Joepie, een nieuwe fiets! Het is niet alleen spannend voor de kinderen maar ook voor de ouders. Je gaat best niet overhaast te werk. Ook al popelt de toekomstige gebruiker van ongeduld om de nieuwe fiets in te rijden …

Kinderfietsen bestaan er in alle soorten en maten. Hoe weet je nu of de juiste aankoop doet? Hieronder staan alvast enkele dingen waar je zeker op moeten letten bij het kopen van een kinderfiets:

Afmeting

  • Koop geen fiets op de groei. Zorg dat hij meteen goed past. Kinderen moeten met twee voeten aan de grond kunnen als ze op het zadel zitten. Kinderen met meer fietservaring moeten, met lichtgebogen been, de bal van de voet op de trapper in laagste stand kunnen zetten.
  • Ook de afstand tussen zadel en stuur is van groot belang. Met een verstelbare stuurpen en zadelpen, kun je die afstand aanpassen.

LEES OOK > Veilig met je kind op de fiets: 10 tips

Verlichting

  • Voor de veiligheid van je kind is het belangrijk dat het licht perfect werkt. Denk even na over de omstandigheden waarin je kind zal fietsen: op slecht verlichte wegen en dus in het halfduister? Of enkel in de stad en op goed verlichte wegen?
  • Naafdynamo’s werken uitstekend en raken niet zo gemakkelijk beschadigd. Batterijverlichting werkt zeker even goed, maar er zijn veel verschillen in lichtsterkte.
  • Kies bij voorkeur voor verlichting die ook blijft branden als de fiets stil staat, zoals aan een verkeerslicht.

Pas op! Er zijn heel wat kleine ‘coole’ fietslichtjes op de markt, die bijvoorbeeld flikkeren. Maar die geven niet altijd voldoende licht!

Nog meer veiligheid

  • Remmen van kinderfietsen zijn vaak te hard aangespannen. Daardoor kunnen de kinderen zelf onvoldoende remmen. Let er zeker op dat de remgreep en het handvat niet te ver uit elkaar staan, zodat je kind makkelijk kan remmen.
  • Op kinderfietsen met een wieldiameter kleiner dan 50 cm (tot en met 20 inch) zijn reflectoren alleen verplicht bij duisternis of slechte zichtbaarheid. Daarom worden ze vaak verkocht zonder reflectoren. Als dat zo is, zorg er dan zelf voor dat de fiets alle reflectoren heeft! Zeker als je kind ook in de donkere wintermaanden naar school fietst.

LEES OOK > Veilig in het verkeer: wat kan jouw gemeente doen?

Extra opties?

Een bloemetje aan het stuur hangen of een leuke bel kiezen, moet zeker kunnen. Maar versieringen mogen de veiligheid natuurlijk niet in gevaar brengen (door bijvoorbeeld tussen de spaken of de ketting te komen). Het komt er dus vooral op aan je gezond verstand te gebruiken!

Dit zijn wel noodzakelijke onderdelen:

  • een makkelijke en goed hoorbare fietsbel
  • een staander, zodat de fiets niet zo gemakkelijk omvalt
  • een stevige en brede bagagedrager

Kwaliteit

  • Kies een lichtgewicht, dat toch gemaakt is uit stevig materiaal. Een kwalitatieve fiets gaat langer mee en kan al eens tegen een stootje. Je kind fietst er ook vlotter mee.
  • Misschien kun je een doorgeefcircuit opzetten met vrienden, buren … of deelnemen aan een tweedehandsverkoop. Interessant, maar laat tweedehandsfietsen zeker altijd even nakijken door je handelaar.

LEES OOK > Checklist: wanneer kan je je kind naast jou laten fietsen in het verkeer?

Last but not least

Laat je kind altijd een proefrit maken voor je een fiets koopt. Alleen je kind kan zeggen of het zich er goed op voelt en er vlot mee kan rijden.

De Gezinsbond werkt samen met heel wat fietsenwinkels zodat jij een fiets en/of fietsaccessoires tegen een mooie prijs kan aankopen. Check hier bij welke fietsenwinkel je in jouw buurt terecht kunt met ons ledenvoordeel.

Leuke tip: Een kinderfiets met een vlaggetje springt sneller in het oog van de automobilisten!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/06/2018, laatste update op: 19/09/2023