Naar aanleiding van de Week van de Groeilamp 2021 (16-23 mei) vroegen we enkele gezinnen naar hun koestermomenten. Want koesteren doet groeien. Ze vertellen ook wat of wie hen steunt bij de opvoeding. Ellen en Lindsey genieten van hun dagelijkse bad- en bedtijd samen met de kinderen.

Ellen en Lindsey hebben twee dochters, Maybel (9) en Skye (4). ‘Bij ons zijn bad- en bedtijd de dagelijkse koestermomenten’, vertellen ze. ‘Afhankelijk van de werkuren gaat één van ons ’s avonds met de kinderen in bad. Super zalig, en de verhalen komen dan vanzelf.

Ook bedtijd grijpen we aan om de dag samen af te sluiten. Wie van ons twee thuis is, gaat even mee met hen in bed liggen. De jongste valt dan tegen ons in slaap. Bij de oudste is het een zoentje en knuffel en nog wat vertellen. Als iets haar dwars zat of ze iets leuks meemaakte, komt dat altijd naar boven in bad of in bed.

Ook samen in de zetel zitten ‘s avonds, stellen ze op prijs. Helemaal leuk is het als we alle vier thuis zijn. De kinderen hebben echt nood aan die momenten samen. Als we te druk bezig zijn met allerlei huishoudelijke klussen vragen ze ernaar: “Wanneer komen jullie bij ons zitten?” Daar laten we graag de afwas even voor wachten.’

LEES OOK > Week van de Groeilamp: opvoeding in de spotlights

Tot rust komen

‘Als je niet oplet, ben je de hele tijd in de weer met huishoudelijke klussen en heb je elkaar niet echt gezien. Dat laten we niet gebeuren. Door corona zijn we meer met onze bubbel samen en dat voelt als een geschenk.

Anders waren de weekends volgepland. Met vrienden op stap en de kinderen mee is ook leuk, maar we willen dat na corona toch een beetje verminderen. Met het gezin bakken, wandelen, tot rust komen … gingen we door de pandemie nog meer waarderen en willen we wat vasthouden. Ze worden immers snel groot, we willen er voluit van genieten.’

Al worden de contacten met vrienden zeker ook gewaardeerd. ‘Zij zijn onze beste opvoedingsondersteuning. We wisselen veel ervaringen uit. Fijn ook om eens te kunnen ventileren. We zijn tijdens corona blijven afspreken met vrienden. Buiten wandelen, en babbelen. Vooral over de kinderen.’

LEES OOK > Voor Manar is het avondeten het gezinsmoment van de dag: ‘Smartphones zijn dan uit den boze’

Week van de Groeilamp

De Week van de Opvoeding heet voortaan Week van de Groeilamp. Zorg dragen voor kinderen heeft alles te maken met ruimte maken om te groeien, letterlijk en figuurlijk. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Met vallen en opstaan. De groeilamp laat het licht schijnen op ‘opvoeden’ en zet ouders en andere opvoeders in de spotlights. De lamp zet ook de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet.

De Week van de Groeilamp (16-23 mei) wordt gecoördineerd door Expoo/Opgroeien en de Gezinsbond.

Dit artikel verscheen in mei 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 05/05/2021, laatste update op: 18/05/2022