Tijdens de Week tegen Pesten organiseert Ketnet al enkele jaren de STIP IT-actie, die ondertussen is uitgegroeid tot een vaste waarde in Vlaanderen. Door vier stippen op je hand te tekenen, geef je een krachtig signaal tegen pesten. 

Vier stippen tegen pesten

STIP staat voor Samen Tegen Iemand Pesten. Als je de vier stippen op je hand zet, laat je zien dat je het eens bent met de vier afspraken tegen pesten:

  1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen.
  2. Ik praat erover als pesten mij verdrietig of bang maakt.
  3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
  4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Vier simpele regels, die de basis vormen van elk antipestplan.

LEES OOK > Pesten, dat kan niet: zo geef je het goede voorbeeld via opvoeding

Negatieve gevolgen

De Week tegen Pesten is een initiatief van het Vlaamse Netwerk Kies Kleur tegen Pesten en loopt in samenwerking met heel wat mediapartners. Het is elk jaar weer hét moment om een duidelijk statement te maken tegen pesten: pesten kan niet.

Die aandacht is nog steeds nodig: maar liefst één kind op de zes in Vlaanderen is al eens gepest, en één op de dertig krijgt er dagelijks mee te maken. Die ervaring snijdt diep, en kan de ontwikkeling van kinderen en jongeren zwaar tekenen. Dat kan gaan van een laag zelfbeeld, moeilijk mensen vertrouwen, stress en allerlei aandoeningen zoals bijvoorbeeld eetstoornissen. Pesten kan volgens Amerikaans onderzoek zelfs de hersenontwikkeling aantasten.

Cyberpesten

Het is soms moeilijk te herkennen of je kind gepest wordt. Pesten dat online plaatsvindt, blijft nog makkelijker verborgen. En het houdt niet op eens je de speelplaats achter je hebt gelaten. Het blijft je achtervolgen, zelfs tot in je slaapkamer.

Ben je bezorgd dat je kind misschien gepest wordt, maar weet je niet goed hoe dat aan te pakken? Deze tips, websites en boeken kunnen je helpen.

LEES OOK > Waar kan je terecht als je kind in aanraking komt met pesten?

De Gezinsbond is actief lid van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/02/2019, laatste update op: 11/04/2023