Kinderen snakken naar vakantie, al kan de zee aan vrije tijd ook een probleem stellen: ‘Ik verveel mij dood’ Je kind heeft duidelijk een acute aanval van verveleritis, meestal gepaard met een zeurderige stem en irritant gedrag: Wat nu gedaan?

Ik verveel mij dood: tips

  • Verveling is goed voor je kind. Best doe je dus helemaal niks! Of toch niet het eerste (half)uur: laat je kind zélf met ideeën op de proppen komen. In die lege momenten leren kinderen niet alleen om zichzelf bezig te houden, ze ontdekken ook wat ze goed kunnen en waar ze graag mee bezig zijn. Tegelijk worden hun creativiteit en fantasie geprikkeld.
  • Blijft de aanval duren? Stimuleer je kind om na te denken: ‘Wat vond je vorige vakantie leuk?’ of ‘Wat ligt helemaal achteraan in de speelgoedkast?’. Grote kans dat het kind eerst ‘niks’ kan bedenken, maar geef het tijd.
  • Maak een grabbeldoos of verveelschrift: daarin schrijf je ALLES op wat zou kunnen helpen tegen verveling. No limits, ook zotte uitstappen (en kleine klusjes) mogen erop. De schifting kan achteraf gebeuren. Dit kan je natuurlijk ook al doen voor de verveling toeslaat …
  • Ga langs een bibliotheek of speel-o-theek en leen boeken of spelletjes. Iets nieuws zonder er (veel) geld voor neer te moeten tellen!
  • Laat verveling toe. Vrije tijd is er niet om volgepland te worden. Een week thuis zonder kamp is geen ramp. Rondhangen mag (en moet!), en verveling heeft daar zeker een plaats in. Dit is zeker geen verspilde tijd, maar een tijd van rust en leegte. Onderdruk dus de neiging om zelf een spel aan te reiken, de tv aan te zetten of de iPad te nemen. Verveling mag er zijn. Hoe vervelend dat gezeur soms (lees: vaak) ook wordt …

LEES OOK > Thuis met de kinderen tijdens de zomervakantie: hoe pak je dat aan?

Begin en einde

Weet ook dat verveling vooral toeslaat aan het begin en het eind van de vakantie, zeker in de zomervakantie. De reden is dat kinderen eerst moeten wennen aan tijd hebben en zelf tijd invullen (wat tijdens schoolweken meestal niet nodig is). Op het eind van de (zomer)vakantie hebben ze alles al gehad en begint het verlangen om bij vriendjes te zijn, de kop op te steken.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 09/06/2017, laatste update op: 06/07/2022

Tags: