De grote vakantie is superleuk, maar ook superlang. Wie niet gezegend is met een kind dat graag alleen speelt of zichzelf kan bezighouden, zit dan ook wel eens met de handen in het haar. Je kind vervéélt zich … wat nu gedaan? Deze antiverveeltips voor binnen en buiten, voor goed en slecht weer, volgen bijvoorbeeld!

Antiverveeltips? De eerste stap is om je kind zelf iets te laten verzinnen. Geef dus niet onmiddellijk toe aan gezeur dat het zich verveelt en kom ook niet onmiddellijk met suggesties aandraven. Die tijd is nodig om zelf een idee te krijgen of een spel te verzinnen.

Soms lukt het niet en is het voor ieders geestelijk welzijn beter om toch met wat eigen suggesties op de proppen te komen. En omdat kleuters zelden langer dan een half uur met iets bezig zijn, heb je wel wat nood aan ideeën …

LEES OOK > ‘Ik verveel mij dood’: 5 tips om je kind te helpen bij een acute aanval van verveleritis

Antiverveeltips voor binnen:

 • Hen herinneren aan bepaald speelgoed

Gewoon de suggestie van een puzzel, het keukentje of een race-auto kan al volstaan.

 • Samen iets bakken/koken

Kleuters helpen supergraag mee en doen liefst dingen samen. Ja, het gaat iets trager – maar zo passeert er ook veel tijd. De kans bestaat dat de (jonge) kleuter nog voor het einde afhaakt en met iets anders begint te spelen. Een cake, dat gaat nog, maar figuurtjes uit zoutdeeg zijn niet voor elke kleuter op elke leeftijd.

 • Kamptijd

De kans is groot dat je een rol toebedeeld krijgt, maar er zijn ergere dingen, toch? Als je er alle poppen, knuffels en auto’s bij betrekt, krijg je een wild feest.

 • Een GROOT vel papier of karton voor de kinderen die graag tekenen/schilderen/plakken

Of iets anders ‘speciaal’, dat ze anders nooit krijgen, zoals een schoendoos, schelpen (ideaal om dat opgeruimd te krijgen) of (zelf geraapte) veren om hun kunstwerk mee te versieren.

 • Combineer spelletjes

Je kan met de autoracebaan, de duplo’s en wat Frozen-poppen een heel verhaal verzinnen.

 • Een verkleedkoffer

Aka de oude kleren die je nooit weg wilde doen maar toch niet meer draagt.

 • Om het even wat met water

Tuinstoelen of de auto helpen kuisen, ‘afwassen’, als ze maar kunnen spetteren.

 • Dansfeest

De muziek luid en samen shaken. Oké, dat duurt misschien maar vijf (of tien) minuten, maar die zijn dan toch ook weer gepasseerd.

Voor de durvers: kinderyoga in de woonkamer.

 • Een vriendje uitnodigen

Zeker als er geen andere kinderen in de buurt zijn, kan een vriendje veel verveling wegnemen. Het is wat luider, maar ook minder werk voor de toezichthoudende ouder. Wel even je scheidsrechterskwaliteiten aanscherpen …

En voor buiten:

Verschillende van bovenstaande dingen gelden ook voor buiten: een kamp maken, samen spelen, creatief zijn met stoepkrijt (of voor de geduldige ouder: waterballonnen met kleurstof en maïzena) of spelletjes combineren. Hoe actiever, hoe beter.

 • Een parcours maken met alles wat je maar vindt in kelder of garage

Over iets klimmen, een bal in een emmer moeten gooien, onder iets kruipen (en vuil worden): what’s not to like?

Je kan ook een pad maken voor auto’s/poppen/spider-man/elsa van Frozen. Inkleding kan al veel doen!

 • Waterspelletjes

Van ballen in emmers met water tot waterballonnen en waterpistolen: dikke fun!

 • Stukje tuin reserveren

Een stukje aarde om schatten in te begraven, een waterbaan te bouwen, of gewoon te prutsen.

 • Buitenbad

Niet rap rap rap, maar een echt speelbad. Bubbels, speelgoed, potjes… alles mag, behalve water uit het bad gieten. Hoewel…

Wordt het huis te klein voor de kleuter?

Trek erop uit! Naar het park, de speeltuin, de zee, … een verandering van omgeving geeft nieuwe speelideeën. Een blotevoetenpad is ook een leuke ervaring.

Bij regenweer kan je kiezen voor iets overdekt, zoals een binnenspeeltuin, zwemparadijs of museum met kleuteraanbod. Of de cinema, waarom ook niet!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/07/2017, laatste update op: 23/02/2022