Onze kinderen (3 en 5) zijn lastig als ze uit school komen. Ik moet het avondeten klaarmaken, maar net dan doen ze tegendraads. Ze willen hun schoenen niet uitdoen, maken ruzie, doen elkaar pijn… Tegen dat we aan tafel gaan, is de sfeer helemaal om zeep. Kan ik iets doen om de avonden rustiger te laten verlopen? Hoe kunnen mijn kinderen stoom afblazen na een drukke dag op school?

Verbindingsmoment

We leggen de vraag voor aan Laurien Tielens die vormingen geeft over ‘afgestemd opvoeden’. ‘Een schooldag brengt voor kinderen veel prikkels mee’, zegt ze. ‘Hun cortisol (stresshormoon) staat hoog en dat uit zich bij een kind vaak in “lastig” gedrag. Om tot rust te komen, moeten ze zich even met jou kunnen verbinden.

Als je bij hun thuiskomst een kwartiertje helemaal beschikbaar bent, komt dat de rust voor de rest van de avond ten goede. Je kan bijvoorbeeld samen een soepje eten en dan een sensopatisch spel proberen spelen. Dat is zintuiglijk bezig zijn met materiaal zonder vaste vorm: rijst, kikkererwten, parels, schuim, zand… Met de handen in het materiaal wroeten, potjes vullen en uitgieten zonder gericht doel verlaagt het prikkelniveau. Voor wie extra opruimwerk vreest: kinetisch zand is gemaakt om binnen te spelen.’

LEES OOK > Voor het eerst naar school? Tips voor die vermoeiende avondspits!

Gewoonte

‘Tijd proberen te winnen door meteen aan het avondeten te beginnen werkt averechts. Met een rustmoment win je uiteindelijk tijd omdat je kinderen stoom kunnen afblazen en je hen niet constant tot de orde moet roepen. En de grootste winst is het welbevinden voor iedereen. Bezig zijn met tactiel materiaal werkt trouwens niet alleen voor kinderen stressverlagend. Maak er een gewoonte van, kinderen gaan ernaar uitkijken.

Bekijk eventueel of het koken anders georganiseerd kan worden zodat het minder tijd vraagt. Elke dag vers en gevarieerd koken is een mooie betrachting, maar misschien kan je op minder drukke momenten voorraad invriezen. En er is ook niets mis met af en toe een kant-en-klare maaltijd in de oven te schuiven. Zeker als daardoor tijd vrijkomt voor een verbindingsmoment.’

LEES OOK > Zo kom je tot verbinding met je kinderen: 6 tips

Dit artikel verscheen in mei 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 02/05/2023, laatste update op: 06/06/2023