Wanneer je pasgeboren baby meteen na de geboorte opgenomen wordt op neonatologie is dat bijzonder ingrijpend. Je dondert van je roze wolk en die mooie droom barst in duizend stukjes. Een zware periode van angst, onzekerheid en teleurstelling breekt aan. Voor ouders van een prematuur kan het helpen om herkenning of troost te vinden, in boeken, podcasts of op het scherm.

Steun voor ouders van een prematuur

‘Soms nemen de kleinste dingen de meeste ruimte in je hart in’, is zo’n wijze levensles van Winnie de Poeh. Op neonatologie ligt het vol superkleine helden, kindjes van jonge ouders die de zorg voor hun dierbaarste bezit moeten afstaan aan een gespecialiseerd team. Ouders die bang zijn voor de pompende machines en piepende alarmen, en zeker in het begin het overweldigende gevoel hebben als een hulpeloze toeschouwer aan de zijlijn te staan.

Ouder worden van een vroeggeboren baby of ernstig zieke baby is wellicht een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Er zijn zoveel vragen en alle toekomstperspectief verdwijnt. Weten dat je niet alleen bent, kan een steun zijn in die onzekere periode. En daarom selecteren we verhalen en beelden die ouders of families van prematuren een hart onder de riem steken.

Of zoals de mama van Vince het in Podcast Prematuur zo treffend zegt: ‘Vince is nu een gezonde, vrolijke peuter die de hele dag kusjes en knuffels geeft aan iedereen. Misschien biedt dit hoop aan zij die dit nodig hebben. Alle verhalen moeten verteld worden, hoe moeilijk ook. Want het gevoel van herkenning en troost gun ik iedereen.’

LEES OOK > Op neonatologie is ook de zorg voor ouders van levensbelang

Lezen: kinder-, lees- en handboeken

Mijn kind is te vroeg geboren: advies voor ouders van premature kindjes – Christine Vanhole, Mama Baas

In een heel toegankelijke en zelfs troostende stijl geeft dit boek antwoord op heel wat vragen en onzekerheden. Wat voel je als ouder nu? Wat voelt je baby? Wat zijn de medische gevolgen of waar vind je psychologische steun?

Dit boek is een wetenschappelijk onderbouwde gids, samengesteld door prof. dr. Christine Vanhole (UZ Leuven), aangevuld met herkenbare en vaak pakkende mamaverhalen.

Reisgids naar huis – Zita Bebenroth

Een praktisch handboek en een stevige voorbereiding voor de eerste vier jaar met jullie kindje. Er wordt dus ook vooruitgekeken op de periode thuis. Op een heel toegankelijke manier heeft het boek inzicht in alle medische processen die jullie baby nu doormaakt. Aan de omgeving en buitenstaanders geeft dit boek vooral begrip voor de situatie.

Vroeger dan verwacht – An Swerts

Ook voor kinderen is zo’n vroeggeboorte ingrijpend. Maanden kijken ze uit naar kleine broer of zus, maar wanneer die dan plots geboren wordt, moet de baby in het ziekenhuis blijven en zijn mama en papa verdrietig en afwezig.

Dit herkenbare en gevoelige prentenboek over een jongetje wiens broertje te vroeg geboren wordt, kwam tot stand in samenwerking met de dienst neonatologie UZ Leuven, VVOC en vzw Nicolasfonds.

De kleine lampjesprins – Leen De Coensel

Wat als je een broer of zusje krijgt, maar het loopt mis? Dit is een teder en poëtisch verhaal dat het thema vroeggeboorte kan ‘binnenbrengen’ in veel gezinnen.

Luisteren: podcasts

Radio Mama – Vroeggeboorte

In deze aflevering praat Kristien Wollants met Marie. Haar eerste dochter is bijna vijf jaar geleden geboren na 29 weken zwangerschap. Marie is psychologe en draagconsulente en specialiseerde zich ook in vroeggeboorte. De rode draad in de aflevering: ondersteuning van ouders van prematuren moet beter.

Weg – seizoen 2 – #14 Het dochtertje van Julie kwam drie maanden te vroeg

Dat vroeggeboorte een bijzonder zwaar trauma is, moet je Sofie Verschueren niet vertellen. Op 25 weken breken haar vliezen en nog geen kleine week later start de lijdensweg. Meer dan 80 dagen zit ze naast het bed van haar dochter.

In deze aflevering praat Sofie met Julie. Ook zij verloor het derde trimester van haar zwangerschap, stapte ongewild de premature wereld binnen en vertelt wat dat met een moederhart doet.

Podcast Prematuur… over de helden van het eerste uur

Een informatief en herkenbaar Nederlands platform over vroeggeboorte, ontstaan vanuit de behoefte van een jonge mama om met andere premature ouders te praten over de vroeggeboorte van hun kindje.

De afleveringen kan je hier beluisteren.

LEES OOK > Ook brussen van een premature of zieke baby hebben ondersteuning nodig

Kijken: programma’s, docu’s en foto’s

Echte Mensen: Nieuw Leven

Deze reportagereeks is niet zo recent, maar kan je nog altijd bekijken op VTM GO. Het gaat over professionals die alle stappen van het proces van nieuw leven begeleiden. Ook het team van neonatologie en vroeggeboorte komen aan bod.

Handen aan de couveuse

In deze Nederlandse documentaire worden ouders gevolgd bij wie die roze wolk na de geboorte heel ver te zoeken is. De baby’s zijn te vroeg geboren of heel erg ziek. Waar putten de ouders hoop uit en hoe houden ze zich staande?

Born to live – Foto’s van Lieve Blancquaert

Dit project werd opgezet om meer bewustzijn te creëren rond vroeggeboorte. Fotografe Lieve Blancquaet bezocht verschillende neonatale intensive care units (NICU’s) en maakte er pakkende beelden. Enkele foto’s en quotes vind je op de website.

Just Keep Swimming – Finding Dory

‘Just keep swimming’ ken je vast als song uit Finding Nemo en de sequel Finding Dory. Wist je dat deze inspirerende boodschap ook een link heeft met te vroeg geboren baby’s?

Een van de makers van de film vertelde in een TED-conferentie dat hij een prematuur was en slechts een kleine overlevingskans kreeg van de dokters. Hij kwam toevallig in contact met de ouders van Francis, een dapper prematuurtje en gaf hen als troost een papiertje mee met de boodschap ‘Just keep swimming’. De kleine Francis is blijven zwemmen en doet het intussen heel goed. Niet opgeven dus.

Meer artikels over te vroeg geboren kindjes vind je in ons dossier Prematuur.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 06/03/2023, laatste update op: 27/03/2023