Vanaf het moment dat je baby in huis begint rond te kruipen, is niets nog babyproof. Niet dat huis, noch de baby! De meeste huizen zijn namelijk niet vanzelf babyproof, maar je kan wel enkele dingen doen om het toch zo veilig mogelijk te maken. Voor huis én baby.

Mijn baby doet dat niet

Heb je al eens geprobeerd om naar de wereld te kijken door de ogen van je kindje? Meer bepaald: ben je al eens op de grond gaan liggen om te zien wat je baby ziet?

Wel, dàt is waar je baby zich op zal focussen zodra hij of zij kan kruipen. Een nieuwe wereld vol interessante opportuniteiten! Schattig om te zien, maar vooral iets om in het oog te houden.

Want met die grijpgrage handjes kunnen die kruipertjes zomaar vingervlug aan het stopcontact prullen, een tafeltje omtrekken of de planten verpotten.

Nu kan je denken ‘mijn baby doet dat niet’. Reken dat dan als een extra reden om je huis net wél babyproof te maken.

Praktische tips

In de woonkamer

  • De box zou een veilige plek moeten zijn voor je kindje, dus hou die ook veilig. Zorg dat er geen speelgoedjes met kleine, losse onderdelen rondslingeren en let op met speelgoed met touwtjes die voor verstikkingsgevaar kunnen zorgen.
  • Meubels met scherpe hoeken kan je beveiligen met hoekbeschermers.
  • Planten hebben een grote aantrekkingskracht op kruipertjes. Zorg ervoor dat je kindje die plantenpotten niet op zich kan trekken en dat er zeker geen giftige planten staan, aangezien baby’s zowat alles in hun mondje steken.
  • Plaats traphekjes waar nodig, zodat je kindje niet op eigen houtje de trap kan beklimmen of in onveilige ruimtes (zoals de kelder, de berging) kan komen.
  • In alle ruimtes waar je kindje komt, kan je de stopcontacten beveiligen met een afdekplaatje.
  • Een regel die geldt voor alle ruimtes: probeer in de mate van het mogelijke geen speelgoed of andere spullen rond te laten slingeren. Je baby of jijzelf kunnen daarover struikelen.

LEES OOK > Huisdier én een kruipende baby: waar moet je op letten?

In de keuken

  • Ben je aan het koken? Hou je kindje dan simpelweg uit de buurt.
  • Zorg dat potten en pannen steeds buiten het handbereik van je kindje staan, zeker als ze op het fornuis staan en heet zijn. Een goede tip is om – indien je maar twee kookpotten hebt – te koken op de achterste kookplaten in plaats van op de voorste.
  • Er bestaan kast- en ladebeveiligers die ervoor zorgen dat de onderste kasten en lades niet zomaar opengaan. Scherpe voorwerpen en schoonmaakmiddelen moeten altijd zo ver en veilig mogelijk gehouden worden voor je kindje. Goed dus om even je kastindeling in de keuken een update te geven.
  • Elektrische apparaten en snoeren moeten buiten handbereik van je kindje staan.
  • Eventueel kan je een rekje voor het fornuis plaatsen, zodat je kindje niet bij het vuur geraakt.

LEES OOK > Vitamine D(daarom): het belang van vitamine D

In de badkamer

  • Een antislipmat in bad of douche kan valpartijen voorkomen. Heb je er geen? Leg dan een kleine handdoek op de grond tijdens het douchen.
  • Let erop dat je kindje zelf de kraan niet kan bedienen en zo heet water over zich krijgt. Heb je zelf warm water gebruikt? Spoel dan even na met koud water, zodat het toch veilig is als je kindje eraan zou kunnen.
  • Laat in geen geval je kindje alleen in bad, maar zorg ervoor dat je hem of haar steeds in het zicht hebt, zodat je kan ingrijpen als er iets misloopt.
  • Douche- en badproducten hou je best buiten het bereik van je kindje. Voor je het weet ligt de inhoud van je shampoofles in het badwater of drinkt je kleintje van je badolie.

Hoe hard je ook je best doet, hou in gedachten dat je je huis niet honderd procent veilig kan maken, tenzij je alles in bubbelplastic wikkelt. En dan nog vindt je kruipertje wel een potentieel gevaar. Ja, òòk als je je kindje zèlf in die bubbelplastic wikkelt. Dus niet doen!

LEES OOK > Met je baby voor de eerste keer naar het zwembad: waarop moet je letten?

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 16/12/2020, laatste update op: 02/05/2023