Voor heel wat kinderen is het woord ‘vrijwilliger’ een vaag begrip. Ze staan er niet bij stil dat de ober in de brasserie betaald wordt, maar de man die in de basketclub de drankjes brengt, niet. Dat heel wat van hun hobby’s misschien niet door zouden gaan zonder die lieve mensen die vrijwillig de handen uit de mouwen steken. Het is dus een goed idee om het daar regelmatig over te hebben met je kroost. Maar hoe leg je je kind nu het belang van vrijwilligerswerk uit?

Fijne plek

Zie je op tv bijvoorbeeld een reportage over het vaccinatiecentrum, vertel er dan bij dat heel die organisatie niet mogelijk zou zijn zonder vrijwilligers. De kans is groot dat je kinderen daarna spontaan met vragen komen zoals ‘Krijgen die daar geen centjes voor?’ en dat er een interessante babbel uit voortvloeit.

Je kan dan de vergelijking maken met je gezin of met de klas: ook daar ga je vaak iemand ‘zomaar’ helpen. Waarom? Omdat alles dan wat makkelijker en leuker verloopt en omdat het op die manier een fijne plek wordt. Een plek waar je op anderen kan rekenen.

LEES OOK > Katleen Hoogmartens is een rijker mens door vrijwilligerswerk

Goede voorbeeld

In onze maatschappij gaat het ook zo: het zou een koude plek zijn als iedereen alleen maar aan zichzelf denkt en niemand ‘zomaar’ iets wil doen voor anderen.

Meer zelfs: heel wat organisaties zouden niet kunnen bestaan zonder vrijwilligers. Denk maar aan al de verenigingen waar mensen naartoe gaan om zich wat minder alleen te voelen, om zich te ontspannen en vrienden te maken. Stel je voor dat die niet meer zouden bestaan. Triest, toch?

Naast zulke babbels is er nog iets wat veel meer indruk zal maken op kinderen, en dat is het goede voorbeeld van mama of papa. Als zij zien hoe jij je belangeloos inzet, hoe gelukkig je anderen daarmee maakt en hoe gelukkig je er zelf van wordt, dan is de kans groot dat ze het belang van vrijwilligerswerk perfect begrijpen.

LEES OOK > Drie op een rij: papa, zoon en dochter Baelde doen vrijwilligerswerk bij de Gezinsbond

Dit artikel verscheen in maart 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 07/03/2022, laatste update op: 15/03/2022