Zit je relatie in het slop nu de kinderen er zijn? Of lost je partner je verwachtingen niet meer in zoals vroeger? Probeer eens deze 10 tips uit om je relatie nieuw leven in te blazen.

1. Check je verwachtingen

De eerste tip is misschien niet meteen wat je wil horen, maar het is wel een belangrijke: hoe realistisch zijn je verwachtingen van je relatie?

Je doet er – zeker als jonge ouder – goed aan te beseffen dat het normaal is dat je relatie een tijdje op een lager pitje zal staan. Dat wil niet zeggen dat je zomaar moet settelen voor de relatie die je hebt, maar wees realistisch.

Misschien is het op dit moment niet haalbaar om van je partner te verwachten dat die, telkens wanneer jij er nood aan hebt, uitgebreid gaat zitten om naar je verhaal te luisteren. Maar je kunt wel afspreken om elke avond een kwartiertje opzij te zetten om jullie dag en ervaringen te overlopen.

2. Doe water bij de wijn

Sta stil bij wat voor jou het belangrijkst is, en hoe je hier met kleine stapjes naartoe zou kunnen werken. Zoek samen naar consensus over wat er moet veranderen (bv. meer helpen in het huishouden) en op welke punten je ‘jezelf mag blijven’ (bv. zonder discussie naar het voetbal gaan).

Dat geldt uiteraard niet in alle gevallen. Wanneer verwachtingen over fundamentele zaken geschonden worden (zoals ontrouw, geweld, of herhaaldelijk gebrek aan respect), dan leidt dat vaak tot ernstig conflict – of zelfs het einde van de relatie.

LEES OOK > Nina Mouton over zelfzorg in relaties: ‘Het zit in heel kleine dingen: eens knipogen naar mekaar, bijvoorbeeld’

3. Begin bij jezelf

Verandering komt echt van twee kanten. Kijk dus eerst naar jezelf, en denk na wat je zelf kunt doen om de veranderingen en aanpassingen te verwezenlijken die jij in je relatie nodig hebt. Dat brengt vaak meer op dan krampachtig je partner proberen te veranderen.

Bijvoorbeeld: als je een partner zou willen die meer luistert, probeer dan zelf eerst al eens actiever naar je partner te luisteren. Dat zal veel meer resultaat opleveren dan je partner dwingen te luisteren.

4. Haal samen plezier uit kleine momenten

Actief werken aan je relatie hoeft niet altijd veel tijd of moeite te kosten. Korte, positieve, gedeelde momenten kunnen een belangrijke buffer vormen tegen meer negatieve momenten.

Samen meezingen met de radio bijvoorbeeld, eens samen koken, een korte wandeling, … Zulke kleine adempauzes maken het makkelijker om als koppel om te kunnen met moeilijkere zaken.

LEES OOK > ‘Is dit het nu?’ Waarom verwachtingen je relatie in de weg staan, en wat je eraan kunt doen

5. Vier elkaars successen

Ook persoonlijke successen vieren is belangrijk. Stel: je partner maakt promotie op het werk, en vertelt je dit later op de avond. Op dat nieuws kun je op verschillende manieren reageren.

‘Ga jij dan nog minder thuis zijn en dus nog minder tijd voor ons gezin hebben?’ Maar ook: ’Wauw, proficiat! Dat moeten we vieren!’ (Je kunt later altijd nog bespreken hoe je de combinatie van werk en gezin aanpakt).

6. Toon dankbaarheid en waardering

Al te vaak gaan we onze partner en alles wat die doet vanzelfsprekend vinden. Of we denken dat die wel weet dat we hem dankbaar zijn voor alles wat hij doet. Maar je partner kan dit niet raden, en kan het gevoel krijgen niet echt gezien of geapprecieerd te worden.

Als je die dankbaarheid en waardering uit, bezorgt dat zowel jezelf als je partner een goed gevoel, en het richt jullie aandacht op elkaars inzet en positieve eigenschappen.

Dat kan op zoveel momenten: als je partner eten heeft gemaakt, de kinderen in bed heeft gestopt, naar de winkel is gegaan, of iets voor jou heeft gedaan.

LEES OOK > Zo worden die huishoudelijke taken misschien plezanter

7. Maak tijd voor leuke dingen samen

Wie meer tijd doorbrengt met zijn partner, heeft vaak een betere relatie op de lange termijn. Blijf dus tijd maken voor elkaar, en doe samen (nieuwe) activiteiten. Onderzoek toont wel aan dat het type van activiteit belangrijk is: je moet allebei betrokken en geëngageerd zijn.

Wees niet bang om hierbij een beroep te doen op je netwerk. Breng de kinderen bijvoorbeeld eens naar de grootouders, de meter of peter. Zo kun je je aandacht onverdeeld op elkaar richten.

8. Spreek het uit

Onderzoek toont aan dat partners verrassend slecht zijn in het lezen van elkaars gedachten. Je partner kan niet mind readen, en kan dus niet zomaar vanzelf weten wat je van hem verwacht. Pas als je dat uitspreekt, geeft je partner dus ook echt de mogelijkheid om die verwachtingen in te vullen.

Dat lijkt evident, maar dat is het niet. Hoe vaak vinden we niet dat onze partner wel zou moeten zien hoe uitgeput we zijn, en uit zichzelf zou moeten voorstellen om meer op zich te nemen, zonder dat we dat expliciet moeten vragen?

LEES OOK > Wat als een date inplannen niet lukt? ‘Geen zorgen, je gaat je relatie niet redden op restaurant’

9. Blijf met elkaar in gesprek

Dit brengt ons tot ons laatste, en misschien wel meest belangrijke punt: blijf afstemmen en praten met elkaar, elke dag opnieuw, ook als er meningsverschillen zijn.

Ook als verwachtingen geschonden worden, praat je daar best over. Maak elkaar duidelijk wat je kwetst en boos maakt, waar je nood aan hebt (bijvoorbeeld meer dingen samen of net apart doen), welke verschillen je aanvaardt en wat je veranderd wil zien. En vooral: hoe jullie daar samen naartoe kunnen werken.

10. Laat je inspireren door Even met twee

‘Even met twee’ is een project van de Gezinsbond waarin we ouders met jonge kinderen helpen om samen aan hun relatie te werken. Communicatie, relatieproblemen, verbinding met elkaar… Het komt allemaal aan bod.

Kun je dus nog wel wat inspiratie of houvast gebruiken? Neem dan zeker een kijkje in ons dossier Even met twee.

Tekst: Laura Sels & Lesley Verhofstadt

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 26/10/2021, laatste update op: 16/08/2023