Een scheiding zet je hele wereld op z’n kop en verandert alles voor iedereen in en rond je gezin. De kinderen weten niet goed hoe het nu verder moet, en ook voor familie en vrienden verandert alles plotsklaps. Naast alle emoties, moet er ook heel wat geregeld worden op financieel en juridisch vlak. Voor al die vragen over scheiding is er nu één adres: de scheidingskoffer. Met spelmateriaal, podcast, gesprekskaarten en heel wat antwoorden op de meest prangende vragen rond scheiden.

Veel vragen

Zowel praktisch als op financieel en juridisch vlak valt er heel wat te regelen na een scheiding. Zeker als er kinderen zijn. Hoe organiseer je dat nieuwe, andere leven in twee huizen, en de wissel? Hoe zit het met onderhoudsgeld; wie betaalt wat? En wat voor procedures komen erbij kijken?

LEES OOK > Kindrekening: wat is het?

Ook de emotionele impact van een scheiding valt niet te onderschatten. Er is heel wat gebeurd en iedereen moet opnieuw op zoek naar zijn plek in het gescheiden – en misschien zelfs nieuw samengestelde – gezin. En die verandering kost tijd.

Plots zit je met heel veel vragen en weet je niet altijd meer hoe te reageren in bepaalde situaties. Hoe ga je om met je ex-partner? Mag je als ouder je verdriet en zorgen tonen aan de kinderen, of scherm je ze daar beter voor af? En waar kunnen de kinderen met hun bezorgdheden terecht?

Een koffer vol hulp

Bij al die vragen over scheiding wil de scheidingskoffer helpen. De website vindt geen nieuwe antwoorden uit, maar reikt in verstaanbare taal een overzicht aan van het aanbod en de informatie die her en der te rapen valt. Doordat alles vertrekt vanuit concrete vragen waar je als gezin mee zit, is de website erg makkelijk te gebruiken.

scheidingskoffer: vragen over scheidingEr worden praktische tips aangereikt, en je kunt meteen doorklikken naar de juiste websites en instanties die je verder helpen met specifieke vragen. Er is ook een mediatheek vol lees- en filmtips, spelmateriaal, podcasts en apps

Weet je niet goed waar te beginnen? Laat je dan leiden door de wegwijzer, die aan de hand van vragen probeert te achterhalen welke informatie voor jou interessant kan zijn. Je kunt ook gesprekskaarten downloaden met vragen en afbeeldingen. Die helpen om problemen en gevoelens makkelijker te bespreken.

Op kindermaat

Ook kinderen kunnen met al hun vragen en bezorgdheden op de website terecht. Is het mijn schuld dat mijn ouders niet meer bij elkaar willen zijn? Hoe kan ik me beter voelen? Kan ik naar dezelfde school blijven gaan? En mag ik kiezen bij wie ik wil wonen? Hoeveel heb ik eigenlijk te zeggen? De scheidingskoffer legt alles uit op maat van kinderen én jongeren, met tekst, tekeningen en filmpjes.

LEES OOK > Boeken over echtscheiding voor kleuters

Familie en vrienden

Ook aan de grootouders wordt gedacht, en aan de ruimere familie- en vriendenkring. Wat zijn mijn rechten als grootouder? Mag ik mijn kleinkinderen nog steeds zomaar zien? En waar kan ik terecht als ik zorgen maak om hen? Als vriend of familie krijg je tips over hoe je de ouders en kinderen kan ondersteunen, en hoe je vermijdt dat je de situatie erger maakt.

Koffertje (half)vol

Professionals kunnen de website gebruiken om in gesprek te treden met ouders en kinderen, of hen informatie en gesprekskaarten aanreiken om thuis mee aan de slag te gaan.

De onderzoekers van de Arteveldehogeschool Gent, de initiatiefnemer van de scheidingskoffer, benadrukken dat de koffer lang niet ‘gepakt’ is. Ze willen de inhoud verder laten groeien, en rekenen daarvoor op iedereen die de website gebruikt. Stuur hen dus zeker jouw suggesties en opmerkingen door.

LEES OOK > Gelukkig gescheiden: “Mensen die scheiden zijn geen loslopend wild”

Meer info

  • Ben je op zoek naar professionele hulp voor jezelf en/of je kinderen na een scheiding? Op www.ikzoekhulp.be vind je zowel kindertherapeuten en rouw- en verliestherapeuten als bemiddelaars.
  • Lees ook ons dossier ‘Kleinkind in twee huizen
  • Als lid van de Gezinsbond krijg je een spaarkorting op bemiddeling via Pareto Group
  • Andere erkende bemiddelaars vind je hier

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 31/01/2020, laatste update op: 06/01/2023

Tags: