Al voelen de twee maanden van de zomervakantie voor een kind eindeloos, mama en papa weten dat de start van het schooljaar intussen bijna om de hoek komt loeren. Tijd om die boekentas van onder het stof te halen! De meeste kinderen zijn blij om na die lange vakantie hun vrienden terug te zien, maar een deel is minder enthousiast over dat nieuwe schooljaar. Die ‘back to school blues’ zijn geen verzinsel. Hoe ouder je kinderen zijn, hoe minder gemotiveerd om naar school te gaan na de zomervakantie. Wij geven enkele tips om die stap makkelijker te maken.

De week voor de start

Routine is een houvast tijdens het schooljaar, maar valt weg tijdens de zomermaanden. Voor sommige kinderen kan het daarom helpen om de laatste vakantieweek te beginnen met die opnieuw op te bouwen.

Laat je kinderen alvast opstaan en gaan slapen op dezelfde uren als tijdens het schooljaar. Op die manier is de overgang van lekker uitslapen naar vroeg opstaan minder hard. Je kan ook de routine ‘oefenen’ in de laatste dagen, bijvoorbeeld door meteen buitenshuis te gaan na het ontbijt voor een wandeling in plaats van voor de tv te hangen of terug naar de slaapkamer te gaan.

Wat ook kan helpen bij het motiveren, is samen nieuw schoolmateriaal gaan kopen. Zelf nieuwe spulletjes uitkiezen verzacht de terugkeer naar school en geeft zin om ze te gebruiken. Het hoeven daarom geen dure merken te zijn trouwens.

Leg de laatste avond voor school de gekozen kleren en gevulde boekentas alvast klaar en overloop de afspraken wat betreft badkamerverdeling, lunch, … Zo wordt de hectiek van de eerste schoolochtend enigszins beperkt.

LEES OOK > Dagboek mama Tinny: ‘De eerste schooldag breekt aan voor Marilou’

De eerste schoolweken

De eerste schoolweken zijn altijd intens, met veel prikkels en nieuwe uitdagingen. Daarom is het belangrijk om ‘s avonds extra aandacht te besteden aan het reflecteren over de dag. Niet eenvoudig als je op de vraag ‘Hoe was het op school?’ altijd ‘goed’ te horen krijgt.

Enkele ideeën voor gerichte vragen:

  • Wat vond je moeilijk vandaag?
  • Met wie heb je gepraat/gespeeld? Zijn er nieuwe klasgenoten die je nog niet kende?
  • Wat is er allemaal verschillend tussen vorig jaar en dit jaar?
  • Vertel me eens iets dat gebeurd is vandaag?
  • Hoe leuk was je dag op een schaal van 1 tot 10? Waarom dat cijfer?

Tijdens het jaar

Naast aandacht voor het mentale welzijn, is het natuurlijk ook belangrijk om in de gaten te houden of je kind de lessen en leerstof goed verwerkt. Maakt hij of zij vlot zijn huistaken en zijn de eerste schoolresultaten voldoende? Of klaagt je kind dat het huiswerk te moeilijk is, de nieuwe leerkracht de lessen niet duidelijk uitlegt of komen de eerste toetsen met een onvoldoende terug?

Elk schooljaar brengt een nieuwe leraar (of meerdere, in het middelbaar onderwijs) met zich mee, en de meeste leerstof bouwt verder op. Geef je kind de tijd om te wennen aan de nieuwe aanpak die een nieuwe leraar met zich meebrengt. Gaat het na enkele weken nog steeds stroef, of snapt je kind sommige stukken van de leerstof niet? Neem dan zeker contact op met de school en/of leerkracht. Sommige leerkrachten zijn zich er niet van bewust dat bepaalde leerlingen het moeilijker hebben, zeker als ze geen feedback krijgen. Aarzel dus niet om dit te bespreken.

LEES OOK > Je kind heeft een slecht rapport: wat nu?

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 20/08/2021, laatste update op: 08/09/2022