Vorig jaar ontving het Antigifcentrum een recordaantal oproepen. Bijna de helft van die telefoons ging over vergiftiging bij kinderen. Ze bijten thuis op een wascapsule, slikken pillen als snoepjes of – en dat is een vrij nieuw risicoproduct – ze drinken van het flesje alcoholgel dat mama uit haar handtas had gehaald.

Een ongeluk is zo snel gebeurd, zeker thuis, of in de tuin. Je bent de vloer aan het dweilen wanneer de bel plots gaat. Je zoontje zit stil in de woonkamer terwijl jij snel de deur opendoet. Een nieuwsgierige peuter, een fles poetsmiddel die niet goed dichtgedraaid is en een paar seconden onoplettendheid, meer is er niet nodig om even later in paniek het Antigifcentrum te moeten bellen.

LEES OOK > Je huis babyproof maken: tips van keuken tot badkamer

Huis en tuin

‘Meer dan 90% van alle vergiftigingen vindt plaats in huis of tuin’, bevestigt Dominique Vandijck, adj. algemeen directeur van het Antigifcentrum.

‘Kinderen maken bijna de helft uit van alle ongevallen met vergiftiging. En 35% van die oproepen gaat om kinderen jonger dan vier jaar.’ Logisch, kleine kinderen leren de wereld kennen en trekken op onderzoek uit. Alles wat op hun weg komt, grijpen ze vast of stoppen ze in hun mond.

Handgel

‘Geneesmiddelen en planten trekken heel vaak de aandacht van jonge kinderen. Maar ook (vaat)wascapsules of handgels zijn aan een opmars bezig.

Die laatste blijven heel belangrijk in de strijd tegen het virus, maar sinds corona merken we dat alcoholhoudende handgels een nieuw risicoproduct voor vergiftiging vormen. We kregen het afgelopen jaar 248 oproepen binnen voor spatten in de ogen en meer dan 700 kinderen stopten handgel in de mond.’

Het recordaantal oproepen naar het Antigifcentrum heeft dus deels te maken met de coronacrisis. We zijn met zijn allen meer thuis, poetsen vaker en trekken meer de tuin of de natuur in waar kinderen in aanraking komen met planten of paddenstoelen.

LEES OOK > BBQ en vuurkorven: hoe hou je het brandveilig met kinderen?

Tips die echt het verschil maken

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, geeft het Antigifcentrum nog enkele levensreddende tips mee:

  • Nu we met corona allen meer thuis zijn, is het een must om eens door de ogen van je kind naar je huis en tuin te kijken. Zitten gevaarlijke producten achter slot? Liggen medicijnen niet voor het grijpen? Hebben jullie giftige planten in de tuin of in huis staan? Denk ook aan batterijen of cosmetica, of vaatwasblokjes en handgels. Bewaar alles op een hoogte waar kinderen niet bij kunnen.
  • Sluit je (huishoud)producten ook tijdens het gebruik goed af.
  • Vraag je kinderen de ogen te sluiten als je handgel op de handen doet. En let heel goed op met dispensers. Die staan vaak op ooghoogte van kinderen.
  • Giet (gevaarlijke) producten nooit over in frisdrank- of waterflessen. Bewaar producten altijd in de originele verpakking.
  • Bij vergiftiging, of ook bij twijfel, bel je meteen het Antigifcentrum. Je kan er 24/7 (gratis) terecht. Sla het nummer ook meteen op in je gsm: 070 245 245.
  • Probeer rustig te blijven en antwoord zo concreet mogelijk op de vragen die het Antigifcentrum zal stellen. Hoeveel weegt je kindje? Met welk product is het fout gelopen? Wanneer was de blootstelling? Zijn er al symptomen?
  • Spatten op huid of in ogen? Spoel meteen en voldoende lang met lauw (kraantjes)water.
  • Heeft je kind een bijtend of irriterend product gedronken? Geef een beetje water om te drinken en het product zo te verdunnen. En onthoud dat braken geen goed idee is. Anders komt het bijtende product nog een tweede keer langs de slokdarm. Geef je kind zeker ook geen melk te drinken. Dat kan het gif nog sneller door het lichaam verspreiden.

Surf naar antigifcentrum.be voor nog meer info en tips.

Is jouw huis kindveilig? Ontdek het in het Reuzenhuis

Wist je dat thuisongevallen de grootste oorzaak zijn van dodelijke kwetsuren en letsels die leiden tot invaliditeit bij jonge kinderen? Daarom creëerde de Gezinsbond het Reuzenhuis.

Samen met vele partners werken we rond bewustwording van de gevaren voor kinderen in en rond je thuisomgeving. In het Reuzenhuis, dat dit jaar door het land trekt, ontdek je hoe het is om als jong kind in huis te wonen. Alles is drie keer groter! Terwijl je rondloopt in de leefwereld van je kind, leer je preventietips om je woning aan te passen en kindveilig te maken.

Webinar: Huis en tuinvergiftiging voorkomen

Wat is vergiftiging bij kinderen? Welke producten treffen in de eerste plaats kinderen? Welke impact heeft de coronacrisis gehad op het aantal oproepen bij het Antigifcentrum?

Op donderdag 23 september om 20u gaven wij een webinar rond dit thema. Prof. dr. Dominique Vandijck van het Antigifcentrum legde uit hoe je beter een vergiftiging kan voorkomen dan er één te genezen.

De Powerpoint vind je hier.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 24/08/2021, laatste update op: 03/08/2022

Tags: