Er zijn twee dingen typisch aan vakantie: kinderen die vanzelf vroeg wakker worden en de woorden ‘ik verveel me’. Keuzestress speelt hier een rol: te veel opties voor kinderen zorgt ervoor dat ze dan niet meer weten wat ze in godsnaam willen.

Dé tip tegen vervelen tijdens de krokusvakantie – en eigenlijk elke vakantie – is: een potje maken met mogelijke leuke activiteiten, spelletjes of uitstapjes. Bij verveling mag iemand een briefje trekken. Tip: installeer een beurtrol om ruzies te vermijden!

Doe-ideetjes nodig? Wat denk je van deze antiverveeltips?

Masker uit papier maché

Lekker ouderwets aan de slag met papier en lijm. Geknoei en plezier verzekerd! Online kan je vele voorbeelden en tutorials vinden, bijvoorbeeld deze van Klokhuis.

Slijm maken

Bezint eer ge begint… ouders zijn over het algemeen niet dol op het slijm waar hun kinderen zo obsessief mee spelen. Maar de kinderen zélf, die zijn er dol op. Glitters, gekleurd, wit, van wc-papier of met scheerschuim.

Amigurumi

Voor de geduldige en handige handwerker: zelf een knuffel maken uit haakwerk. De amigurumi zijn een echte hit en duiken meer en meer op. Ideeën zijn er genoeg, bijvoorbeeld op dit Pinterestbord. Wie niet goed weet hoe te beginnen kan ook een boek raadplegen of een ‘how to’-video bekijken.

Balletje trappen

Een veld of plein, een bal en niet al te slecht weer: meer heb je niet nodig om sportief buiten aan de slag te gaan. Hop met de beentjes! Worden de benen moe, dan kan het ook nog balletje gooien worden, natuurlijk.

Fietstocht maken

Frisse wind in de haren, kilometers in de benen en genieten van de omgeving.

Blotevoetenpad

Als het weer het toelaat, kan je ook letterlijk je buitenbeentje inzetten en via de voeten verschillende structuren en ondergronden ontdekken. Een blotevoetenpad is een echte ontdekking!

TIP: registreer je voor #familiefit en zet je bewegingsminuten om in (virtuele) medailles.

Nestkastjes maken/ophangen

In mei leggen alle vogels een ei, zo luidt het gezegde. In de praktijk wachten de vogels er niet zolang mee, al kan je vlak voor de lente nog scoren door een nestkastje op te hangen. Liever een totaalproject? Dan kan je ook het nestkastje zelf maken.

Groenten zaaien

Heel wat groenten kunnen in maart al gezaaid worden. Samen in de tuin aan de slag, dat is twee vliegen in één klap: klusje gedaan én kind geëntertaind!

Picknickparty

Samen enkele gerechten bereiden, groenten snijden, een deken samenrapen en de boterhammen smaken veel lekkerder!

Kamp in eigen keuken/tuin

Ga aan de slag met de (tuin-)tafel en -stoelen en bouw een kamp. Er ontstaat een nieuwe bron van inspiratie voor spelen.

Zang- en dansfestijn

De muziek wat hoger, een (denkbeeldige) micro bij de hand en stoelen aan de kant: het feest kan beginnen. Helemaal uit de bol op muziek! Ontspannend, inspannend en plezant tegelijk.

Maak het feest nog plezanter door een vriendje of vriendinnetje uit te nodigen.

(Voor-)lezen

Lezen of elkaar voorlezen is lekker knus. Geen boek voor handen? Een bezoek aan de bibliotheek brengt vast inspiratie.

Eigen verhaal of gedicht maken

Ga aan de slag met taal en verzin een verhaal of gedicht. Er kunnen ook tekeningen bij, of wie weet: een video?

Taalspelletjes

Kruiswoordpuzzel, Galgje, Boggle… het zijn maar enkele opties om taalspelletjes te spelen.

LEES OOK > Wat te doen als je kind zich ‘echt dood’ verveelt

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 20/02/2019, laatste update op: 27/02/2023