De gemiddelde berging telt al snel een hoop poetsproducten. Om het huis spic en span te houden, gebruiken we graag ‘het beste’ product. Maar is dat echt nodig? En vooral: zijn deze poetsmiddelen wel gezond?
Natuurlijk gebruik je graag doeltreffende middelen om je huis te poetsen, maar daarvoor hoef je heus niet het ‘grof geschut’ boven te halen. Met schadelijke poetsmiddelen bewijs je je huis, het milieu én je gezondheid geen dienst. Met deze tips maak je op een gezonde manier schoon.
Hou het simpel
Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen, parfums, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Glutaral, Butylphenyl Methylpropional… De ingrediëntenlijst van poetsmiddelen lijkt wel Chinees.
Deze en een hoop andere chemicaliën helpen de strijd tegen vuil- en kalkresten aan te binden, maar zijn niet altijd zo onschuldig. Sommige stoffen werken hoofdpijn, irritatie van de ogen en luchtwegen of zelfs allergieën in de hand.
Andere producten kunnen het hormonale systeem ontwrichten en worden gelinkt aan vruchtbaarheidsproblemen en kankers. Vooral over het zogenaamde cocktaileffect maken wetenschappers zich zorgen, want in huis worden we dagelijks aan een mix van poetsmiddelen blootgesteld. Over de effecten van deze cocktail, is nog te weinig bekend.
Om je gezondheidsrisico’s beperken, doe je er goed aan voor veilige schoonmaakproducten te kiezen. Voor de meeste schoonmaaktaken leveren alledaagse middelen zoals azijn, soda, zout, citroensap, zeep, borax en wassoda ook goed werk.
SOS gevaar
Prijkt er een gevaarsymbool op de verpakking van je poetsmiddel? Dat waarschuwingsteken staat er niet zomaar. Kies liever voor producten zonder dit symbool. Gebruik je toch een gevaarlijk middel? Doe dit dan zorgvuldig en met mate en draag handschoenen om huidcontact te vermijden.
Juiste dosis
Je hoeft heus geen halve emmer met poetsmiddel te vullen voor een goed resultaat. Hou je aan de gebruiksaanwijzing, of gebruik eens wat minder schoonmaakmiddel. Dat kan heus geen kwaad.
Overdrijf niet in je poetsdrang en blijf weg van bacteriedodende en desinfecterende producten. Zulke middelen kunnen namelijk gevaarlijke stoffen bevatten die onder andere aan kanker en huidirritaties gelinkt worden. Door vuil weg te houden – dé voedingsbron van bacteriën – heb je ze trouwens helemaal niet nodig.
LEES OOK > Hoe je de keuken vrij houdt van hormoonverstoorders
Verlucht
Agressieve poetsmiddelen kunnen je letterlijk naar adem doen happen. Iedereen die al eens te kwistig met antikalksprays te keer ging, weet wat we hiermee bedoelen. Ook oven- en glassprays zijn bekende agressievelingen.
Wees matig met dergelijke middelen. Verlucht de ruimte goed tijdens en na het poetsen zodat schadelijke luchtjes zo snel mogelijk uit je huis verdwijnen. Ook van luchtverfrissers blijf je het best weg. Een frisse bries is beter dan eender welk kunstmatig luchtje. Open de ramen en laat de vieze lucht wegwaaien.
Liever eco
Ecologische poetsproducten bevatten niet enkel minder parfums, ze zijn ook zachter voor het milieu en jouw gezondheid. Vertrouw niet blindelings op groene claims van fabrikanten. Kies liever voor producten met een neutraal label, zoals het EU ecolabel (EU Flower) en het Nordic Ecolabel (Nordic Swan).
LEES MEER > Labels om hormoonverstoorders te vermijden.
TIP voor zwangere vrouwen: onze brochure over hormoonverstoorders.
Dossier hormoonverstoorders
Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.
De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen. Help ons deze kindnorm te verdedigen en word lid.
Gepubliceerd op: 04/11/2018, laatste update op: 15/04/2022