Droomt jouw dochter ervan om astronaut te worden? Spreekt je zoon alleen nog over de waterraket die hij deze zomer wil bouwen? Of zijn je kinderen gewoon heel nieuwsgierig naar hoe de wereld en de mens in elkaar zit? De Kinderuniversiteit nodigt elk jaar leergierige kinderen (en hun ouders) uit voor hoorcolleges en workshops, helemaal op kindermaat.
Hoe bouw je een brug die niet instort? Waarom is bloed rood? Bestaan geesten eigenlijk? Het zijn maar een paar vragen die beantwoord worden op de Kinderuniversiteit. Een universiteit voor kinderen? Inderdaad.
Een paar dagen per jaar zetten verschillende universiteiten hun deuren open om de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen. Op een speelse manier maken ze er kennis met wetenschap, technologie of humane wetenschappen.
Vragen voor de professor
KU Leuven organiseerde ze voor het eerst, maar ondertussen worden zowel in Antwerpen, Leuven, Kortrijk, Gent en Brugge Kinderuniversiteiten georganiseerd. Kinderen krijgen les van echte professoren in een groot auditorium, krijgen antwoord op al hun vragen en volgen achteraf leuke workshops over wetenschap.
‘Eventjes zijn kinderen echte studenten,’ legt Julie Ghyselinck van het Kinderuniversiteit-team HoGent uit. ‘Ze krijgen les zoals echte studenten, gaan op veldonderzoek of volgen laboratoriumsessies. En na afloop volgt uiteraard een diploma.
Tijdens de Kinderuniversiteiten hebben we het over wetenschappelijk onderzoek, maar is er ook aandacht voor onderzoeksvaardigheden. We laten de kinderen experimenteren, testen, fouten maken en sturen bij. Door een waterraket te maken bijvoorbeeld, leren ze fysica kennen.’
LEES OOK > Eureka: 6 boekentips over wetenschap voor kinderen tussen 9 en 12
Waar en wanneer?
De Kinderuniversiteiten zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om de interesse van kinderen en jongeren voor wetenschap en techniek te wekken. En om hen al eens een blik te gunnen in het hoger onderwijs en de universiteit. Ze zijn er voor kinderen van 5 tot en met 8 jaar of van 9 tot en met 12 jaar en zijn volledig gratis.
Verschillende universiteiten organiseren hun eigen Kinderuniversiteit. Sommige bieden al een programma aan voor het najaar, andere nog niet.
Meer lezen of weten?
Surf dan even naar de website van de universiteit van jouw voorkeur, of schrijf je in voor hun nieuwsbrief en krijg alle info als eerste in de mailbox.
- KU Leuven Kinderuniversiteit
- Kinderuniversiteit Brugge – Gent – Kortrijk
- Kinderuniversiteit Antwerpen
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 26/07/2022, laatste update op: 30/08/2022