Af en toe te veel alcohol drinken en met je kop tegen de muur lopen, het kan bij de puberteit en de studententijd horen. Maar blijft het drinkgedrag aanhouden, drinkt je tiener regelmatig te veel of kan die niet meer zonder alcohol, dan is er mogelijk meer aan de hand. Hoewel je student het drankprobleem zelf moet aanpakken, hoef je als ouder niet aan de zijlijn te blijven staan.

Een pintje na de voetbalmatch, een glas cava als aperitief, een glas wijn bij het eten… Alcohol drinken lijkt in onze maatschappij heel normaal. Toch is alcoholgebruik van je student of je tiener niet zonder risico’s.

Tot de leeftijd van 25 jaar is het brein van jongeren in volle ontwikkeling en kan alcohol een negatieve impact op de hersenontwikkeling hebben. Vooral overmatig drinkgedrag baart ouders zorgen.

Het probleem is dat jongeren zelf vaak niet door hebben in welke mate alcohol hen in de grip heeft. Ook voor anderen is het niet makkelijk om uit te maken of iemand verslaafd is. Deze zelftest geeft je een idee van de reden tot bezorgdheid over het alcoholgebruik van je kind.

Grenzen stellen

Samenwonen met een kind dat te veel drinkt is niet eenvoudig. Vaak vinden jongeren zelf dat er niets aan de hand. Anderen schamen zich en zullen daardoor de confrontatie eerder uit de weg gaan. Dit kan ervoor zorgen dat opmerkingen snel tot ruzie leiden.

Je hoeft als ouder niet alles te pikken. Van jongs af aan duidelijke grenzen stellen is erg belangrijk. Spreek af wat je wel en niet accepteert en wees consequent. Dat betekent dat je van je hart soms een steen zal moeten maken. Je helpt je kind niet vooruit door hem keer op keer uit probleemsituaties te redden.

Belandt je student door drankgedrag bij de politie? Laat die daar afkoelen, hoe moeilijk je dat ook vindt. Meerderjarigen moeten tenslotte zelf met de gevolgen van hun gedrag leren omgaan.

Focus op het positieve

Problematisch drinkgedrag van je kind doet je als ouder machteloos voelen. Leiden jullie gesprekken telkens weer tot verhitte discussies, dan doe je er goed aan het onderwerp even te laten rusten.

Blijf je kind zien als meer dan iemand met een drankprobleem en focus op wat wel goed gaat. Onderneem leuke dingen samen en blijf aan jullie relatie werken. Dat je teleurgesteld, bang of boos bent, is begrijpelijk. Toch probeer je veroordelende woorden het best zoveel mogelijk achterwege te laten.

Laat je kind zien wat dat drinkgedrag met je doet. Vertel hoe jij je erbij voelt. Gebruik de ik-vorm om je boodschap over te brengen, bijvoorbeeld: ‘ik ben bang dat…’. Kom je geen stap verder? Neem dan afstand. Jouw standpunt is duidelijk. Nu is het aan je kind om zijn drinkgedrag aan te pakken.’

Zoek steun

Volgens de laatste studentenbevraging drinkt 25 procent van de studenten meer dan de richtlijn rond gezond alcohol gebruik. Maar dan 10 glazen per week, dus. Veel meer zelfs: bij die 25 procent gaat het om 29 glazen per week.

Je bent dus ongetwijfeld niet de enige ouder die zich zorgen maakt over het alcoholgebruik van zijn kind. Blijf goed voor jezelf zorgen en zoek steun. Praat erover met iemand die je vertrouwt, wissel ervaringen uit met lotgenoten of doe op een beroep op een gespecialiseerde hulpverlener.

Ook voor je kind kan professionele hulp zinvol zijn. Staat die er niet voor open? Dan houdt het (voorlopig) op. De wil tot verandering is immers een essentiële voorwaarde voor succes. Bij de Druglijn kan jij of je kind steeds anoniem terecht.

Ook druggebruik bij tieners mag niet te licht worden opgenomen. Lees hier 6 tips voor als je tiener drugs gebruikt.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 07/06/2018, laatste update op: 16/06/2023