Bestaat er voor peuters iets plezanter dan in plassen springen en moddertaarten bakken? Nee toch? Bij Kinderdagverblijf Wolkewietje in Berlaar kan het perfect: ‘Ouders weten dat ze hun kindjes niet in hun mooiste kleren naar hier moeten sturen.’

Pedagogisch verantwoordelijke Ilse Cleirbaut vertelt enthousiast over de visie van Wolkewietje, een kinderdagverblijf met beleeftuin. Ze geeft ons intussen een geweldige rondleiding.

Met een smile tot achter onze oren wandelen we rond in een warm wereldje van originele en zelfgemaakte spulletjes en schattig spelende peuters. Vertedering troef en buitenspeel-inspiratie à volonté.

Ilse: ‘Bij Wolkewietje staat de gedachte centraal dat elk kind een massa talenten en mogelijkheden bezit, en dat kinderen van nature uit leergierig en creatief zijn. Het is onze job om die talenten te ontdekken en er maximaal op in te spelen. Dit doen we door simpelweg heel goed te kijken naar onze kindjes, en ook door hen natuurlijke en uitdagende materialen aan te bieden.

Daarnaast vinden we het ontzettend belangrijk dat onze kindjes voeling krijgen met de natuur. We laten hen zo veel mogelijk buiten spelen in onze beleeftuin.’

Weer of geen weer

Het woord ‘beleeftuin’ mag je letterlijk nemen, want er valt echt wel gigantisch veel te beleven in de tuin van Wolkewietje. En niet alleen in de zomer of wanneer ons Belgisch weer het een beetje toelaat.

‘Voor kinderen bestaat slecht weer niet: naar buiten mogen als het regent en dan stampen in de plassen geeft net ontzettend veel plezier! Wij hebben speciale buitenpakjes, mutsen, sjaals en laarsjes voor onze peuters, zodat wij met elk weertype naar buiten kunnen.

Doorheen de seizoenen komt er variatie in onze tuin, de kindjes merken dit op en leren op die manier omgaan met veranderingen. Het maakt hen weerbaar. Peuters die veel in de natuur zijn, krijgen er automatisch ook meer respect voor. Bovendien worden ze minder vaak ziek én kunnen ze zich beter concentreren en ontspannen.’

Contente kindjes

Niets dan voordelen dus, en we zien inderdaad vooral contente kindjes. Ze balanceren en klauteren op houten boomstammen, verstoppen zich in de wilgenhut, maken muziek op het klankenbord of leven zich uit in de buitenkeuken. Een buitenkeuken met echte potten en pannen, net zoals die waar papa en mama in koken.

We hebben ook een eigen moestuintje en veel gras en zand, met daaromheen paadjes om te fietsen of om met een buggy’tje en een pop wat te wandelen. Onze peuters zijn vrij om te spelen waarmee ze willen.

Kinderdagverblijf met BeleeftuinVroeger hadden we een aparte zandbak, die maar op bepaalde momenten openging. Nu mogen ze élke keer in het zand. Van onze begeleidsters vraagt dit wel een immense inzet, want de kindjes komen regelmatig vol zand binnen. Het is zand waar ze niet ontzettend vuil van worden, maar ouders weten dat ze hun kindjes niet in de mooiste kleren naar hier moeten sturen.’

Uitdagend speelgoed

Bij Wolkewietje wordt flink wat gerecycleerd. Papa’s en opa’s komen langs op de ‘klusdagen’ en boksen met heel eenvoudige spullen nieuw uitdagend speelgoed in elkaar.

Zie je onze bus daar? Dat zijn gewoon zitjes van een oud voetbalstadion, allemaal achter elkaar gemonteerd, en vooraan staat een echt stuur. Ze kunnen zelfs toeteren, en reken maar dat ze dat enorm graag doen!

Kinderdagverblijf met BeleeftuinWij laten heel veel uit de kindjes zelf komen: we houden hen niet bezig, we gaan na wat hen bezig houdt. Zo merkten we bijvoorbeeld dat ze hier in de tuin graag met autootjes spelen en dat ze het leuk vinden om die over een boord te laten rijden. Wel, we hebben daarop verder gebouwd, voor planken gezorgd waarmee ze een parcours kunnen maken. En zo groeit weer een nieuwe speelplek, recht vanuit hun eigen interesses.

Kijk, ik beweer niet dat kindjes die hier tijd hebben doorgebracht, een voorsprong zullen hebben op leeftijdgenootjes. Maar ik weet wel dat hun tijd hier zo goed mogelijk werd ingevuld. Een kind voelt zich het gelukkigst als het zichzelf kan zijn en zoveel mogelijk zelf mag ontdekken en doen. En heel ons team zet zich hard in om dat mogelijk te maken. ‘

LEES OOK: Wat de pedagogische norm betekent voor je kind in de opvang

Het effect van ons bezoek aan Wolkewietje zindert nog altijd na. Na het zien van zoveel schattigheid en speelplezier dat schittert door z’n eenvoud, beseffen we nog maar eens hoe belangrijk het is voor kinderen om buiten te kunnen spelen. Meer nog, we voelen het zelf óók kriebelen! Een vrouw van veertig plus die in plassen springt: moet kunnen, toch?

Topfoto: Ilse Cleirbaut

Dit artikel verscheen in mei 2018 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 30/05/2018, laatste update op: 21/11/2023