Het weer begint al een beetje zachter te worden en de eerste knopjes komen aan de bomen. Het is tijd voor de krokusvakantie! Wil je er graag met de kinderen op uit? Wij verzamelden 18 leuke uitstapjes in de krokusvakantie in én buiten Vlaanderen. Extra leuk: mét (spaar)korting voor leden van de Gezinsbond.

3x doen in Antwerpen tijdens de krokusvakantie

 • Het interactieve doe-park Robotland laat kinderen op leuke wijze kennis maken met transport- en robottechnieken. Vanaf 4 jaar.
 • Pakawi Park: Pakawi Park is de vernieuwde Olmense Zoo, waar je alles leert over hoe de dieren leven en ook zelf aan de slag gaat. Met 200 diersoorten is er heel wat te ontdekken. Kun jij de ambassadeurs van het park, Paka en Awi, spotten? Ook leuk: er is een grote binnenspeeltuin!
 • Kazerne Dossin: Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi’s Kazerne Dossin als verzamelkamp om Joden, Roma en Sinti te laten deporteren. Nu is het een museum, waar je ook samen met je (klein)kinderen het verhaal van Simon, een jongetje dat ontsnapte, kunt ontdekken via een interactieve zoektocht. Vanaf 8 jaar.

LEES OOK > 8 tips tegen wagenziekte bij kinderen

3x doen in Limburg tijdens de krokusvakantie

 • Bilzen Mysteries: Klaar voor een spannend avontuur met beeld-, klank- en lichteffecten? Bij het vallen van de avond komen kasteel Alden Biesen en haar bewoners tot leven. Met een hoofdtelefoon en tablet ga je op pad om samen met acteurs Joke Devynvk en Jeron Dewulf een verdacht overlijden te onderzoeken. Vanaf 6 jaar.
 • Lago-zwemparadijs: Echte waterratten? Het hele gezin zal zich amuseren bij Lago. Probeer de vele wildwaterbanen, glijbanen, verwarmde buitenbaden, kinderbaden… en de wellness met sauna en stoombad.
 • Cosmodrome: Het Cosmodrome wil wetenschap en astronomie voor iedereen toegankelijk maken. In de expo ‘De Oerknal’ reis je terug in de tijd naar het begin van de kosmos, in de 360° filmzaal vertrek je op ruimteavontuur en je kunt de vernieuwde sterrenwacht ontdekken.

LEES OOK > Toffe tips voor kinderen die zich vervelen tijdens de krokusvakantie

3x doen in Oost-Vlaanderen tijdens de krokusvakantie

 • Museum Dr. Guislain: Dit museum toont je niet alleen de geschiedenis van de psychiatrie en outsiderkunst, het nodigt jou en je kinderen ook uit om na te denken over hoe je zelf omgaat met mensen die je als anders bekijkt. Wat is het verschil tussen geestelijk en lichamelijk ziek zijn? Is kunst die anders is minder mooi?
 • Kindertheaterfestival Klein Festijn: Als je zin hebt in een vrolijk feestje, dan is dit bruisende festival in Gent iets voor jou. Dansvoorstellingen, poppentheater, leuke muziek, vertellingen uit allerlei landen, hapjes en drankjes, zelf knutselen, spelen en workshops volgen… Super gezellig!
 • Wanneer het licht uitgaat en de poppen op scène verschijnen, begint de magie. In de expo ‘Licht uit. Pop op‘ toont het Huis van Alijn zijn bijzondere collectie theaterpoppen van de 20e eeuw tot nu. Er is ook een speurtocht voor kinderen vanaf 4 jaar.

3x doen in Vlaams-Brabant en Brussel tijdens de krokusvakantie

 • Sportimonium: Het Sportimonium is geen saai museum over sport; je kunt er ook zelf aan de slag! Probeer buiten volkssporten als beugelen, kegelen en trabol uit, of daag je medebezoekers uit om binnen een partijtje toptafel te spelen.
 • In het AfricaMuseum kom je alles te weten over de rijke geschiedenis van Afrika. En in het museumrestaurant is er ook nog een fijne speelhoek.
 • Plantentuin Meise: In deze gigantische plantentuin met 18.000 soorten kun je wandelen, je uitleven in het speelbos of een vlottentocht over de kasteelvijver uitproberen. Er is ook een blotevoetenpad, als je durft.

LEES OOK > Geocaching: zo maak je wandelen leuk voor kinderen

3x doen in West-Vlaanderen tijdens de krokusvakantie

 • Museum aan de IJzer: Het museum in de IJzertoren vertelt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront. Kinderen kunnen aan de slag met de zoektocht ‘Het geheim van de IJzertoren’. Vanaf 8 jaar.
 • Speel.: Een oud zwembad dat omgetoverd is tot een indoor speelparadijs met laserparcours, botsautootjes, klimwanden, glijbanen… Speel. is het ideale excuus om nog eens mee te spelen met je kinderen.
 • De Klankmakerij is een gloednieuwe indoor attractie. Aan de hand van doe-opdrachten en klankspelen ga je met elkaar in competitie en maak je een muzikale ontdekkingsreis.

LEES OOK > Wat te doen als je kind zich ‘echt dood’ verveelt

3x doen buiten Vlaanderen

 • Grotten van Han: Op het domein van de Grotten van Han valt er heel veel te beleven. Durf je onder de grond in de grotten te klauteren? Of ga je liever op safari in het Wildpark om wolven, beren en lynxen te spotten?
 • Efteling: Beleef alle sprookjes in het echt tijdens een bezoek aan de Efteling. Voor kinderen én ouders van alle leeftijden.
 • Voor heel veel waterpret moet je in Aqualibi zijn.
 • Gek op sneeuw? Dan zijn de SnowWorld-resorts in Nederland een bezoekje waard.

Heb je toch nog niet gevonden wat je zoekt? Hier vind je nog meer ideeën voor leuke uitstapjes in de krokusvakantie!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 18/02/2020, laatste update op: 27/02/2023