Als we op bezoek zijn bij familie blijft mijn dochter van zeven aan mij ‘plakken’. Misschien is dat omdat ze een kus van haar verwachten terwijl zij dat niet leuk vindt. Ze is erg gevoelig en ik wil haar grenzen respecteren, maar vind begroeting ook belangrijk. Hoe reageer ik als mijn kind geen kus wil geven?
Sensitiviteit
Ga eerst bij je dochter na of die verwachte zoen inderdaad de hindernis vormt. Grote kans dat je vermoeden klopt. Sensitieve kinderen willen vaak eerst de kat uit de boom kijken. De rok of schoot van een ouder biedt de veiligheid om prikkels te verwerken en te analyseren, en dan hun actie te bepalen.
Je kind kiest er niet voor zo te reageren, het zit zo in elkaar. Daar is op zich niets mis mee, het is de omgeving die er een oordeel aan verbindt.
Dat betekent niet dat je geen waarden en normen mag hanteren. Bekijk vooraf met je dochter wat haalbaar is. Leg uit dat je groeten belangrijk vindt, maar dat je ook wil dat zij zich goed voelt. Vertrek niet van wat hoort of verwacht wordt. Het doel van begroeten is beleefdheid en respect tonen. Dat kan ook anders dan met een kus.
LEES OOK > Hoe help je een hoogsensitief kind opgroeien in een wereld vol prikkels?
Anders begroeten
Oefen eventueel om te voelen wat kan. Misschien wuift ze bij het binnenkomen en zeg jij: ‘Wij hebben vandaag niet zoveel zin om te kussen, dus zwaaien we om te tonen dat we blij zijn iedereen te zien.’ Of je werpt kusjes, geeft een knikje, een elleboog, …
Er kunnen opmerkingen komen als ‘Je moet laten zien wie de baas is’, of ‘Is dat niet wat overdreven?’ Bereid je erop voor. Begin met een positieve boodschap, licht dan je mening toe, en sluit af met een positieve boodschap. Bijvoorbeeld: ‘Bedankt voor je advies, maar het werkt op deze manier voor ons het beste, lief dat je bezorgd bent.’
Het kind voelt zich veilig dicht bij jou. Van daaruit zal ze ontwikkelen, springen en groeien. Ze heeft alleen wat meer tijd – en jouw schoot – nodig.
Dit artikel verscheen in december 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 09/12/2021, laatste update op: 03/08/2022