Nu het zomert en de schoolboeken even aan de kant mogen, is het moment aangebroken om stil te staan bij de hobby’s en buitenschoolse activiteiten van je kind(eren). Hoe kies je er een goede hobby voor je kind uit? En hoe krijg je het allemaal georganiseerd? Welke activiteit je ook kiest, het is vooral belangrijk dat het leuk blijft. Voor kinderen, maar ook voor ouders.
Op woensdagnamiddag naar de dansles of op zaterdag naar de tekenacademie? Of racen van zwemles en dictie naar jeugdbeweging of voetbaltraining?
Voor veel ouders zijn de hobby’s van de kinderen vaak ook een bron van stress, en dat is spijtig, vindt Inge Casters. Ze is leerkracht, mama van twee topsporters en kinder- en jeugdcoach bij voel&ANKER. ‘Plezier moet altijd het uitgangspunt zijn bij de activiteiten die je kinderen gaan doen. Ofwel geeft een hobby je kind energie ofwel kan het er net al zijn energie in kwijt.’
Waarom is een hobby zo belangrijk?
Of het nu muziekles of sportschool wordt, een hobby is een leerschool voor het leven. Je ontdekt er wat je graag doet en wat net niet. ‘Kinderen die geen hobby hebben, missen vaak een duidelijk doel. Ze hebben ook niet leren omgaan met een spelvorm waarbij je niet altijd je zin krijgt. Hobby’s leren kinderen out of the box denken, ze leren hen om het vaak vastgeroeste patroon ook eens van een andere kant te bekijken.’
Je kind duwen in een hobby die je zelf fantastisch of praktisch vindt, is meestal geen goed idee. Nee, probeer te achterhalen waar het talent of de interesses van je kinderen liggen, dat maakt het voor iedereen veel aangenamer.
Sprankel in de ogen
Het eerste of het tweede leerjaar is een goed moment om te starten met een hobby. Dan staat je kind open voor heel veel nieuwe dingen. Maar hoe kies je uit dat gigantische aanbod het beste voor je kind?
Inge: ‘Het is heel belangrijk om je kind al van jongs af aan te observeren. Waar wordt je kind heel erg blij van? Wanneer zie je een sprankel in de ogen? Waarover gaan de gesprekken met vriendjes? Wat zie je in de kindertekeningen?
In de kleuterklas zie je al veel, dan is een kind heel erg puur en laat het ook zien wie het écht is. Het karakter wordt dan gevormd. Kleuterjuffen hebben vaak ook een goed beeld van de interesses van je kind.
Is er geen uitgesproken voorkeur? Kijk dan naar het karakter van je kind. Heb je een rustige zoon, kies dan een rustige hobby – zoals tekenles – waar niet veel kabaal is en waar je kind ook zijn rust vindt. Neem je kind ook eens mee naar openclubdagen of probeerlessen, om samen te ontdekken wat het écht leuk vindt.’
Stoppen of doorgaan?
Heb je je kind geobserveerd, kies dan samen 1 of 2 hobby’s uit. Meer is echt niet nodig. Kies een hobby die is afgestemd op je kind én op je gezin. Hou het kostenplaatje in het oog en zorg vooral dat het praktisch haalbaar blijft allemaal.
Maak met je kind duidelijke afspraken. Praat over de hobby en leg uit hoe vaak en wanneer de lessen doorgaan. Valt de hobby tegen en heeft je kind na twee lessen geen zin meer om te gaan? Praat erover thuis. Vraag waarom het moeilijk is of waarom de les tegenvalt.
‘Ik geef altijd het advies om er niet meteen mee te stoppen. Laat je kind even worstelen. Ook dat is weer een leerschool. Keer nog even terug naar de afspraken die jullie hebben gemaakt. Luister en bekijk je kind zonder meteen te oordelen of advies te geven.’ vertelt Inge.
‘Moedig je kind aan en zeg dat jullie samen wel een oplossing zullen vinden. Een kind wekelijks schreeuwend naar een hobby sleuren is het zeker ook niet, maar wie weet ontdekt je dochter na de derde keer toch nog het plezier in haar dansles?’
Creatieve ouders
Als ouder kan je zelf ook creatief zijn als het over de buitenschoolse activiteiten van je kinderen gaat. Hang een familieplanner in de keuken en spreek af met andere ouders om te carpoolen.
Inge: ‘Durf ook creatief mee te denken met je kind. Doet je dochter al aan sport en wil ze plots naar de muziekacademie? Probeer te achterhalen hoe dat komt. Misschien is het omdat vriendinnen het doen? Waarom nodig je niet elke week een vriendinnetje uit thuis om samen TikToks te maken?
Mijn zoon volgde al sportlessen maar wilde ook graag tekenen. Ik zag een wekelijkse tekenles erbij niet zitten en dus hebben we samen thuis naar online tekenlessen gezocht. Hij leerde zo prachtige tekeningen maken en de online lesjes waren een ideaal tijdverdrijf als hij zich thuis verveelde. Soms is het samen zoeken, maar er zijn altijd oplossingen te vinden.’
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 08/07/2020, laatste update op: 10/05/2023