De kindjes slapen eindelijk door, Bumba maakt niet langer deel uit van het gezin en plots is er weer meer tijd voor je partner. Dat is wennen! Bij sommige koppels loopt dit vlot, andere moeten weer leren werken aan de relatie. Wat doe je met die vrijgekomen tijd? Hoe kan je elkaar als koppel terugvinden na die intense eerste jaren? ‘Leg jezelf vooral niet te veel druk op. Een echt gesprek kan waardevoller zijn dan een wekelijkse date.’

Kleren zonder babykots, ononderbroken nachten, échte gesprekken en tijd met elkaar. Hoe vaak heb je daar niet van gedroomd?

En plots is die tijd daar. De kindjes zijn al wat ouder, de intense zorg verdwijnt naar de achtergrond en er is weer tijd om te léven.

Je relatie met je partner is in een nieuwe fase beland. Een fase waarin je elkaar opnieuw moet ontdekken.

Elkaar terugvinden

‘Wat er op zo’n moment in de relatie gebeurt, heeft veel te maken met de kwaliteit van de verbinding tussen jullie’, legt relatietherapeute Katrien Lagrou uit.

‘Heb je de connectie al die jaren kunnen behouden, dan is de fase die nu aanbreekt voor veel ouders een verademing.

Je kan weer meer investeren in je koppelrelatie én in jezelf. Er is weer tijd voor projecten die lang aan de kant geschoven werden.’

LEES OOK > Samen groeien als koppel, niet uit elkaar groeien

Nieuwe fase

‘Maar er zijn ook koppels bij wie die vrijgekomen tijd hen confronteert met wat er niet meer is, of wat er al die jaren te weinig is geweest.

Kinderen waren lang een dankbare afleiding. Je doet door, zit op de trein en wanneer die stopt, besef je dat je te weinig hebt geïnvesteerd in je partnerrelatie. Nu wordt het moeilijk dit nog te negeren. Maar bekijk die nieuwe fase ook als een kans.

Wij – relatietherapeuten die werken volgens Emotionally Focused Therapy (EFT) – zijn heel hoopvol voor wat er in die fase nog allemaal mogelijk is, zelfs als het op dit moment wat koud en kil aanvoelt.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat er nog liefde is, en dat jullie allebei zin hebben om opnieuw te investeren in de relatie.’

Kleine grootse momenten

Maar hoe doe je dat dan, de schade van de afgelopen jaren inhalen? Hoe vind je elkaar terug na al die tijd waarin de kinderen centraal stonden?

‘Zie het niet te groots’, tipt de relatiedeskundige. ‘Je hoeft nu niet elke week samen de sauna in te duiken of een bioscoopbezoek te plannen. Want lukt dat niet, dan ben je alleen maar teleurgesteld.

Doe vooral wat goed voelt voor jullie en wat bij jullie leven past.’

LEES OOK > Wat als een date inplannen niet lukt?

Verbinding

‘Focus op de verbinding tussen jullie, zeker als je die de laatste jaren wat bent kwijtgeraakt. En op kleine gebaren en signalen doorheen de dag. Maak tijd vrij om een écht gesprek aan te gaan met elkaar.

En dan hebben jullie het niet alleen over de weekplanning, maar ook over wat jullie nodig hebben in de relatie om weer die verbinding te voelen. Hoe kunnen jullie weer dichter bij elkaar komen?

En dat zit echt in kleine dingen. ‘s Avonds een korte wandeling maken wanneer de kindjes nog een film kijken voor tv? Profiteer daarvan!

En zorg dat je elkaar echt ziet en hoort in die kleine momenten.’

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 18/03/2021, laatste update op: 16/08/2023