Sommigen hebben er een talent voor, om zich in te zetten voor anderen. Dave, bijvoorbeeld. Hij is fotograaf bij vzw Boven de Wolken en doet er alles aan om ouders van sterrenkindjes mooie momenten te bezorgen.

Hulpverlener

Al een hele tijd is Dave Lust (38) bezig met fotografie. ‘Een uit de hand gelopen hobby’, zegt hij zelf. Toen hij een nieuwe invulling van zijn passie zocht, vond hij die bij Boven de Wolken. De organisatie houdt gratis professionele fotoshoots voor sterrenouders (ouders die hun kindje verloren zijn, red.) met hun baby.

‘Ik zag de oproep naar fotografen passeren op Facebook en dacht meteen “dat is het”. Als wolkenfotograaf ben je niet alleen de persoon die foto’s maakt, maar ook een stukje hulpverlener’, zegt Dave.

‘Onderschat de impact van Boven de Wolken niet op het verwerkingsproces van de ouders. Het gebeurt vaak dat ouders hun kindje nog niet durven vast te nemen voor wij aankomen. Dan begeleiden wij hen naar die eerste aanraking. Heel vaak krijgen we achteraf brieven of mails om ons te bedanken. Dat doet deugd.’

LEES OOK > Sterrenkindje: als je kindje overlijdt vlak voor of na de geboorte

Familiegevoel

Intussen deed Dave al zo’n vijftig shoots, goed voor zo’n twee reportages per maand. Het mooiste aan zijn werk is het familiegevoel dat heerst onder de vrijwilligers, zegt hij.

‘Meer dan op een knopje drukken’

‘Hebben we een aantal shoots na elkaar en is het even te zwaar, dan maakt niemand er een punt van dat we ons een paar weken terugtrekken. Daarna kan je er weer met volle kracht tegenaan om ouders een – vaak laatste – mooi moment te geven met hun kindje.’

Meer artikels over sterrenkindjes lees je in ons dossier. Dit artikel verscheen in december 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 17/12/2021, laatste update op: 13/11/2023