‘Je werk, kinderen, huishouden, familie… vragen aandacht en tijd. Doorheen de dag vullen die zaken de spreekwoordelijke emmer van ouders’, zegt Laurien Tielens van het netwerk Afgestemd Opvoeden. ‘Ook kinderen krijgen veel prikkels te verwerken. Dat kan op het moment dat ouders en kinderen samen zijn tot spanningen leiden.’ Ze geeft enkele tips om tot verbinding te komen met je kinderen.

Iedereen maakt het wel eens mee: je staat onder druk, je kind doet moeilijk, je reageert kortaf, je kind gaat krijsen… en de sfeer is helemaal zoek. Tot verbinding komen met elkaar is voor Laurien Tielens het sleutelbegrip.

Volgende tips kunnen daarbij helpen:

1. Ken de druppels die je emmer vullen

Zo kan je ze proberen te vermijden of doseren waar mogelijk. Dat kunnen zintuiglijke prikkels zijn: lawaai, licht, geuren… maar ook te veel informatie via (sociale) media, een lang to-do-lijstje, enz.

2. Stop niet te veel zaken die je moet onthouden in je hoofd

Nora mag haar zwemzak niet vergeten, ik moet dat verslag nog maken, straks bellen naar mijn moeder om de kinderen op te halen, na het werk eerst langs de winkel, wat zullen we eten vanavond? Zou lief eraan denken om de was uit te halen? Opschrijven, tijdig plannen, afspraken maken en verantwoordelijkheden delegeren, brengt rust.

LEES OOK > ‘We genieten te weinig van het hier en nu’: zo maak je komaf met stress in je gezin

3. Zoek energiegevers

Maak het heel concreet: voor het slapen de tv uit en een half uurtje lezen, elke middag een kwartier wandelen, op zondagavond naar het theater… Het advies dat je in een vliegtuig krijgt, geldt ook in het dagelijks leven: verzeker eerst je eigen zuurstoftoevoer, pas dan kan je goed voor je kind zorgen.

4. Spiegel je niet aan wat andere ouders allemaal organiseren voor hun kinderen (en wat daarover op sociale media verschijnt)

Je hoeft echt niet elke vakantie of elk weekend een uitstapje of speciale activiteit te organiseren. Kinderen gewoon thuis in de tuin laten spelen, is prima. Hen betrekken bij het huishouden vinden ze vaak ook leuk. Wellicht bewijs je hen er een betere dienst mee dan met nog maar eens extra prikkels in het zo al prikkelvolle leven.

LEES OOK > Welke huishoudelijke klusjes kunnen kinderen doen?

5. Doe samen dingen die je zelf ook graag doet

Vind je samen koekjes bakken fijn? Ga je gang. Zo niet, kies iets anders.

6. Bouw een rustmoment in als je kind van school komt

Tips vind je in het artikel: Hoe kunnen mijn kinderen stoom afblazen na school?

Dit artikel verscheen in mei 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 28/04/2023, laatste update op: 06/06/2023