Natuurlijk vind je het belangrijk dat je kind overal veilig is: bij je thuis, in de tuin, op straat en bij de onthaalmoeder. Geef toe, soms zou je er het liefst bubbeltjesplastiek rond hangen. Maar hoe zit het in de auto? Worden de regels daar gevolgd? En hoe zat het nu juist weer met die babyzitjes en verhogingskussens?

Zit jouw kind veilig in de auto?

In de auto zit slechts 1 op 4 kinderen correct vastgeklikt in het juiste zitje, 13% van de kinderen zit zelfs helemaal niet vastgeklikt en 64% gebruikt het verkeerde zitje of is fout vastgeklikt. Dat blijkt uit onderzoek van Vias Institute.

Hallucinante cijfers! Vooral als je beseft hoe belangrijk het is dat kinderen op een correcte manier in de auto worden vervoerd.

Bij een frontale botsing met een snelheid van 50 km/u wordt het gewicht van je kind vermenigvuldigd met 20. Zit je kind niet (correct) vast, dan wordt hij of zij dus met die massa naar voren geslingerd. Je kind tegenhouden is onmogelijk: zo’n gewicht kan je niet stoppen in een fractie van een seconde.

In een correct gebruikt zitje loopt een kind driemaal minder gevaar op ernstige gevolgen. Kortom: kinderen altijd klikvast! Dus ook voor korte ritjes of als je gehaast bent.

LEES OOK > Veilig met je kind op de fiets: 10 tips

Van babyzitje tot verhogingskussen

Babyzitje, kinderzitje, verhogingskussen of veiligheidsgordel? Zorg altijd voor een zitje dat is aangepast aan het gewicht en/of de lengte van je kind.

i-Size of R44?

Naast het oudere R44-systeem waarbij de zitjes worden ingedeeld volgens het gewicht van je kindje, bestaat er ook een nieuwe norm (i-Size of R129) waarbij de zitjes volgens lengte ingedeeld worden.

Deze nieuwe generatie kinderzitjes is de nieuwe norm, maar is niet verplicht en naast i-Size zal ook R44 nog een hele tijd blijven bestaan. Je kunt als ouder dus zelf kiezen welke van beide systemen het best bij je gezin en auto past.

Een zitje in of tegen de rijrichting?

Volgens R44: tot 9 kg moeten kindjes verplicht tegen de rijrichting meerijden. De groep 0+ laat echter toe dat ze tot 13kg tegen de rijrichting zitten. Ook van groep 1 zijn er zitjes tegen de rijrichting, waarbij de kinderen dus tot 18 kg zo vervoerd kunnen worden.

Voor i-Size: verplicht tot 15 maanden tegen de rijrichting. Bij deze norm zijn er geen vaste lengteklasses. Fabricanten zijn vrij om voor hun zitje de minimum- en maximumlengte te bepalen.

Heel wat zitjes die voldoen aan de nieuwe norm laten toe dat er een stuk langer tegen de rijrichting gereisd kan worden, bijvoorbeeld tot je kind 105 cm groot is.

Een zitje tegen de rijrichting zorgt bij frontale botsingen voor een betere bescherming dan een zitje in de rijrichting.

Een verhogingskussen

Volgens R44: vanaf 15 kg (of liever nog 18 kg) tot 36 kg. Volgens i-Size: voor kinderen vanaf 100 cm, meestal met een maximum van 150 cm.

Verhogingskussens worden verkocht met en zonder rugsteun. Oudere types zonder rugsteun zijn bruikbaar vanaf 15 kg. Nieuwe types (gehomologeerd na januari 2017) zonder rugsteun gebruik je pas als je kind groter is dan 1,25 m en meer weegt dan 22 kg. Uiteraard gebruik je dit kussen altijd correct samen met de veiligheidsgordel.

De driepuntsgordel of veiligheidsgordel

Tot 1,35 meter is een kinderzitje of verhogingskussen verplicht. Als je de gordel correct vastklikt (mooi over het lichaam en niet onder de arm of achter de rug), zit je kindje veilig.

LEES OOK > Je huis babyproof maken: van keuken tot badkamer

Niet te snel overschakelen!

Zoals je ziet, bestaat er wat overlap tussen de verschillende zitjes. Schakel niet te snel over op het volgende type. In een babyzitje zit je kind nog altijd veiliger dan in een kinderzitje.

Komen de voetjes van je kind over de rand van het zitje? Dat is niet erg. Je schakelt wél vroeger over als het hoofdje boven de rand van het zitje begint uit te steken.

Belangrijke tips en weetjes

  • Hoeveel personen mag je vervoeren in je auto? Evenveel als er passagiersplaatsen zijn.
  • De plaatsen achterin zijn de veiligste. Let wel dat de middelste zitplaats een volwaardig gordel heeft, enkel een heupgordel is niet veilig genoeg.
  • Staat het zitje tegen de rijrichting toch op de passagiersstoel vooraan? Schakel de airbag dan uit. Bij een botsing kan dat plofkussen namelijk levensgevaarlijk zijn voor je baby.
  • Klik de riempjes vast tot je effectief ‘klik’ hoort. De riempjes en/of de veiligheidsgordel mogen niet gedraaid zitten en moeten goed aansluiten. Maak de riem tussen de beentjes zo kort mogelijk. Pas de speling aan volgens de dikte van de kledij van je kind. Zorg dat je maximum 1 cm speling hebt.
  • Een winterjas of dik winterpak is geen goed idee in het autozitje. Zelfs als de riempjes strak worden aangespannen, is er te veel beweegruimte tussen je kindje en de riempjes. Een trui kan wel.
  • Afhankelijk van het model en het merk, moet de draagstang of draagbeugel voor de veiligheid rechtop blijven staan of net niet. Lees de gebruiksaanwijzing grondig.
  • Laat kinderen NOOIT alleen in de auto zitten. Op warme dagen kan de temperatuur ontzettend snel gevaarlijk hoog worden.
  • Heb je een ongeval gehad? Dan kan het zitje (ook onzichtbaar) beschadigd zijn. Daarom wordt aangeraden om het zitje sowieso te vervangen. Koop om diezelfde reden enkel een tweedehands autostoel van mensen die je kent en vertrouwt.
  • Doe ook altijd zelf je gordel om.

Meer lezen

Op kinderenindeauto.be staat alles wat je moet weten. Klik zeker door naar ‘brochures’ en neem de tijd om die informatie door te nemen. Ook via Kind & Gezin vind je heel wat bruikbare info terug over autostoeltjes.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 26/02/2020, laatste update op: 25/09/2023

Tags: