Of het nu de boterhammen zijn, de schermtijd of het uur om thuis te komen: meningsverschillen kunnen het thuis flink lastig maken. Onderhandelen met je kind kan ervoor zorgen dat jullie niet meer in de clinch gaan maar wel samen tot een goede oplossing komen.
Onderhandelen is een vaardigheid die je kan leren. Anouk Pieters en Bart Libbrecht zijn professionele experts in onderhandelen. Waarom is het zo belangrijk om dat te integreren in de opvoeding van je kind?
Onderhandelen met je kind
Waarom is onderhandelen zo belangrijk in de opvoeding?
Bart Libbrecht: ‘De mens is een sociaal wezen. Goed kunnen onderhandelen is een belangrijke vaardigheid om duurzame relaties uit te bouwen, ook als het gaat over opvoeden dus.
Het gaat over opkomen voor jezelf en gelijktijdig luisteren naar de anderen. Door onderhandelen te integreren in je opvoeding, leer je je kind op een heel constructieve manier omgaan met verschillende meningen.’
LEES OOK > Help, hoe maak je afspraken over schermtijd?
Het is toch een heel volwassen manier om om te gaan met je kind?
‘Ja, maar vooral ook een heel toekomstgerichte manier. En dat is een tweede reden waarom ik onderhandelen zo belangrijk vind. Onze samenleving is niet alleen heel divers, maar ook steeds minder gebaseerd op autoriteit en verticale machtsverhoudingen.
Onderhandelen doen mensen samen en brengt mensen ook samen. Het is een heel belangrijke vaardigheid om je opvoeding te laten evolueren in de context van de 21e eeuw.’
LEES OOK > Hoe kan je je kind helpen om de veerkracht in zichzelf te laten groeien? Ontdek het in onze podcast!
Winnaars
Stel: er is thuis discussie met de puber over het uur van thuiskomst. Wat doe je dan?
‘Het model dat wij gebruiken is “interest based onderhandelen”. Mensen zijn afhankelijk van elkaar, ook in de opvoeding. Vaak ga je de ander moeten geven wat die nodig heeft om zelf ook te krijgen wat jij nodig hebt.
Heb je met je zoon een conflict over het uur van thuiskomst? Dan is de kans groot dat je vast komt te zitten in het conflict omdat je je allebei te hard focust op dat uur van thuiskomst.
Jij vindt dat je regels met de voeten worden getreden, je zoon vindt dat hij belachelijk vroeg moet thuis zijn. Dan gaan wij leren om eens stil te staan bij het belang (interest) dat achter dat uur van thuiskomst zit.
Je zoon wil meer autonomie op maat van zijn leeftijd, jij wil dat hij vroeger thuis is omdat je bezorgd bent. Vertrek je vanuit die belangen, dan vertrek je vanuit iets positiefs, vanuit liefde, en heb je een volledig ander gesprek.’
Het gaat dus niet over winnaars of verliezers en vooral ook niet over jezelf?
‘Neen. Op het moment dat het belang (of interest) van beide partijen een plaats krijgt in het uiteindelijke resultaat, is de onderhandeling geslaagd. Dan zitten zowel meer autonomie voor je zoon als jouw bezorgdheid gecombineerd in de oplossing.
Pas op, conflict is ook niet slecht. Relaties zijn per definitie conflictueus. De vraag is hoe je ermee omgaat. Het is belangrijk dat beide partijen leren luisteren naar elkaar om zo tot een oplossing te komen. En onderhandelen is daar een heel belangrijke vaardigheid in.’
Jonge kinderen
Kan je ook leren onderhandelen met jonge kinderen?
‘Ja, ik denk het wel. Al is elk kind natuurlijk verschillend. Onderhandelen veronderstelt al een soort van morele en mentale rijpheid. Je moet je kunnen inleven in de positie van de andere. Sommige kinderen van 6-7 jaar kunnen dat, andere dan weer niet.’
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 10/09/2021, laatste update op: 07/02/2023