‘Onlangs hoorde ik dat je niet wakker wordt van de geur van rook. Plaats ik dus het best ook een rookmelder in de slaapkamer van mijn kind? Waar let ik op als ik een rookmelder koop en waar in huis is zo’n toestel verplicht?’

Rookmelder in slaapkamer van je kind

Elk jaar overlijden er mensen omdat ze een brand niet op tijd opmerken. Als je slaapt, ruik je geen rookgeur. De kans is dus klein dat je tijdig wakker wordt bij een nachtelijke brand. Omdat rook zich snel verspreidt en je kan verstikken, moeten er in elke woning in Vlaanderen rookmelders aanwezig zijn. Elke ‘bouwlaag’ van een woning moet minstens één rookmelder hebben, ook kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn of waarin zich technische installaties bevinden.

Om jezelf en je gezin zo goed mogelijk te beschermen, raden we aan om meer rookmelders te hangen dan strikt verplicht. Je plaatst er het best in elke ruimte tussen de slaapkamer en de kortste vluchtweg naar buiten. Een rookmelder plaatsen in de slaapkamer van je kind is zeker een goed idee, check dan wel geregeld of de batterijen nog in orde zijn. In de keuken en badkamer plaats je er beter geen, omdat daar vaak rook of stoom aanwezig is.

LEES OOK > BBQ en vuurkorven: hoe hou je het brandveilig met kinderen?

Installatie

Je kan makkelijk zelf een rookmelder plaatsen. Kies voor een kwaliteitsvol, optisch model met een CE-markering die voldoet aan de norm NBN EN 14604. Rook stijgt, hang de rookmelder dus tegen het plafond. De beste plek is in het midden van het plafond op minstens dertig centimeter van de muren. Hou bij de installatie rekening met de voorschriften van de fabrikant en vergeet het toestel niet in te schakelen. Test elke maand of de rookmelder nog werkt. De meeste modellen hebben daarvoor een testknop.

Opgelet! Een woning waar de rookmeldersverplichtingen niet nageleefd worden, voldoet niet aan de minimale kwaliteitsnormen en kan ongeschikt verklaard worden. Zonder de nodige rookmelders ben je ook in overtreding als je je huis of appartement wil verhuren.

Meer info

Dit artikel verscheen in oktober 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 12/10/2023, laatste update op: 14/12/2023

Tags: