Date-dag, het klinkt zo simpel. Jullie blokkeren allebei een moment in de agenda, tellen af, doen moeite voor elkaar, hebben een fantastische tijd samen zonder kindjes en komen verliefder dan ooit terug. Tot een van de kindjes ziek wordt, het werk zich opstapelt, je hoofd bonst en je eigenlijk liever (weer) in pyjama in de zetel verdwijnt. Help! Een date inplannen: wat als dat niet lukt? 

Date-dag

‘Een paar jaar geleden was Donderdag Date-dag een nieuwe campagne van de Vlaamse Overheid’, vertelt relatietherapeute Katrien Lagrou.

‘Een charmant offensief want het was de eerste keer dat er echt campagne gevoerd werd rond het belang van relaties. Maar toch had ik daar als relatiedeskundige ook mijn bedenkingen bij.

De intentie is mooi, maar elke donderdag op date is niet zo realistisch, waardoor de kans op teleurstelling groter wordt. Voor veel koppels is dit moeilijk vol te houden, of ze hebben er gewoon geen behoefte aan.’

Geen zin? Geen probleem

Wordt je relatie sterker door twee keer per jaar een weekend in te plannen of elke vrijdag op restaurant te gaan? ‘Neen, daar zijn helemaal geen voorschriften rond’, antwoordt de relatiedeskundige.

‘Je gaat je relatie niet redden in de sauna. En wat zeker niet helpt is stress “omdat jullie nu iets zouden moeten plannen”.

Op date gaan, is iets wat je als koppel kan doen. Maar wat echt belangrijk is, is het samen-zijn. Verbinding vinden bij elkaar als koppel, dat is belangrijk. Echte gesprekken voeren.

En waar je dat doet, maakt niet uit. Of dat nu tijdens een wandeling in de buurt is, in de zetel of op restaurant. Belangrijk is om elkaar te zien en om te verbinden, op grote, maar ook op hele kleine momenten.’

LEES OOK > Nina Mouton over zelfzorg in relaties: ‘Het zit in héél kleine dingen: eens knipogen naar mekaar, bijvoorbeeld’

Ruzie over het restaurant

Zo’n avondjes uit kunnen trouwens ook een bron van conflict zijn. Jij kijkt er naar uit, maar je lief is precies niet zo enthousiast. Jij wil nog eens naar de cinema zoals vroeger, hij wil op café.

‘Komen zo’n meningsverschillen bij jullie als koppel regelmatig voor, dan kan dat een signaal zijn dat er onderliggend meer aan de hand is’, vertelt Katrien Lagrou.

‘Aan de oppervlakte lijkt het of jullie ruzie maken over het restaurant, maar eigenlijk komt de onzekerheid weer naar boven over jullie verbinding. Is je partner niet enthousiast om op restaurant te gaan, dan denk jij “Zie je wel, hij is niet meer geïnteresseerd in mij”.

Terwijl je partner misschien gewoon te veel aan zijn hoofd heeft? Je partner interpreteert jouw reactie dan weer als “Zie je wel, ik kan nooit iets goed doen”. En zo gaat de bal aan het rollen.

Al die meningsverschillen en spanningen zijn vaak te herleiden tot ons zoeken en verlangen naar dieper contact met elkaar. Voor die koppels is het een uitdaging om elkaar weer terug te vinden. En om niet alleen te bekvechten over het restaurant, maar open en eerlijk te praten over wensen, angsten en onzekerheden.’

Liefde voelen

Het belangrijkste is dus dat jullie als koppel een manier vinden om een diep gesprek te voeren. Is dat op vrijdagavond met een tapasplank in de zetel? Perfect!

Staar je vooral niet blind op foto’s van romantische weekends in je Instagramfeed. Hebben jullie geen zin om elk weekend op date te gaan? Geen probleem!

‘Opnieuw connectie voelen met elkaar, thuiskomen bij elkaar en liefde voelen. Dat is zo’n zalig en heerlijk gevoel! Zit dat goed, dan is de setting minder belangrijk’, besluit de relatietherapeute.

LEES OOK > Elkaar terugvinden na die intense baby- en kleuterjaren: zo pak je dat aan

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 18/03/2021, laatste update op: 16/08/2023