Een scheiding gaat gepaard met veel veranderingen, voor ouders en kinderen maar ook voor de grootouders. Die rol verandert, al naargelang de taakverdeling tussen de ouders, de afstand tussen de woonplaatsen en de behoeften van het kind. Maar dat maakt de rol van grootouders bij een echtscheiding niet minder belangrijk. Hoe kunnen grootouders hun kleinkinderen helpen bij een scheiding? 

Een rots in de branding

Er verandert al zoveel voor de kleinkinderen, ze hebben nood aan standvastigheid. Je doet dus wat je altijd al deed en houdt gewoontes zoveel mogelijk hetzelfde. Dat geldt ook voor regels en structuur: geef niet (veel) meer toe om de kinderen te sparen of een tikje extra te verwennen.

Erover praten

Het hoeft niet constant over de scheiding te gaan, maar het onderwerp vermijden is ook geen goed idee. Bij de grootouders kunnen kinderen meer onbevangen praten over hun onzekerheden en hun gevoelens, omdat ze geen rekening moeten houden met de gevoelens van hun ouders. Je kan zelfs meer een vertrouwenspersoon worden voor het kleinkind dan de ouders.

Als je merkt dat ze veel vragen hebben, kan je bij je kind signaleren dat de kleinkinderen duidelijkheid verwachten en recht hebben om voorbereid te worden en te weten wat er gaat gebeuren.

LEES OOK > Met je kleinkinderen communiceren doe je zo

Emoties toelaten

Er verandert veel voor de kinderen en om redenen die ze niet altijd goed begrijpen. Boosheid en verdriet zijn toegestaan en het feit dat ze die in vertrouwen kunnen uiten, zonder dat het wordt doorgezegd, kan voor een kind veel betekenen.

Neutraal blijven

De kleinkinderen hoeven niet te kiezen tussen de ouders, ook al hebben ze dat gevoel wel. Belangrijk is dat ook jij dat niet doet en respectvol blijft tegenover beide ouders. Niet meegesleept raken in de strijd is zeker niet altijd gemakkelijk, maar enkel door erbuiten te blijven, kan je een veilige, rustplek zijn voor de kleinkinderen.

De meeste kinderen zijn loyaal aan beide ouders en willen dan ook niet dat iemand kwaad over hen spreekt. Ook uit lichaamshouding (zuchten, rollende ogen, … ) kan blijken dat je een van de ouders ‘afkeurt’.

LEES OOK > De rol van grootouders bij een scheiding: ‘Grootouders spelen belangrijke rol bij verwerkingsproces’

Toon interesse in de andere

Oprechte interesse in het leven bij de ex-schoonzoon of -dochter of in ervaringen bij de andere grootouders, geven kinderen het signaal dat ze mogen praten over hoe het thuis gaat. Niet alle kinderen zullen dit eerlijk beantwoorden: sommigen zullen het een beetje negatiever voorstellen uit loyaliteit. Denken of voelen kinderen dat de vragen komen uit nieuwsgierigheid, dan zullen ze eerder kortaf of boos reageren.

Het belang van het netwerk

Voor kinderen kan een scheiding voelen alsof alles in elkaar stort. Grootouders kunnen hen op dat moment doen inzien dat ze nog altijd deel uitmaken van een groter geheel, contact met familie is dan ook heel belangrijk.

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/03/2017, laatste update op: 10/02/2023

Tags: