Joepie, een nieuwe fiets! Het is niet alleen spannend voor de kinderen maar ook voor de ouders. Je gaat best niet overhaast te werk. Ook al popelt de toekomstige gebruiker van ongeduld om de nieuwe fiets in te rijden …

Kinderfietsen bestaan er in alle soorten en maten. Hoe weet je nu of de juiste aankoop doet? Hieronder staan alvast enkele dingen waar je zeker op moeten letten bij het kopen van een kinderfiets:

Afmeting

 • Koop geen fiets op de groei. Zorg dat hij meteen goed past. Kinderen moeten met twee voeten aan de grond kunnen als ze op het zadel zitten. Kinderen met meer fietservaring moeten, met lichtgebogen been, de bal van de voet op de trapper in laagste stand kunnen zetten.
 • Ook de afstand tussen zadel en stuur is van groot belang. Met een verstelbare stuurpen en zadelpen, kun je die afstand aanpassen.

Verlichting

 • Voor de veiligheid van je kind is het belangrijk dat het licht perfect werkt. Denk even na over de omstandigheden waarin je kind zal fietsen: op slecht verlichte wegen en dus in het halfduister? Of enkel in de stad en op goed verlichte wegen?
 • Naafdynamo’s werken uitstekend en raken niet zo gemakkelijk beschadigd. Batterijverlichting werkt zeker even goed, maar er zijn veel verschillen in lichtsterkte.
 • Kies bij voorkeur voor verlichting die ook blijft branden als de fiets stil staat, zoals aan een verkeerslicht.

Pas op! Er zijn heel wat kleine ‘coole’ fietslichtjes op de markt, die bijvoorbeeld flikkeren. Maar die geven niet altijd voldoende licht!

Nog meer veiligheid

 • Remmen van kinderfietsen zijn vaak te hard aangespannen. Daardoor kunnen de kinderen zelf onvoldoende remmen. Let er zeker op dat de remgreep en het handvat niet te ver uit elkaar staan, zodat je kind makkelijk kan remmen.
 • Op kinderfietsen met een wieldiameter kleiner dan 50 cm (tot en met 20 inch) zijn reflectoren alleen verplicht bij duisternis of slechte zichtbaarheid. Daarom worden ze vaak verkocht zonder reflectoren. Als dat zo is, zorg er dan zelf voor dat de fiets alle reflectoren heeft! Zeker als je kind ook in de donkere wintermaanden naar school fietst.

Extra opties?

Een bloemetje aan het stuur hangen of een leuke bel kiezen, moet zeker kunnen. Maar versieringen mogen de veiligheid natuurlijk niet in gevaar brengen (door bijvoorbeeld tussen de spaken of de ketting te komen). Het komt er dus vooral op aan je gezond verstand te gebruiken!

Dit zijn wel noodzakelijke onderdelen:

 • een makkelijke en goed hoorbare fietsbel;
 • een staander, zodat de fiets niet zo gemakkelijk omvalt;
 • een stevige en brede bagagedrager.

Kwaliteit

 • Kies een lichtgewicht, dat toch gemaakt is uit stevig materiaal. Een kwalitatieve fiets gaat langer mee en kan al eens tegen een stootje. Je kind fietst er ook vlotter mee.
 • Misschien kun je een doorgeefcircuit opzetten met vrienden, buren … of deelnemen aan een tweedehandsverkoop. Interessant, maar laat tweedehandsfietsen zeker altijd even nakijken door je handelaar.

Last but not least

Laat je kind altijd een proefrit maken voor je een fiets koopt! Alleen je kind kan zeggen of het zich er goed op voelt en er vlot mee kan rijden.

Leuke tip!
Een kinderfiets met een vlaggetje springt sneller in het oog van de automobilisten!

LEES OOK: Veilig in het verkeer: wat kan jouw gemeente doen?

Dit artikel werd gemaakt in het kader van Woensdag fietsdag. Deze campagne wil Vlaanderen op de fiets krijgen. Omdat de auto nemen vaak een gewoonte is. Menselijk? Oh ja. Wenselijk? Iets minder. Want de files worden er niet minder op. En de lucht niet gezonder. Eén dag per week op je zadel maakt al een groot verschil. Woensdag fietsdag geeft je net dat trapje extra, met supportersploegen, beloningsbadges, tips en prijzen!

Schrijf je in en word lid van het grootste peloton van Vlaanderen! Deel je ervaringen via #GoWithTheVelo. Alle remmen los!

Woensdag Fietsdag is een campagne van Cera en KBC, in samenwerking met Gezinsbond en Gezinssport Vlaanderen, Mobiel 21 en nog vele anderen.

Gepubliceerd op: 18/06/2018, laatste update op: 27/02/2019

Tags: , ,