Laten jouw kinderen ook geen kans onbenut om hun kleren uit te zwieren? Snap ik. Het voelt vrij en je voelt veel meer met je blote huid. Natuurlijk past dat niet altijd en overal. Al kan je hen wel hun schoenen en kousen aan de haak laten hangen. Want blote voeten doen ook al deugd. Zeker buiten, waar je letterlijk en figuurlijk kunt ‘aarden’. Van stenen en modder tot grassen en plassen, ze prikkelen je zintuigen en ontprikkelen je hoofd. Trek dus eens blootsvoets naar buiten. Dat kan op een speciaal blotevoetenpad maar even goed in je tuin of tijdens een wandeling.

Op blote voeten, (zo) natuurlijk!

Te pijnlijk? Te koud? Te gevaarlijk? Er is een reden waarom de schoen is uitgevonden. En toch heeft het veel voordelen om af en toe blootsvoets door het leven te gaan.

Je stimuleert de spieren, aders en reflexzones in je voeten, waardoor ze meer energie krijgen – en jij ook! Een boost voor je hele lichaam. En voor je geluksgevoel, want we bloeien vaak open in contact met de natuur.

Op blote voeten lopen is ook goed voor je hart en bloedsomloop, en werkt dus ontspannend. Allemaal gratis, en je moet je witte sneakers zelfs niet vuil maken.

Tips voor blotevoetenpaden

Klaar voor een ‘wat voel ik hier onder mijn voeten’-wandeling? Je kroost en je lijf zullen je dankbaar zijn.

Breng eens een bezoekje aan een blotevoetenpad (of maak er zelf eentje!)

Er zijn heel wat aangelegde blotevoetenpaden, het ene al wat natuurlijker of avontuurlijker dan het andere, dus kies maar uit. Ze leiden je zolen en zintuigen langs verschillende prikkels: van aarde, modder en fijn zand tot stenen, boomsnippers en water.

Benieuwd waar je blote voeten all the way kunnen gaan? Google eens op ‘blotevoetenpad in België’ en je komt al een heel eind. Of wandel door dit lijstje met leuke blotevoetenpaden.

LEES OOK > 6 voordelen van buiten spelen

Doe zelf van blotevoetenpad

Je hoeft natuurlijk niet ver te gaan om op blote voeten te lopen. Trek je schoenen en kousen uit en de natuur of omgeving in.

Mijn kinderen lopen vaak blootsvoets in de tuin. Soms doen we een blotevoetenblokje rond: over het ruwe asfalt van straten, door modderige graskanten, over kiezelsteentjes van opritten en door het water in de goot.

Heerlijk vinden ze dat, en ik eigenlijk ook. Mijn hart loopt vol terwijl mijn hoofd leegloopt, bij elke stap die ze zetten, bij elke prikkel die hen laat stilstaan. Op die vuile voelende voeten, met blije beentjes en teentjes.

Of ze er hard van worden? Geen idee. Maar wel zacht, in verbinding met hun eigen lijf. Al valt er natuurlijk ook wel eens een poep, en dus ook een traantje, in de modder.

Tip van deze ploetermoeder: doe geen witte t-shirt aan – want in tegenstelling tot je sneakers, wordt deze wel vuil als je er eentje met moddervoeten naar huis moet dragen.

LEES OOK > Waarom ik mijn kind blootvoets in de plassen laat springen

Foto’s: Rien Mertens

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/08/2021, laatste update op: 13/07/2023

Tags: