Lieve Elias,
Je negende levensmaand is er eentje van zorgen en van zoeken. Sinds je geboorte kreeg je aangepaste voeding omdat we koemelkeiwitallergie vermoedden.
Nu je wat ouder werd, probeerden we op aanraden van de dokter om je gewone voeding te geven.
Een lastige periode
Geleidelijk aan kreeg je het lastig: wat uitslag, slecht slapen, minder vrolijk zijn, weinig eetlust, minder goed groeien, hoesten en kuchen.
We zagen de link niet meteen tussen die verschillende klachten en we dachten dat RSV en andere virale infecties je bleven parten spelen.
Eureka!
Tot we plots het licht zagen. Opeens merkten we op dat je huilbuien ’s nachts veel erger waren geworden op het moment dat we volledig overschakelden op gewone melk. Dat moet het zijn, dachten we.
’s Morgens stonden we al bij de apotheek om weer je aangepaste voeding voor baby’s met koemelkeiwitallergie te kopen. En ja hoor, stilaan ging het beter. Om helemaal zeker te zijn, gingen we nog langs bij de pediater om je te laten testen op allergieën.
LEES OOK > Je huis babyproof maken: van keuken tot badkamer
Terug helemaal jezelf
Nu je weer je aangepaste voeding krijgt, word je gelukkig weer helemaal je heerlijke zelf. Je tatert erop los, je schudt met alles wat je in handen krijgt om te kijken of het geluid maakt.
Je verbrokkelt het stukje brood dat ik je geef tot er niks meer van overblijft (afgezien van dat slagveld onder je stoel dan). En je lacht tot je de hik krijgt wanneer ik je kietel.
Maar achter dat charmante glimlachje van jou zit ook een klein koppig ezeltje dat goed weet wat ie wil. Fruitpap eet je bijvoorbeeld alleen als ik die opwarm.
En als je fles niet snel genoeg komt, dan laat je heel duidelijk merken wat je daarvan vindt. ‘Dat heeft ie van jou!’ zeggen je papa en ik om het eerst terwijl we naar elkaar wijzen.
LEES OOK > Actieve spelletjes voor je baby
Mobiel
We zien dat je steeds mobieler wordt. Rollen kon je al supergoed (één keer was oma je zelfs kwijt toen ze even de kamer uitging. Bleek dat je helemaal naar de andere muur was gerold).
Nu draai je op je buik ook vlot in het rond. Je schuifelt naar links of naar rechts tot je ziet wat je hebben wilt. Met alle macht duw je je af op je handen en dan schuif je … achteruit!
Je zet het op een brullen want dat was natuurlijk niet wat jij voor ogen had. Je weet perfect waar je heen wil, maar je hebt voorlopig nog niet helemaal door hoe die handen en voeten van jou precies moeten samenwerken om daar te komen.
Ik geniet voorlopig nog even van de luxe dat je (ongeveer) blijft zitten waar ik je neerzet en ik moedig ondertussen al je verwoede kruippogingen heel erg aan.
9 maanden
Je bent nu 9 maanden oud. Dat betekent dat je even lang op de wereld bent als je in mijn buik gezeten hebt.
Al moet je daar technisch gezien nog 6 dagen ouder voor worden, want je bleef wat langer zitten.
Ik kan amper geloven dat je al zo lang bij ons bent. De tijd vliegt voorbij.
Ik herinner mezelf er regelmatig aan dat ik moet genieten van al die kleine momenten met jou. Want als ik bij je broer al vond dat het allemaal met zo’n rotvaart vooruit gaat, dan lijkt dat bij jou nog eens dubbel zo snel te gaan.
Gisteren was je nog maar net geboren en nu kruip je gefrustreerd de verkeerde kant op door onze woonkamer.
Ik kan er niks aan doen, maar ik moet erg lachen om je kwade koppie. Tijger toch. Geen zorgen, voor je ’t weet kruip jij je broer als een weerlicht voorbij!
Benieuwd naar hoe de eerste maanden van Elias verliepen? Lees hier alle eerdere dagboeken.
Over mama Saar
Saar woont in het bronsgroene eikenhout van Limburg. Ze is getrouwd met Wout en samen hebben ze twee zoontjes (Kasper en Elias) en een poes (Dorus).
De tijd waarin Saar niet aan het werken of aan het opvoeden is, houdt ze zich bezig met muziek, lezen en schrijven. Dat doet ze bijvoorbeeld op haar eigen plekje op het wereldwijde web, de blog Paardensaartje.
In het echte leven geeft ze les aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Met veel passie en liefde voor het vak helpt ze daar kleuterleid(st)ers opleiden.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 24/09/2018, laatste update op: 09/02/2022Tags: dagboek Elias