Voedingen, krampen, peutergrillen, nachtmerries, plotse koorts … De nachten blijven onvoorspelbaar met jonge kindjes in huis. Bang dat de zindelijkheidstraining ook weer voor onderbroken nachten zorgt? Blijf vooral heel rustig. Slapen zonder luier ‘s nachts komt meestal gewoon vanzelf, als je kindje er klaar voor is tenminste.

Voor je beslist om die pamper ook ‘s nachts uit te laten, weet dan dat ongelukjes tot een jaar of 7 heel normaal zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) probeert de internationale standaard dat kinderen ‘s nachts droog zouden zijn op 5 jaar te zetten, maar als je kindje op die leeftijd nog niet rijp is, dan heeft het geen zin om het zindelijk worden ‘s nachts te forceren.

Investeer dus in een goede matrasbeschermer en verwacht niet dat je kindje van de ene nacht op de andere volledig zindelijk zal zijn. Dat bevestigt ook opvoedcoach en mama Iris Valkenborg. ‘Elk kindje is anders en ontwikkelt zich ook anders. Is je kindje een heel vaste slaper, dan is het bijvoorbeeld heel logisch dat vanzelf wakker worden om te plassen misschien ook wat moeilijker zal lopen.’

Drie nachten droog

‘Meestal komt de zindelijkheid ‘s nachts vanzelf, en meestal is dat op een leeftijd van 4 à 5 jaar, wanneer je kindje al enkele maanden droog is overdag’, legt Iris Valkenborg uit. ‘Merk je dat je kindje drie opeenvolgende nachten een droge luier heeft, dan kan dat een signaal zijn dat je kindje er klaar voor is en kan je het proberen. Maar dat betekent niet dat je kindje het meteen probleemloos zal kunnen.’

Plaswekkers, je kindje wakker maken om te plassen, een beloning … het zijn maar enkele hulpmiddelen of tips die beloven dat zindelijk worden ‘s nachts kinderspel wordt. ‘Doe als ouder vooral waar je je goed bij voelt’, merkt de opvoedcoach op.

‘Ik ben zelf niet zo’n voorstander van plaswekkers of het wakker maken van je kindje om te gaan plassen, zeker omdat je kindje op die leeftijd eindelijk heeft geleerd om goed door te slapen… Maar werkt dat voor jou, doe dat dan vooral wel. Gaat je kindje rond 19u slapen en wil je het toch nog eens wakker maken om te gaan plassen, doe dit dan rond 22u.’

LEES OOK > Zindelijkheid bij peuters, hoe werkt dat?

Als je kindje er klaar voor is

Een droge nacht belonen met een sticker en positieve aandacht kan evenmin kwaad. Een straf geven als het niet lukt, is dan weer geen goed idee. Volledig zindelijk worden lukt pas wanneer je kindje er klaar voor is en wanneer er geen medische redenen zijn die dit verhinderen.’

Wat wél kan helpen is zorgen dat je genoeg overtrekken in huis hebt, zodat je bij een ongelukje ’s nachts of in de vroege ochtend snel het bed kan verversen. Is het te donker voor je kindje om alleen uit bed en naar het toilet te gaan, dan kan een nachtlampje of zaklamp de oplossing zijn. Ook een potje (tijdelijk) in de slaapkamer zetten kan helpen als het heel snel moet gaan.

Leek het te lukken zonder luier ’s nachts en heb je het ene ongelukje na het andere? Aarzel dan niet om de luier terug te introduceren. Misschien lukt het binnen enkele weken wel zonder.

Uroloog

Als ouder geduld hebben in het hele proces is dus een goede zaak. En weet ook dat op bedplassen eigenlijk geen leeftijd staat.

‘Ongelukjes tot 7 jaar zijn heel normaal. Is je kindje de zes voorbij en begin je je toch wat zorgen te maken omdat het ‘s nachts niet wil lukken, ga dan gerust langs bij je kinderarts of uroloog. Dan kan hij een stappenplan opzetten met een plasdagboek bijvoorbeeld of een aangepast drankpatroon’, besluit de opvoedcoach.

LEES OOK > Veilig samen slapen, een goed idee?

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 21/06/2022