Binnenkort verhuizen we met het gezin naar een ander huis in een ander dorp. Voor onze kinderen (3, 6 en 9 jaar) betekent dat ook een nieuwe school. Hoe kunnen kan je een kind helpen een verhuis te verwerken?

Verhuizen is een spannende tijd voor heel het gezin, niet in het minst voor de kinderen. Ze moeten hun vertrouwde buurt, school en vrienden achterlaten en opnieuw hun plek vinden in een onbekende omgeving. Een kind helpen bij een verhuis is dus geen overbodige zaak.

De meeste kinderen zijn flexibel en passen zich vlot aan, maar een goede begeleiding is belangrijk.

Hoe kan je een kind helpen bij een verhuis?

  • Betrek de kinderen door bijvoorbeeld vooraf samen het nieuwe huis te bekijken en de buurt te verkennen.
  • Ook samen de kamerindeling bedenken (wie gaat waar slapen?)
  • Zoek samen verf of behang uit voor de nieuwe kamer(s)
  • Ontdek met hen de leuke plekjes in huis
  • Laat hen helpen bij inpakken en klusjes opknappen, je staat versteld wat ze al kunnen

Hoe vertrouwder, hoe beter

Voor kinderen geldt: hoe vertrouwder, hoe beter. Een verhuis is niet het moment om je kleuter voor het eerst in een ‘grotemensenbed’ te laten slapen of te stoppen met het tutje. Behoud de vertrouwde rituelen.

Soms lijken kinderen de eerste periode prima door te komen, maar krijgen ze na een tijdje een terugslag. Pas dan realiseren ze zich dat het voor altijd is. Let op signalen zoals slaapproblemen, weer in bed plassen, druk of juist stil gedrag.

Creëer zeker bij jonge kinderen na de verhuis zoveel mogelijk rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Dat bevordert het gevoel van veiligheid dat ze door de verhuis misschien wat zijn kwijtgeraakt.

Emoties benoemen

Veeg verdriet, boosheid, … niet van tafel, maar laat hen vertellen. Ook voor jullie als ouders is het spannend. Je mag dat gerust laten zien en benoemen.

Bedenk ook een mooi afscheid van de ‘oude’ school, de vriendjes, juf of meester. Misschien hebben de kinderen zelf wel een leuk idee?

LEES OOK > Omgaan met kleuterverdriet

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 22/02/2018, laatste update op: 29/06/2023