Het overlijden van een kindje vlak voor, tijdens of na de geboorte treft niet alleen de ouders. Ook grootouders zijn op een dubbele manier betrokken. Ze verliezen een kleinkind en ze hebben ook zorgen en verdriet om het verdriet van hun eigen kind en schoonkind. Sterrenoma Hilde getuigt in het boek ‘Het rouwt in jou’ hoe zij het verlies van Leon* ervoer. Wij mogen een stukje voorpubliceren.

Hilde: ‘2017 zou voor ons een droomjaar worden. Drie kleinzonen op één jaar tijd. Speelkameraadjes voor elkaar. Ons geluk kon niet op. Maar de droom veranderde in een nachtmerrie. De zwangerschap bij de jongste dochter verliep problematisch. Half december kregen we te horen dat de overlevingskansen van de baby na geboorte bijna onbestaande waren.’

IJskoud tijdens De Warmste Week

‘Op 8 maanden werd de zwangerschap vroegtijdig afgebroken en werd Leon* stil geboren. Het was net de warmste week op StuBru. Wij hadden het ijskoud in heel ons hart en lijf.

Als grootouder is je verdriet is dubbel. Je treurt om je kleinkind en huilt tranen voor het vreselijke lot dat je kinderen treft.

We hebben samen met de andere kinderen en schoonkinderen afscheid genomen van Leon*, hem vastgehouden en een voorzichtige kus gegeven.’

LEES OOK > Het koesterboekje: een beetje troost voor wie een kindje verliest

Pijn en een glimlach

‘Met Kerstmis zaten we voor de eerste keer met z’n allen terug samen, minder luidruchtig dan anders. Zou de aanwezigheid van de twee andere kleinkinderen niet te confronterend zijn? Dat deed pijn, sowieso, maar het toverde ook een glimlach op ieders gezicht.

Ieder voor zich had een wens opgeschreven voor Leon*. Een schoondochter timmerde een plank met lichtjes in elkaar die de naam “Leon” vormden. Het waren onze geboorte- en afscheidsgeschenkjes voor hem. Het was onze manier om steun te geven aan zijn sterrenmama en -papa.’

Wat als…

‘”Wat als” speelt nog heel vaak in ons hoofd als iedereen hier met z’n kroost op bezoek is. Op 12 december 2018 werd Lucie geboren, het zusje van Leon*. De datum kon niet symbolischer, een omkering van zijn geboortedatum…’

(Topfoto: Leon* – copyright: Boven de wolken)

LEES OOK > Dubbel verdriet voor grootouders als een kindje overlijdt

Boekentip: Het rouwt in jou

het rouwt in jouDeze getuigenis staat ook in het boek Het rouwt in jou van Christine Vandenhole, uitgegeven bij Lannoo. Als oprichtster van het Berrefonds weet ze zelf maar al te goed wat het verlies van een kind betekent. Haar ervaringen als vroedvrouw vulden de kennis aan.

Verwacht geen klassiek rouwboek, maar een warm boek vol inzichten, getuigenissen en een reeks vragen van ouders en mensen in hun omgeving zonder er een ‘dwingend’ of ‘juist’ antwoord op te willen geven. Een boek dus waarin plaats is voor verdriet, maar ookvoor een vleugje humor en veel hoop.

Lees er meer over op hetrouwtinjou.be.

Meer over sterrenkindjes vind je in ons dossier

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 03/09/2019, laatste update op: 16/02/2023