Een scheiding betekent verandering voor een kind. Zoals elke verandering heeft die een impact, en bij elke verandering hoort reactie van het kind. Hoe groot die gevolgen zijn of hoe het kind reageert is afhankelijk van verschillende factoren: leeftijd, temperament en veerkracht van het kind bijvoorbeeld. Maar ook hoe de scheiding verloopt en hoe de ouders hierover praten. Ook hier zijn oma en opa van cruciaal belang. Wat kan jij als grootouder betekenen voor een baby bij een scheiding?
Rust & regelmaat
Voor baby’s is het belangrijkste dat er rust en regelmaat is. Kunnen de ouders hier niet voor zorgen, dan kan jij als grootouder daar een belangrijke rol spelen. Zorg bieden, liefdevol met het kind spelen en omgaan, eenzelfde ritme aanhouden, en dit liefst in een bekende omgeving: dat kan je doen.
Contact met beide ouders
Het blijft belangrijk dat het kind beide ouders voldoende ziet, zodat het kind zich aan beide ouders kan hechten. Gebeurt dat niet, dan kan het kind zich onveilig en angstig voelen bij die ouder. Veilige hechting speelt een rol in de latere ontwikkeling, zowel wat betreft schoolcarrière, zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Zo bekeken is het beter om een baby niet voor lange periodes bij één ouder te laten. Regelmatige, kortere contacten die het ritme zo min mogelijk verstoren zijn daarom aangeraden.
Als zorgende grootouder impliceert dit dat je de baby de eerste tijd indien mogelijk thuis verzorgt in plaats van hem te ‘verhuizen’ naar jouw woning.
De baby als barometer
Een baby is erg gevoelig aan het gedrag en zelfs de emoties van zijn naaste verzorgers. Mama of papa zijn gestresseerd, afwezig en/of verdrietig en het kind voelt dat aan. De reacties daarop zijn eenvoudig: slechter eten en/of slapen, meer huilen, meer gepakt willen worden. Het gedrag van de baby is als het ware een ‘vertaling’ van dat van de ouders.
Net op het moment mama of papa minder rek, energie of geduld hebben, stelt de baby lastiger gedrag. En dan kan het zijn dat hun batterijen leeg geraken. Voel je aan dat je kind aan zijn limiet zit, durf inspringen en neem de zorg voor je kleinkind (even) over. Geef je kind tijd en ruimte om rust te vinden. Een wandeling, een massage of een drankje bij vrienden: wat er ook nodig is om het tot rust te brengen.
Het is belangrijk om je bewust te zijn dat zelfs een kleine baby verandering en spanning aanvoelt en er op zal reageren. ‘Een veilige haven’ is dé uitgelezen rol voor grootouders bij een scheiding: een rustige, kalme, voorspelbare aanwezigheid.
LEES OOK > Hoe kan je je kleinkinderen steunen als hun ouders gaan scheiden?
Kleinkind in twee huizen
Dit artikel kadert het dossier ‘Kleinkind in twee huizen’. Als Gezinsbond hebben we gemerkt dat grootouders zich zorgen maken wanneer hun kinderen en kleinkinderen met een scheiding worden geconfronteerd.
Ook zijn ze op zoek naar manieren om hen te ondersteunen, informatie over echtscheidingen en die rol die zij daarin kunnen spelen.
In dit dossier brengen we tips voor steun en begeleiding samen, voor jezelf, voor je kind én voor je kleinkind(eren).
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 01/09/2019, laatste update op: 09/03/2022Tags: echtscheiding