Online spelletjes en sociale media-apps maken steeds meer deel uit van de leefwereld van kinderen. Ze gaan er vaak zo in op dat ze de realiteit (en daarbij ook de tijd) helemaal uit het oog verliezen. Juist daarom is het belangrijk dat je goede afspraken met hen maakt over de schermtijd. Zo is er een goed evenwicht tussen online en offline activiteiten.

Te veel is uiteraard te veel, maar schermtijd volledig verbieden is ook geen goed idee. Woordenwisselingen met je kinderen kan je vermijden door, eventueel samen met hen, regels in verband met hun schermtijd op te stellen.

LEES OOK > De positieve en negatieve effecten van schermtijd

Samen afspraken maken

Samen afspraken maken kan al vanaf jonge leeftijd. Zo kan je bij kleuters afspreken dat wanneer het wekkertje gaat of het spelletje gedaan is, de schermtijd voorbij is en de tablet/computer uitgaat.

Met oudere kinderen kan je zelfs al een deftig gesprek voeren en samen de nodige afspraken maken over hoelang ze mogen spelen.

Probeer je zelf ook in te leven in hun leefwereld en leer de spelletjes die je kinderen spelen, kennen. Zo kan je beter inschatten hoelang een spel duurt. Bovendien kan je van gamen ook een leuke gezinsactiviteit maken.

Als je merkt dat het voor je kind of puber moeilijk is om zich aan de afspraken te houden, kan je gebruik maken van systemen of apps voor ouderlijk toezicht om het schermgebruik te monitoren.

Wees hier wel open over, zodat je kind weet dat je dit gebruikt. Ook hierbij blijft het belangrijk om samen goede afspraken te maken over wat je instelt en waarom je dit doet. Een app kan een goed gesprek nooit vervangen.

Schermtijd bij jongeren

Bij jongeren kan het vaak moeilijker zijn om exacte richtlijnen te geven, omdat zij hun computer ook gebruiken voor schoolwerk. Dat is uiteraard ook schermtijd maar geen ontspanning, aangezien dit verplicht is. Bepaal daarom samen met hen welke vormen van schermtijd meetellen.

Aangezien jongeren en jongvolwassenen ook vaker van het ene naar het andere toestel switchen, is het aangeraden om duidelijke afspraken te maken over schermvrije momenten.

LEES OOK > Buiten spelen stimuleren: 5 leuke spelletjes

Afwisselen met beweging

De tijd buiten de online wereld is zeer belangrijk. Help je kinderen daarom een goed evenwicht te vinden tussen online en offline activiteiten.

Als je kinderen een aantal uren aan één stuk mogen doorspelen, kan je bijvoorbeeld afspreken dat ze tussenin om de 30-45 minuten even rechtstaan en bewegen. Op die manier staren ze niet voortdurend naar het scherm.

Probeer samen activiteiten te bedenken of te doen. Zoek ook naar mogelijkheden die ze kunnen doen als jij, als ouder, even geen tijd hebt.

Meer tips over alles wat met schermtijd te maken heeft en nog zoveel meer vind je via Veilig Online en via Medianest.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 09/03/2021, laatste update op: 17/03/2021

Tags: