Oorontstekingen komen heel vaak voor bij kinderen. Een oorontsteking is eigenlijk een complicatie van een gewone verkoudheid en daar zijn jonge kinderen nu eenmaal erg vatbaar voor, zeker als ze vaak in contact komen met andere kinderen. Jonge kinderen hebben namelijk nog geen afweerstoffen opgebouwd tegen al die nieuwe virussen en bacteriën in hun omgeving.

Hoe ontstaat een oorontsteking?

Om te begrijpen wat een oorontsteking is, moeten we eerst dieper inzoomen op de buis van Eustachius. Die buis verbindt het oor met de neus- en keelholte en zorgt voor verluchting en vochtafvoer.

Bij een verkoudheid heeft je kindje niet alleen veel last van neusloop, maar zwelt ook het neusslijmvlies op.

Als de buis van Eustachius daardoor geblokkeerd raakt, krijg je een vochtophoping en verminderde verluchting in het middenoor. Dat kan uiteindelijk een oorontsteking veroorzaken.

LEES OOK > Heeft jouw baby ook de ene verkoudheid na de andere?

Tip om een oorontsteking te vermijden

Een oorontsteking begint vaak met een verkoudheid en een verstopte neus.

Daarom is het een goed idee om de neus van je kindje regelmatig te spoelen met een fysiologische zoutoplossing (fysiologisch serum). Vraag ernaar bij je apotheker.

Pijnlijk

Meestal – maar niet altijd – gaat zo’n oorontsteking gepaard met koorts, soms ook met verminderde eetlust en braken.

De voornaamste klacht bij een oorontsteking is pijn. Baby’s gaan dan fel huilen, vooral als ze (’s nachts) neerliggen. Typisch is ook dat ze vaak aan hun oortje wrijven of ernaar grijpen.

Genezing soms met etter

Meestal geneest een oorontsteking vanzelf. Na een dag of twee vermindert de pijn en zakt de koorts.

Soms barst het trommelvlies en vloeit er wat etter of bloed uit het oor. Door de drukvermindering verdwijnt de pijn meestal snel en begint de genezing.

Het scheurtje groeit gewoonlijk na enkele dagen weer dicht.

Wanneer naar de dokter?

Blijft er etter uit het oor lopen (langer dan twee à drie dagen) of heeft je kindje hoge koorts of veel pijn, maak dan een afspraak met de dokter. Die vertelt je welke behandeling de beste is.

Meestal zal de dokter een pijn- en koortswerend middel voorschrijven, soms is ook een antibioticum nodig. De neus regelmatig spoelen met een fysiologische zoutoplossing (fysiologisch serum) is altijd een goed idee.

Let wel op met speciale neus- of oordruppels, die geef je alleen op doktersadvies.

LEES OOK > Wanneer is je kind te ziek voor de opvang?

Gehoorverlies door oorontsteking?

Heeft je kindje vaak last van verkoudheden en/of oorontstekingen, dan blijft er misschien vocht in zijn oor zitten. Hoort je kindje daardoor minder goed, dan kan ook zijn taalontwikkeling vertraging oplopen.

Een arts kan je daarom doorverwijzen naar een keel-neus-oorarts. Daar wordt beslist of het nodig is om buisjes (ook wel: oordrains of diabolo’s) in het trommelvlies te plaatsen.

Die buisjes zorgen ervoor dat het oor verlucht wordt en het vocht kan weglopen bij een nieuwe ontsteking. Het gehoorverlies zal dan ook verdwijnen. Meestal vallen deze buisjes na een tijdje vanzelf weer uit.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 19/11/2020, laatste update op: 25/09/2023