We hebben enkele leuke spelletjes om met de kinderen te spelen opgelijst. Wedden dat die televisie of tablet plots niet meer interessant is?

1) Samen iets bouwen

Iets met blokken, een fort van kussens of iets gewaagder zoals een nestkastje of boomhut: de inspanningen leiden tot een tastbaar resultaat en dat is altijd fijn. Bovendien ben je creatief bezig, wat rust brengt!

2) Kietelknuffelen!

Niet alleen baby’s hebben huidcontact nodig, ook kinderen en volwassenen hebben nood aan aanrakingen. Combineer het met een spelelement en je slaat twee vliegen in een klap! Denk bijvoorbeeld aan fysieke spelletjes, zoals kietelknuffelen, vliegtuigje, menselijk klimrek (peuters zijn daar gewéldig goed in) of iets als Twister?

LEES OOK > Buiten spelen stimuleren: 5 leuke spelletjes

3) Je eigen hobby

Met een beetje opportunisme is niks mis! Tuinier of dans je graag, heb je een modeltreinset, speel je zelf graag een bordspel of ben je graag creatief bezig: zoek dan een manier waarbij je kind kan meedoen. Het gaat misschien wat trager, maar je kan ook veel aanleren en doorgeven. En je kind zelf is vooral blij betrokken te worden.

4) Koken

Het is altijd tijd om zoon en dochter wat huishoudelijke vaardigheden aan te leren (of die van jezelf bij te scherpen). Opruimen moeten ze al en koken is een leuke tweede, niet in het minst door al het proeven. Opletten met messen en ovens natuurlijk!

5) Pimp een klassieker

Er is niets mis met tikkertje, verstoppertje, hete lava, schipper mag ik overvaren of een-twee-drie piano! Er is ook niets mis met monstertikkertje, bosverstoppertje of 1-2-3 piano waarbij je enkel dieren mag uitbeelden.

LEES OOK > Deze coole waterspelletjes helpen afkoelen bij warm weer

6) Maak een (muziek)video

Op internet zijn geweldige voorbeelden te vinden van papa’s en mama’s die met hun kinderen zelf een lied/dansje in elkaar steken en dat dan filmen en (samen) monteren. Goed voor ieders technische vaardigheden en een uitgelezen moment om wat mediawijsheid bij te brengen.

7) In de plassen gaan springen

Waarom zou regen je binnen moeten houden? Trek die jas en laarzen aan en ga ervoor! Een bos, een park, een natuurgebied: alles is geschikt. En na een natte modderdag smaakt een pannenkoek met chocomelk nog zo lekker.

8) Een parcours aanleggen

Creatief én sportief in één! Een binnen of buitenparcours, met touwen, opdrachtjes, dozen, zetels, stoelen… Met als voordeel dat je er niets extra voor nodig hebt: je gebruikt wat je in huis of tuin(huis) hebt liggen én je kan het perfect afstemmen op de soort opdrachten die je kind aankan/leuk vindt. Beetje pit toevoegen? Race dan door de tijd!

9) Dansen, zingen en springen

Cd’tje op, muziek iéts luider en gaan met die banaan. Al is het vijf minuten! Voordeel: dit werkt gegarandeerd stressverlagend.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/12/2016, laatste update op: 19/12/2022