Maxime is leider bij KSA Sint-Lieven in Gent, Sander bij Chiro Vonk in Turnhout. Twee van de vele jongeren die in het weekend hun tijd en talenten inzetten om kinderen fijne momenten te laten beleven en daar ook zelf veel aan hebben. Maxime en Sander hebben een beperking. Maar in de jeugdbeweging hebben ze hun plaats. Leiding geven met een beperking: deze jongeren én hun medeleiders bewijzen dat het kan. 

Maxime is al van zijn zesde lid van KSA en droomde ervan leider te worden. De andere leiders aarzelden niet. ‘Maxime is samen met ons groot geworden en hoorde helemaal bij de groep’, zegt groepsleider Olivier. ‘Er is een sterk leidersteam dat ondersteuning kan geven en als hij meer begeleiding nodig heeft, vraagt hij daar zelf naar.’ Door pictogrammen werd de leiderscursus aangepast aan Maximes mogelijkheden. Met goede wil en creativiteit overwin je veel hindernissen.

Piekfijn en stipt

Niet alleen Maxime leert bij, de andere leiders leren ook van hem. ‘Hij is heel enthousiast ‘, zegt Olivier, ‘en op vlak van discipline en stiptheid een voorbeeld. Zijn uniform is altijd piekfijn in orde en hij is nooit te laat, integendeel, altijd een kwartier te vroeg.’

Maxime zelf is heel opgetogen over zijn rol. Voor spelletjes of gek doen is hij altijd te vinden, als milieuverantwoordelijke regelt hij het opruimen en hij hielp mee het voetbaltornooi organiseren.

‘Ik hoop dat andere jongeren met een beperking ook een animatorcursus volgen en leiding worden’, zegt hij. De medeleiders kunnen het andere jeugdverenigingen alleen maar aanraden. ‘Jongeren met een beperking én de groep hebben er baat bij.’

LEES OOK > Arne Van Driessen (26) over leven en werken met een gehoorbeperking

Ingeschakeld waar het kan

Sander is 21 en al van kindsbeen bij de Chiro. Op zijn zestiende werd hij leider. Die leidingsploeg is een echte vriendengroep. Twee jaar geleden werd het leven van Sander compleet door elkaar geschud door een ongeval. Hij hield er een fysieke beperking en een hersenletsel aan over.

‘Ik kan niet meer wat ik vroeger kon’, zegt hij, ‘ook niet in de Chiro’. Maar de andere leiders lieten hun vriend niet vallen. ‘Ik ben geen vaste leider bij één groep, maar wordt ingeschakeld waar ik iets kan doen.’

Groeikansen

Chiro, Scouts en Gidsen, KSA, Kazou en Hannibal Vakanties willen meer ‘leiders met een beperking’. Sinds 2019 maken ze – samen met Konekt – de animatorcursussen voor toekomstige leid(st)ers toegankelijk voor die jongeren.

‘Een jeugdbeweging biedt veel groeikansen’, zegt Sarah Plessers, coördinator van het project. ‘We willen een steentje verleggen in hoe de samenleving kijkt naar en omgaat met mensen met een beperking. Alle jongeren moeten een volwaardige plaats kunnen krijgen in de leiding, ook die met een beperking. Zodat zij voelen dat ze iets bijdragen en de groep ook een meerwaarde ervaart. Wij willen tonen dat het kan.’

LEES OOK > Torin is animator voor kinderen met en zonder een beperking: ‘De dankbaarheid van ouders is onbeschrijflijk’

Foto: Jan Van Bostraeten

Dit artikel verscheen in november 2018 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 17/01/2019, laatste update op: 05/06/2023