Heb jij sinds kort een student in huis? Dan verandert er heel wat in je gezin. Je kind is nu meerderjarig en woont misschien niet eens meer bij jou thuis. Voor de student verandert er ook heel wat: de school, de vriendengroep en ook het uitgaansleven zien er compleet anders uit dan vroeger. Ook alcohol en drugs kunnen een uitdaging vormen, een uitdaging waar je als ouder wel degelijk bij kan helpen.

Studenten, alcohol en drugs

Elk jaar zetten bijna 50.000 studenten hun eerste stapjes in het studentenleven. Helemaal klaar voor een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en nieuwe ervaringen. Als ouder is het vaak moeilijk loslaten. Maar ook voor de jongere is het een grote verandering.

‘Studenten komen los van thuis na het middelbaar onderwijs’, vertelt studentenarts Dr. Maura Sisk. ‘Het is een kwetsbare periode voor de jongere, een periode waarin veel geëxperimenteerd wordt op allerlei gebieden.’

Alcohol zal voor de meeste studenten niet meer nieuw zijn, maar de manier waarop gedronken wordt verandert wel. Bij doordeweekse activiteiten lijkt het er plots ‘gewoon bij te horen’. Bij het uitgaan laten ze zich af en toe te ver gaan. En zo gebeuren er ongelukken of stommiteiten.

LEES OOK > Als het alcoholgebruik van je student problematisch is

Ook drugs is iets waarmee een student vaak in aanraking komt. Wat betreft illegale drugs is cannabis met voorsprong de meest gebruikte onder studenten. Zo gebruikte een kwart van de studenten minstens één keer cannabis in het afgelopen jaar.

Wat is mijn rol als ouder nog?

Bij de start van de studententijd sta je ook als ouder voor een nieuwe uitdaging. Met de toenemende zelfstandigheid van je zoon of dochter verandert ook de band die je hebt en jouw invloed hierop. Hoe kan je nog zicht houden op het alcohol- of druggebruik van je kind, als hij of zij er niet meer altijd is? Moet je dat als ouder zelfs nog willen proberen?

‘Soms denken mensen dat die invloed stopt als een student op kot gaat, maar onderzoek toont aan dat ook na achttien jaar ouders nog een sterke invloed kunnen hebben’ – ontwikkelingspsycholoog Dr. Elien Mabbe

Onthou dat één ding onveranderd gebleven is. Ouders blijven een belangrijke spil in het leven van hun studenten. De veilige basis waar ze tot rust kunnen komen, hun verhaal vertellen of hun wonden kunnen likken.

Een nieuwe balans

Gesprekken over alcohol en andere drugs hoef je dus zeker niet uit de weg te gaan. Door erover te praten, denken jongeren zelf na over wat ze oké vinden en wat niet. Ze zullen het niet altijd eens zijn met de grenzen van hun ouders, maar ze geven hen wel een vertrekpunt. Ook betrokkenheid tonen maakt een verschil. Als studenten merken dat hun ouders hen door dik en dun steunen, ook als ze fouten maken, dan is dat een hele geruststelling. Jongeren weten daardoor dat ze de kans krijgen om het voor zichzelf uit te zoeken.

De DrugLijn geeft advies op maat

Oudersvanstudenten.druglijn.be ondersteunt ouders bij gesprekken over alcohol en drugs. Filmpjes met straatinterviews laten studenten en ouders aan het woord, en interactieve testjes geven ouders advies op maat van hun kind en opvoedingsstijl. Ook ouders die zich zorgen maken omdat het gebruik van hun kind te ver gaat, vinden informatie en tips op de website.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/01/2020, laatste update op: 05/06/2023