Een kamp volgen is een van de manieren om opvang voor de vakantieperiodes te overbruggen. Maar hoe vind je zo’n kamp? Waar moet je op letten?

Een kamp kiezen voor je kind is een belangrijk moment: uiteindelijk gaat het toch om een week, al dan niet met overnachting, dat je kind ermee bezig zal zijn. Na een paar keer ken je het systeem wel, maar zeker de eerste keren is er onzekerheid. Deze criteria geven je houvast.

1) Leeftijd van het kind

Je kind kan meestal op kamp vanaf de eerste kleuterklas (ongeveer 3 jaar). De organisatoren geven zelf aan welke kampen bedoeld zijn voor welke leeftijd: zo zijn de activiteiten ongeveer op jouw kind afgestemd.

2) Locatie van het kamp

Waar het kamp doorgaat, is niet enkel van belang voor ouders die tussen het afzetten en ophalen ook nog voldoende moeten kunnen werken. Ook voor kinderen kan dit een rol spelen: een kamp in een omgeving die ze goed kennen, is minder eng. Verschillende kampen gaan door in scholen of op een scholencampus, die de drempel kan verkleinen.

Voor veel ouders is locatie de eerste doorslaggevende factor: welke locatie is haalbaar in combinatie met het werk?

3) Interesse van het kind

Een ouder kind kan kiezen op thema, voor een kleuter kan je als ouder een beetje gokken wat je denkt dat ze leuk zullen vinden. Sportieve en actieve kampen zijn vlot te vinden, maar ook creatieve en zelfs ‘educatieve’ kampen bestaan. Door in te spelen op de interesses van het kind, is de kans groter dat het kamp in de smaak valt!

LEES OOK > Heeft ouderschapsverlof invloed op mijn vakantiedagen?

4) Soort kamp

Er worden veel verschillende soorten kampen georganiseerd, zodat je bijna altijd iets kan vinden op maat:

  • met of zonder overnachting,
  • een hele of een halve dag
  • dagkamp (soms)

Het temperament en de noden van je kind zullen deze keuze bepalen, bijvoorbeeld of je kind een durver is of dat hij ‘s middags nog vaak slaapt. Sommige kampen voorzien de mogelijkheid tot middagdutje, maar dit is zeker niet standaard.

Als je kind heel verlegen is of niet veel durft, is het een goed idee om hem of haar samen met een vriendje of vriendinnetje op kamp te laten gaan.

5) Extra’s

Bij sommige kampen hoort een toonmoment, anderen bieden soep aan, elke dag vers fruit of een koek. Ook opvang is een extra: niet elk kamp biedt dit standaard aan, soms moet er bijbetaald worden. Is dit voor jou belangrijk, dan kan je hier op letten of specifiek naar zoeken.

Maar ook het omgekeerde geldt: meld ‘extra informatie’ over jouw kind zeker aan de kampleiding. Kampt je kind met een voedselallergie, heeft het ADHD of ASS: meld dat aan de kampleiding. Dit gebeurt niet altijd, waardoor op het kamp problemen ontstaan omdat de monitoren niet voorbereid zijn. Het is in het belang van het kind én de organisatie dat dit op voorhand gekend is.

6) Prijs en terugbetalingen

Een kind op kamp sturen is niet bepaald goedkoop, al bestaan er enorme prijsverschillen tussen de kampen. Overnachtingen en speciale thema’s zijn algauw duurder dan een basissportkamp voor kleuters.

Sommige organisaties werken met een sociaal tarief of met het Steunpunt Vakantieparticipatie.

Je moet er even op wachten, maar voor de meeste kampen kan je wel een fiscaal attest krijgen (voor kinderen jonger dan 12 jaar). In sommige gevallen komen ook de ziekenfondsen tussen. Of dat voor jou het geval is, bekijk je best op de site van jouw ziekenfonds.

LEES OOK > Met een gerust gemoed op zomerkamp: dit moet je weten over tekenbeten

Hoe zoek je een kamp?

Ken je een organisatie die een kamp organiseert, dan kan je op hun site een gerichte zoekactie doen. De organisaties proberen dit zoeken zo gemakkelijk mogelijk te maken door filters op leeftijd, locatie, onderwerp of soort kamp te voorzien.

Wil je kind iets specifiek volgen, dan probeer je het best met een algemene zoekopdracht via een zoekmachine.

Geen tijd of zin om alle organisaties apart op te zoeken? Dan kan je het ook proberen via kampzoeker.be. Je kan er zoeken op thema, provincie, periode en leeftijd.  De zoekmachine is niet erg verfijnd: een gemeente kan je helaas niet selecteren.

Tot slot is het ook een goed idee om de organisatie van dichtbij te bekijken. Wie zijn ze, hoe werken ze en waarom? Is er een visie, een info-avond, een cursus? Wie zijn de begeleiders, hoe worden ze geselecteerd en krijgen ze een opleiding? Je kan ook eventueel bij je vrienden of ouders van klasgenootjes vragen wie al ervaring heeft met die organisatie en of ze tevreden waren.

Wist je dat …

De Gezinsbond ook kampen organiseert? AFYA is gespecialiseerd in kampen voor kinderen en jongeren. De animatoren worden uitgebreid begeleid en krijgen een stevige cursus te verwerken.

Het aanbod jeugdkampen staat online. Kampthema’s zijn dieren, natuur, waterfun, sportkicks, sport en taal of techniek en multimedia.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/01/2019, laatste update op: 13/06/2023