Waar zijn die sappige peuterbilletjes gebleven? Over obesitas bij kinderen is al veel inkt gevloeid, maar wat als je merkt dat je peuter minder eet en ook wat gewicht verliest. Is dat wel normaal?
Algemeen welzijn
Mollige peutertjes zie je wel vaker. Ze lijken door hun lichaamsbouw al snel wat voller en dragen vaak nog wat babyvet mee. Maar bij sommige peuters kan je ook de ribben tellen en lijken die broeken altijd weer te groot.
Dokter Mark van Oort is kinderarts in het UZA en wil vooral onderstrepen dat het algemeen welzijn van kinderen primeert boven het gewicht. ‘Net als groei evolueert gewicht vaak met horten en stoten. In het eerste levensjaar verdrievoudigt een kind zijn geboortegewicht, dat is enorm. Nadien, tot een jaar of zeven, komt een kind “maar” gemiddeld twee kilo per jaar bij. Dat is een groot verschil, waar ouders vaak over vallen.’
LEES OOK > Wauw, zo groot al: de ontwikkeling van je peuter in een stroomversnelling
Verschillende fases
Elk kind is anders, en dan zijn er ook nog die verschillende fases in dat kleine peuterleventje die invloed hebben op het gewicht. Soms is de honger niet te stillen, op andere momenten heeft je peuter al genoeg na twee happen. ‘Ook dat is normaal’, legt kinderarts van Oort uit.
‘Wordt je kindje ziek of zit hij in een infectieperiode, dan is de goesting in eten sowieso minder. De reserves worden aangesproken en het gewicht stagneert of gaat verminderen. Staar je als ouder vooral niet blind op een periode van mindere eetlust. Ga vooral niet vergelijken met andere peuters. Bij een jongen van 2,5 jaar is de normale gewichtspreiding tussen 11 en 17 kilo. Een peuter die bovenaan zit in de groeicurve, heeft een groter lichaam om te onderhouden en zal dus ook meer eten. Volgt je peuter zijn groeicurve, dan is dat oké, ook als het met horten en stoten en ups en downs gebeurt.
Ik ga ouders altijd aanraden om niet dagelijks te wegen. Het is zinloos en maakt je alleen maar nodeloos ongerust. Observeer je kind en kijk hoe hij het doet. Is hij normaal actief? Is er misschien een reden waarom hij een periode wat minder eet en afvalt? Wordt hij verkouden? Geef je kind eerst de tijd om volledig te herstellen. En maak je je ongerust, kaart dit dan aan bij je huisarts of kinderarts.’
‘Ga je peuter vooral niet dagelijks wegen.’ – Mark van Oort, kinderarts
Volhouden en stimuleren
Peuters en eten, bij veel ouders is het een strijd. ‘Ik vind dat niet lekker!’ en hop, daar vliegen de champignons van het bord. ‘Maar ook dat moet je als ouder goed proberen te kaderen’, zegt de kinderarts. ‘Eten is voor peuters een belangrijk controlemechanisme. Ze zitten in een opstandige fase, leren volop wat ja en nee is en wat mag of niet mag. Ook aan tafel beginnen de hersentjes mee te spelen en ontdekken ze dat het mondje dichthouden een manier is om een grens te bepalen.’
Eten dreigt zo vaak een gevecht te worden, dat je als ouder moeilijk kunt winnen. ‘En zeker wanneer je peuter al aan de onderkant van de groeicurve bundelt, ontstaat vaak ongerustheid bij veel ouders. Hier is het vooral een kwestie van volhouden en stimuleren, zonder te forceren. Ook wat proeven betreft. Eten doe je niet alleen met je mond, maar ook met je handen en ogen. Het is een ontdekkingstocht. Hoe ziet iets eruit? Hoe voelt het? Eten gaat bij een peuter over veel meer dan smaak.
Als een kind iets niet lust, wil dat trouwens niet zeggen dat dit zo zal blijven. Uit onderzoek blijkt dat een peuter iets vaak minstens 8 keer moet proeven, voor hij het lekker vindt. Blijf die champignons dus maar aanbieden. En stimuleer om te proeven. Als ouder kan je wel bepalen welke voeding je geeft en wanneer, maar het is je kind die zijn mond moet opendoen en de hoeveelheid bepaalt. Probeer er vooral geen strijd van te maken, en vertrouw erop dat je peuter wel zal eten wanneer hij honger heeft. Stimuleren mag, maar forceren is een no go.’
Maak je je zorgen over de eetgewoontes van je peuter? Kaart dit gerust aan bij de huisarts, kinderarts of (tot de leeftijd van drie jaar) bij een consulent van Kind en Gezin.
LEES OOK > Mijn peuter wil niet eten: hoe ga ik daarmee om?
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 12/01/2024, laatste update op: 29/03/2024