Je kent het wel: je komt thuis na een pokkedrukke werkdag (mét treinvertraging), je bent er maar nipt in geslaagd om wat eten op tafel te toveren, en je hebt dringend nood aan wat tijd voor jezelf. Maar ja, je hebt je kindje wel gemist. Dus als je peuter je poeslief vraagt om een spelletje te spelen, doe je dat. Ook al heb je er totaal geen zin in, en ook al verlies je zo weer jezelf uit het oog. Nina Mouton geeft een prima tip om spelen en zelfzorg als ouder te combineren.

Nina Mouton: ‘Zelfzorg als ouder, dat hoeft niet per se iets zónder je kindje te zijn. Je kan ook voor jezelf zorgen door samen met je peuter iets te doen. Maar als je bijvoorbeeld niet graag gezelschapsspelletjes speelt, doe dat dan niet.

Want het lijkt misschien mooi dat je met je kind activiteiten onderneemt waar je eigenlijk een hekel aan hebt, maar op dat moment ben je helemaal niet mild voor jezelf. Bovendien zal je peuter ook heel hard aanvoelen dat jij het niet leuk vindt.

Het is pas authentiek als je iets onderneemt wat jullie beiden prettig vinden. Dan zorg je niet alleen voor jezelf, je leert ook aan je kind dat je je grenzen bewaakt: ‘Nee, ik heb nu geen zin om dat spelletje te spelen, maar ik wil wel iets doen met jou. Iets waar we allebei blij van worden.’

LEES OOK > Nina Mouton over zelfzorg in relaties: ‘Het zit in héél kleine dingen: eens knipogen naar mekaar, bijvoorbeeld’

‘Niet storen’

‘Want daar komt het op aan: als je al moe bent en geen fut meer hebt, vraagt dat half uurtje spelen gewoonweg veel te veel van jou. Dus als je peuter iets komt vragen, check dan even bij jezelf wat je op dat moment kan geven.

En ja, je mag ook af en toe vragen om niet gestoord te worden. Die zelfzorg als ouder is belangrijk. Als je weet dat je kind veilig aan het spelen is, mag jij op het toilet echt wel even met rust gelaten worden.

Ik hoorde een mama onlangs vertellen dat ze zo’n bordje met ‘niet storen’ aan de toiletdeur had gehangen. Die kleine grenzen aangeven, dat kan echt helpen. Ook op het kleinste kamertje.’

Nina Mouton is psycholoog en psychotherapeut en heeft van ‘mild ouderschap’ haar handelsmerk gemaakt. Ze wil jonge ouders op weg helpen om doorheen de druk en drukte van het ouderschap goed voor zichzelf én voor hun relatie te zorgen.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 04/11/2021, laatste update op: 16/08/2023