De vakantie staat voor de deur, dat betekent dat we er weer met de (klein)kinderen op uit kunnen trekken. Een dagje naar zee, of naar een pretpark, bijvoorbeeld. Heerlijk! Al blijft het voor veel (groot)ouders ook stressen: wat als mijn (klein)kind verdwaalt?

Hoe kun je dat als (groot)ouder proberen te voorkomen? En hoe reageer je als je (klein)kind toch plots uit je zicht verdwenen is? In de podcastreeks EHBV – Eerste Hulp Bij Verdwijningen – krijg je heel wat nuttige tips. Niet alleen voor kleine kinderen, maar ook voor tieners die verdwijnen.

LEES OOK > Help, mijn tiener loopt weg van huis! Mama Tineke getuigt

5 tips tegen verdwaalstress

  1. Fel en fotogeniek. Ga je naar een pretpark of een andere drukke plek? Een felgekleurd T-shirt doet wonderen om je kind makkelijker in het oog te houden. Ook handig: zet iedereen op de foto aan het begin van de dag. Zo zien parkpersoneel, redders en omstaanders meteen wie ze moeten zoeken.
  2. Telefoonnummer. Schrijf je nummer op de arm van je kind, of beter nog: zorg voor een SOS-polsbandje met je gegevens erop.
  3. Goede afspraken. Maak op voorhand duidelijke afspraken. Wat doe je als je elkaar kwijt raakt? Kun je een vaste plek afspreken waar je elkaar terugvindt? Als zo’n ontmoetingsplek niet kan, spreek dan af dat je blijft waar je bent, en dat je je laat helpen.
  4. Lawaai maken. Leer je kind om zich te laten horen als het zich niet veilig voelt, zodat omstaanders kunnen helpen. Leer het mensen aan te spreken en om hulp te vragen.
  5. Vreemden vertrouwen? Leer je kinderen om nooit mee te gaan met vreemden, en zeker nooit met hen in een auto te stappen. Maar minstens even belangrijk: leer hen dat je mensen kunt vertrouwen, en geef hen de ruimte om de wereld te ontdekken.

Help, mijn kind is weg!

Zodra je merkt dat je kind verdwenen is, breekt het angstzweet je natuurlijk uit. Wat moet je doen? En mag je als ouder meteen de politie bellen?

De allerbelangrijkste tip als dat gebeurt: probeer vooral rustig te blijven. Denk na: waar en wanneer heb je je kind voor het laatst gezien? Heb je een ontmoetingsplek afgesproken? Zorg dat je bereikbaar blijft, en vraag hulp.

Weet je niet meer van welk hout pijlen maken, aarzel dan niet om de politie of Child Focus te bellen. Dat kun je nooit te snel doen. Niemand zal je scheef aankijken als zoon- of dochterlief meteen daarna vrolijk komt aanhuppelen en het allemaal een storm in een glas water blijkt.

Ter geruststelling: een ontvoering door een onbekende komt zelden voor. Bij Child Focus hebben ze zo’n dossier amper 1 keer om de 3 jaar. Maar liever te snel bellen dan kostbare tijd verloren laten gaan.

Iedereen kan helpen

Als een kind verdwaalt, kan elk van ons helpen om het terug veilig thuis te krijgen. Zie je ergens een kindje alleen lopen, spreek het dan aan. Veel kleine kinderen zijn te bang om dat zelf te doen.

Ook van op afstand kun je je steentje bijdragen. Op sociale media kun je bijvoorbeeld helpen om opsporingsberichten te verspreiden. Doe dat wel alleen met de officiële berichten van Child Focus.

LEES OOK > Help je mee om vermiste kinderen terug te vinden?

EHBV

Child Focus staat ouders en achterblijvers bij wanneer een kind verdwaalt of verdwijnt, en helpt de politie bij het onderzoek. Met de podcastreeks Eerste Hulp Bij Verdwijningen hoopt de organisatie ons allemaal beter voor te bereiden op het ondenkbare.

De titel is een bewuste kwinkslag: de cursus zou net zozeer basiskennis moeten zijn als EHBO. Je hoort er ook hoe je best omgaat met een tiener die wegloopt en wat je kunt doen bij een onrustwekkende verdwijning, én je krijgt een kijkje achter de schermen bij Child Focus en de Cel Vermiste Personen.

Een aanrader voor iedereen dus! Want hoe meer mensen verstand hebben van EHBV, hoe beter. De slogan van Child Focus spreekt voor zich: Samen vinden we ze wel.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/06/2021, laatste update op: 26/06/2023