Anneke is mama van een dochtertje dat naar een niet-inkomensgerelateerde opvang gaat. Als blijkt dat ze opnieuw zwanger is én diezelfde crèche een plekje vrij heeft, is ze in de wolken. Maar dan blijkt dat ze zwanger is van een tweeling…
Weinig keuze, maar tevreden
Anneke: ‘Toen ik 6 weken zwanger was, deed ik een online aanvraag via het lokaal loket kinderopvang van onze stad in het Hageland voor een plaatsje in de opvang. We gaven 6 verschillende opvanglocaties op en gelukkig was er één kinderdagverblijf met een plekje en dan nog wel een van onze favorieten. Dit was een opvang met vrije prijs.
Na een bezoek ter plaatse hebben we die plek ook onmiddellijk gereserveerd. De opvang werkte wel met een vrije prijs, maar het tarief dat we per dag zouden betalen verschilde niet erg van het dagtarief dat we in een inkomensgerelateerde opvang zouden betalen. Het kwam zelfs ietsje goedkoper uit dankzij de kinderopvangtoeslag. We zijn ook heel tevreden van die crèche.’
1000 euro per maand aan opvang
‘Nu ben ik opnieuw zwanger en opnieuw deed ik op 6 weken zwangerschap een online aanvraag via de website. We duidden opnieuw 6 locaties aan. Gelukkig kregen we van onze crèche vrijwel direct de boodschap dat er plaats was, wat we natuurlijk heel erg apprecieerden.
Bij de echo van 3 maanden bleek ik echter zwanger van een tweeling. Ik moest via het digitaal loket een nieuwe aanvraag indienen voor een derde kindje. Goed nieuws, onze opvang had een plaatsje vrij. Maar we maakten de rekening voor 3 kindjes en moesten toch wel even slikken. Driemaal de dagprijs x het aantal opvangdagen per maand kwam al snel uit rond 1000 euro, voor drie dagen opvang per week.
Spijtig genoeg heb je als ouder in een opvangvoorziening met vrije prijs immers geen korting wanneer je meer kinderen tegelijk in de opvang hebt, terwijl je in de inkomensgerelateerde opvang een korting krijgt voor een tweede en derde kind én bovendien een korting voor een twee- of meerling.’
LEES OOK > De zoektocht naar de juiste kinderopvang
Kinderen in twee verschillende crèches
‘Daarom zijn we halsoverkop op zoek gegaan naar een nieuwe opvang met inkomenstarief, met hulp van het lokaal loket. We hebben inmiddels een plaatsje gevonden voor onze drie kinderen, maar in twee verschillende crèches.
Zo jammer dat we zo tevreden zijn van onze crèche, maar er toch onze tweeling niet kunnen onderbrengen. Idealiter gingen onze kindjes natuurlijk alle drie daar naartoe. De crèche deed reeds meermaals aanvraag om inkomensgerelateerd te worden, maar het wordt tot nu toe steeds geweigerd.’
Keuzevrijheid bestaat niet
‘Ik legde het probleem ook voor aan Kind & Gezin. Zij vroegen ons waarom we in eerste instantie een opvang met vrij tarief hadden ‘gekozen’. We hadden er beter aan gedaan de voorwaarden (extra kosten, sluitingsdagen, opzegmodaliteiten) eerst te checken vooraleer op het voorstel in te gaan.
Alsof die keuzemogelijkheid er is? Het tekort aan opvang dwingt ouders in een bepaalde richting, ook bij ons is dat zo gegaan. Je gaat akkoord met de voorwaarden die de opvang die een plaatsje heeft, biedt. Van ’shoppen’ tussen opvangplaatsen is alleszins geen sprake…’
Geen respijtdagen
‘In feite zou kinderopvang overal op dezelfde manier moeten georganiseerd zijn, met dezelfde regels voor iedereen. Ook het systeem van de respijtdagen heb je niet in een opvang met vrij tarief. Nochtans weet iedereen dat een baby’tje heel erg vatbaar is voor (virale) infecties en dus geregeld eens thuis is. Ook daar is dus nog werk aan de winkel.
We hebben dus veel geluk dat we een oplossing vonden. Gelukkig maar, met de huidige prijzen van energie en brandstof en de duurdere winkelwagen, is 1000 euro aan opvang een zware financiële dobber, ongeacht de beperkte belastingaftrek waar we binnen 1 à 2 jaar op kunnen rekenen.’
LEES OOK > Respijtdagen in de kinderopvang: We willen geen ‘bestellen is betalen’ meer!
Inkomensgerelateerde tarieven voor iedereen
De Gezinsbond wil dat alle ouders terecht kunnen in een opvang die werkt met inkomensgerelateerde tarieven. Want dat is de enige opvang die betaalbaar is voor alle gezinnen. De voordelen zijn groot, de dagprijs is er maar eentje van.
Ook de kinderopvang is overtuigd van het systeem. Op dit moment zijn er veel voorzieningen die inkomensgerelateerde tarieven zouden willen toepassen maar het niet kunnen omdat de subsidies daarvoor maar met mondjesmaat worden uitgebreid. Dat moet beter.
De Gezinsbond vraagt aan de Vlaamse overheid dat àlle voorzieningen die inkomensgerelateerde tarieven willen toepassen daarvoor de nodige subsidiëring krijgen.
LEES OOK > Kinderopvang in Vlaanderen: dit moet veranderen
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 10/05/2022