoog, psychotherapeut, auteur van de boeken mild ouderschap en mama van twee kindjes.

In deze aflevering beantwoordt Nina vragen van kijkers van het webinar dat ze gaf over zelfzorg in je relatie: ‘Wat als je een enorm schuldgevoel ervaart als je tijd neemt voor jezelf?’ ‘Wat als je het moeilijk vindt om hulp te vragen?’.

Daarnaast hebben we het ook over hoe je aan zelfzorg kan doen als je worstelt met het vinden van een balans tussen privé en werk. Nina geeft meer info over geweldloze communicatie in je relatie en hoe je dit bespreekbaar kan maken naar je partner.

LEES OOK > Nina Mouton over zelfzorg in relaties: ‘Het zit in héél kleine dingen: eens knipogen naar mekaar, bijvoorbeeld’

Rika Ponnet

In deze aflevering bellen we met Rika Ponnet, seksuologe, schrijfster en relatie-expert, over verbondenheid met je partner.

Rika deelt haar kennis en ervaringen uit haar werk als relatietherapeut. Ze vertelt waarom het bij sommige koppels gemakkelijker gaat om heel snel met elkaar in verbinding te raken en wat je als partners kan doen. Als partners vorm je de basis van het gezin. Neem dus de tijd voor jezelf en voor elkaar als koppel. Naast ouders ben je namelijk ook partners.

Daarnaast hebben we het over hoe de realiteit tussen partners kan verschillen, hoe je dit bespreekbaar kan maken en waarom twee verschillende realiteiten naast elkaar kunnen bestaan.

LEES OOK > Rika Ponnet over de kern van ons bestaan: ‘Iedereen wil graag zien en graag gezien worden’

Katrien Lagrou

Katrien Lagrou is klinisch psycholoog en relatietherapeut. Ze geeft voor EFT-Belgium Houd Me Vast-trainingen waarbij ze koppels begeleidt.

Samen met haar hebben we het in deze aflevering over hoe je kan omgaan met spanningen in je relatie, welke patronen er zijn en hoe je deze kan herkennen.

Katrien legt uit hoe je het als koppel over je relatie kan hebben, als behoeftes hierin verschillen, en wanneer het misschien nodig is om als koppel hulp te zoeken. Daarnaast geeft ze advies over hoe je tijd voor elkaar kan maken als je een klein netwerk hebt.

LEES OOK > Katrien Lagrou over veilige gehechtheid: ‘De vroege kindertijd bepaalt mee hoe iemand als volwassene relaties aangaat’

Bo Fagardo

Bo Fagardo is als seksuologe verbonden aan het Gezondheidscentrum Mechelen en als onderzoekster aan Odisee Hogeschool.

Deze aflevering gaat over intimiteit en seksualiteit in de relatie, onder andere over de verschillen in behoefte aan intimiteit tussen partners. Hoe kun je ondanks dit verschil aan je partner waardering laten zien? Wat als het goed gaat in je relatie, maar er op vlak van seksualiteit geen verbinding is?

Daarnaast hebben we het over intimiteit na de bevalling en het effect van de pandemie op het libido van koppels.

Elke Notebeart en Riet Heremans

Vroedvrouw Elke en psychologe Riet werken samen in De Wolk. In deze vroedvrouwenpraktijk staat een multidisciplinair team klaar om jonge ouders op te vangen, te begeleiden en te verzorgen.

We staan stil bij de emotionele en mentale aspecten die komen kijken bij de zwangerschap. Zo praten we over kraamtranen en baby blues: wat is het en hoe ontstaat het? We hebben het over de transitie naar ouderschap, het is voor beide ouders namelijk een uitdaging om elkaar opnieuw te leren kennen.

Wat is het verschil tussen postnatale en perinatale depressie, welke factoren spelen een rol in het ontstaan ervan en hoe ga je hier als koppel mee om?

Kathleen Emmery en Dimitri Desender

In de laatste aflevering van dit seizoen zijn Kathleen Emmery, coördinator van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen, en Dimitri Desender, één van de grondleggers van het platform Vaderklap, te gast.

Met hen praten we over de vele ballen die je als jonge ouder in de lucht probeert te houden. Er zijn namelijk verschillende rollen die je opneemt, zo ben je naast ouder, ook partner, werknemer of werkgever, vriend of vriendin, …  We kijken naar de verschillende rollen en het effect van deze rollen op je relatie.

Koppels

Nico en Saskia

Liefde is een werkwoord, wordt wel eens gezegd. Nico en Saskia, ouders van drie jonge kinderen, vertellen ons hoe zij dit invullen.

Daarnaast bespreken we met hen hoe het is om voor de allereerste keer papa en mama te worden. Welke veranderingen hebben Nico en Saskia hierbij gemerkt? Hoe maken zij in het dagelijkse leven tijd en aandacht voor elkaar, met en zonder de kinderen erbij?

Skrällan en Jochen

In deze aflevering praten we met Skrällan en Jochen. Ze kennen elkaar al sinds hun vijftiende en hebben samen drie kinderen.

Ze vertellen ons hoe hun relatie is gegroeid door de jaren heen. Samen blikken we terug op de periode na de geboorte van hun eerste kind en op de overgang naar een tweede en derde baby. We bespreken de impact die dit heeft gehad op hun leven, relatie en mindset.

Skrällan en Jochen delen hoe zij een evenwicht vinden in hun relatie.

Katrina en Jeroen

Katrina en Jeroen zijn nu twee jaar samen en hebben elkaar leren kennen via een gemeenschappelijke vriend. Jeroen is pluspapa van het zoontje (2,5 jaar) van Katrina en er is een tweede baby onderweg.

Tijdens de aflevering praten ze over hun bijzondere beginfase, de snelle groei van hun relatie en de manier waarop zij verbinding in hun relatie creëren.

Verder hebben we het over het vinden van een balans tussen privé, werk, gezinsleven, tijd voor elkaar en jezelf.

Kim en Bart

In deze aflevering zijn Kim en Bart te gast. Ze zijn vijftien jaar samen, waarvan tien jaar als getrouwd koppel, en hebben samen vier jonge kinderen.

We praten over hoe ze elkaar leren kennen hebben en hoe ze vrij snel in hun relatie al belangrijke beslissingen hebben gemaakt, over de overgang naar ouderschap en de impact die dit heeft gehad op hun relatie.

Kim en Bart delen hun alledaagse ervaringen over hoe zij verbinding zoeken in de kleine momenten, maar ook hoe zij samen plannen maken en genieten van elkaar en de kinderen.

Veerle en Tom

Veerle en Tom kennen elkaar al lang, maar 13 jaar geleden sloeg de vonk over. Intussen zijn ze getrouwd en ouders van twee jonge kinderen. Ze hebben de wens nog één kindje toe te voegen aan hun gezin.

Ze vertellen hoe ze elkaar hebben leren kennen, hoe ze verliefd zijn geworden en hoe het al vrij snel duidelijk was dat ze samen kindjes wilden. Dit was echter lastiger dan ze afhankelijk hadden gedacht, maar met de hulp van de medische wereld zijn ze ondertussen ouders geworden van twee mooie kinderen.

Tijdens de aflevering staan we stil bij de impact van een fertiliteitstraject op hen als individu en op hun relatie. Daarnaast hebben we het over hun adoptieproces en vertellen Veerle en Tom hoe de procedure hen heeft geholpen in het ouderschap.

Lisa en Lien

In deze aflevering praten we met Lisa en Lien, die inmiddels al 12 jaar een koppel zijn en samen een dochter van 5 jaar oud hebben.

Ze vertellen ons hoe ze elkaar leren kennen hebben, hoe hun eerste ontmoeting verliep en hoe hun kinderwens in de loop van de jaren gegroeid is. Na een traject van drie jaar is hun dochter geboren. Hoe verliep dit proces en welke impact heeft dit gehad op hen?

We staan stil bij de overgang naar ouderschap en hoe Lisa en Lien een balans zoeken en vinden tussen werk, gezinsleven en elkaar. Lisa en Lien vertellen over hoe zij zich in deze zoektocht af en toe laten helpen door een relatietherapeut en waarom zij dat zelf zo belangrijk vinden.

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 20/04/2021, laatste update op: 16/08/2023