Een kind met een allergie aan vis, noten of zout? Glutenintolerantie of lactose-intolerantie? Een kind met diabetes? Of net uit overtuiging halal of vegetarisch eten? Ook deze kinderen kunnen aangepaste voeding krijgen op kamp. De tijd dat kampeten enkel bestaat uit hotdogs en spaghetti uit dezelfde pot voor iedereen ligt achter ons.

Heeft je kind specifieke voedingsnoden, een voedselallergie of voedingsintolerantie? Dan is er maar één tip: vraag naar aangepaste voeding op kamp. Kampen zijn voor iedereen, dus ook als je een aandoening of ziekte hebt of een bepaalde overtuiging volgt. Dat mag een kind niet weerhouden te spelen, te sporten, te ontdekken en te genieten.

1. Informeer bij de organisatie

Alles staat of valt met de organisatie. Velen doen hun best om de noden van zoveel mogelijk kinderen tegemoet te komen, bij niet iedereen lukt dat. Informeren voor je boekt, is dus de beste optie. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, blijven er nog véél kampen over om laat of zelfs zeer laat in te schrijven.

LEES OOK > Dagboek Elias maand 9: ‘Uitslag, slecht slapen, minder vrolijk … koemelkeiwitallergie?!’

2. Bespreek het met de leiding en de kookploeg

Dat de organisatie het voorziet is één ding, maar het zijn de mensen die elke dag bij je kind zijn en die voor je kind koken, die specifieke informatie nodig hebben. Wat houdt de aandoening van je kind in, wat zijn alarmsignalen, welke medicatie is nodig en vooral, wat kan gedaan worden om dit alles te voorkomen?

3. Zet het op papier

Iets om op terug te vallen bij twijfel. Pak het systematisch aan: wat mag er wel gegeten worden, wat mag er zeker niet gegeten worden, wat zijn de gevolgen/symptomen, wat moet er gedaan worden en wie moet er gebeld worden?

LEES OOK > Je baby vegetarisch of vegan opvoeden, kan dat?

Aangepaste voeding bij AFYA

Bij AFYA, de jeugddienst van de Gezinsbond, kan je voor de kampen met overnachting op verschillende locaties terecht voor:

  • kind met ei-allergie
  • glutenvrij eten voor kinderen
  • lactosevrije voeding
  • suikervrij dieet (kind met diabetes of overgewicht)
  • kind met notenallergie
  • visallergie bij kinderen
  • kind allergisch aan zout
  • halalvoeding
  • vegetarisch dieet

Alle informatie over de kampplaatsen of de specifieke behandeling van de aangepaste voeding op kamp vind je op de website afya.be/voeding.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/06/2019, laatste update op: 19/06/2023