Hanne Luyten noemde zichzelf lang een per ongeluk-schrijfster. Ze baarde intussen meer boekbaby’s (vier) dan kinderen (drie), dus dat maakt haar kinderdroom officieel waar: ze is, naast loedermoeder, fulltime schrijfster. Haar laatste boekbaby liet ze nog maar net los op de wereld: Wilma Wonder. Dit prentenboek, dat ze alweer maakte samen met illustratrice Noëmi Willemen, gaat over jezelf zijn. Want dat is pas écht bijzonder.
Je liet Wilma Wonder net los op de wereld. Hoe is ze ontstaan?
‘Dat gebeurde in december 2020. Ik at een boterham met kaas en kreeg plots een idee, dus appte ik Noëmi om mijn enthousiasme te delen. Ik kauwde nog een half jaar op het concept voor we in gang schoten. Uiteindelijk ontdekten we pas bij scenario zeventien wie Wilma echt was, dat vroeg wat denkwerk.
Ik vind het fantastisch om een tandem te vormen met Noëmi, zij doet zoveel meer dan tekenen. Die duikt echt in het verhaal, gaat met mij in gesprek en stemt de tekeningen perfect af op de tekst. Door corona zagen we elkaar nog niet vaak live. We maakten onze twee kinderboeken vooral via Whatsapp.’
Wie is Wilma? En hoeveel van Hanne zit erin?
‘Wilma is die typische kleuter met hopen zelfvertrouwen, die zegt dat ze alles kan. Dat was ik niet als kind. Ik was heel hard op zoek naar wat ik kon, terwijl mijn vriendinnen precies vanalles konden.
‘Wilma is die typische kleuter met hopen zelfvertrouwen die zegt dat ze alles kan. Ik vind dat echt iets om te koesteren.’
Er zit wel veel van mijn kinderen in Wilma. In het boek roept Wilma door het raam ‘ik kan duizend dingen!’ Dat denkt mijn jongste ook. Ik vind dat echt iets om te koesteren bij kleuters.
Ik probeer mijn kinderen te ondersteunen in die zoektocht naar zichzelf. Wil mijn dochter van hoelahoepen haar beroep maken, ook al blijkt ze geen natuurtalent? Wie ben ik om te zeggen dat dat niet kan.’
LEES OOK > Voorleesplezier: 7 toffe boekjes om samen met je peuter of kleuter te lezen
Waarover gaat Wilma Wonder?
Elk personage heeft bijzondere talenten, die bewust niets te maken hebben met sportieve aanleg of intelligentie. Ze kunnen bijvoorbeeld goed stenen verzamelen of op hun vingers fluiten – dat laatste is een missie van mezelf, want het lukt alleen met te veel speeksel, haha!’
Welke boodschap wil je kinderen meegeven in dit boek?
‘Dat het oké is om gewoon jezelf te zijn, ook al is dat anders dan de rest. Ik wil kinderen ondersteunen in de zoektocht naar zichzelf.
Dat ligt natuurlijk dicht bij mijn wereld, met drie kinderen die ik zo gelukkig mogelijk wil zien opgroeien. Ze mogen afwijken van de norm, dat ze maar de nieuwe norm worden.
‘Elk personage heeft bijzondere talenten, die bewust niets te maken hebben met sportieve aanleg of intelligentie.’
Ik empower hen om zichzelf zijn, zonder de ruwe kantjes eraf te schaven. En dat doet het boek ook, zeker op het einde, waar Wilma zelf tegen de lezer zegt hoe bijzonder die wel is.’
Hoe reageren de mensen die het al lazen?
‘Ze vinden het heel herkenbaar. Elk kind herkent wel iets in een bepaald personage. Dat verbaast me niet, want ik schrijf alleen dingen die ik voel. Mijn ideeën zijn vaak gebaseerd op wat er thuis gebeurt, dus ik houd mijn ogen en oren altijd goed open.
Alles wordt eigenlijk in mijn schoot geworpen door mijn kroost van zes, acht en tien. (lacht) Ze zijn ook het perfecte testpubliek. Wat zij leuk vinden in een boek, probeer ik er ook zelf in te stoppen. Zoals tekst op rijm en tekeningen waar elke keer opnieuw ongelooflijk veel te ontdekken valt.’
LEES OOK > Speelgoedrotatie: ook iets voor jullie?
Wordt Wilma nog vaak voorgelezen bij jullie thuis?
‘Ik heb de testversies, op printerpapier, zo vaak voorgelezen dat ze het boek vanbuiten kenden tegen dat het was gedrukt. Afgelopen zomer hoorde ik mijn kinderen zelfs stukken tekst opzeggen tegen elkaar, dus het blijft duidelijk plakken.
Nu is het al even geleden dat we Wilma samen lazen. Maar ik blijf het ongelooflijk vinden dat ik dat heb geschreven en zij daar zo enthousiast over zijn, net als bij Het huis met de gele deur.’
Wat staat er nog in jouw kinderboekenkast?
‘Ik probeer erop te letten dat mijn boekenkast breed genoeg is. Daarmee bedoel ik dat niet alle boeken over hetzelfde thema gaan, niet alle kinderen er hetzelfde uitzien en niet te veel rollenpatronen worden bevestigd.
‘Mijn lievelingsboek, dat ik vaak cadeau geef bij geboortes en verjaardagen, is ‘Samen hier’ van Oliver Jeffers.’
Al liggen hier ook wel Tiny’s, wat waanzinnig achterhaald is. Zo moeten Tiny en haar broertjes eten maken terwijl papa gaat werken, anders wordt hij boos. Bij zo’n boeken trek ik het gesprek open en vraag ik hoe dat gaat in ons eigen gezin of bij vrienden.’
Wat zijn jouw favoriete kinderboeken van het moment?
‘Mijn lievelingsboek, dat ik vaak cadeau geef bij geboortes en verjaardagen, is Samen hier van Oliver Jeffers. Hij zegt zo veel met zo weinig woorden, daarvoor heb ik enorm veel bewondering.
Ik ontdekte onlangs ook ‘Waar is mijn noedelsoep?!?’ van Chee-Han. Een grappig, mooi geïllustreerd boek waarin een kleuter zijn noedelsoep kwijt is en bij zijn vrienden op zoek gaat naar eten.
Nog zo’n prachtig boek is ‘Meisjes’ van Lauren Ace. Het is een verhaal over vier vriendinnetjes, waarin wordt verteld dat meisjes alles kunnen. Ik heb zelfs gehuild. Daarnaast hou ik uiteraard ook echt van mijn eigen kinderboeken.’
Waar kunnen we Wilma Wonder kopen?
‘Overal, in boeken- en kinderwinkels of online. Je kan een gesigneerd exemplaar krijgen via mijn webshop, maar dan betaal je wel verzendkosten. We kozen trouwens om dit boek uit te geven in eigen beheer, bij Het Hannekesnest.
Noëmi en ik konden volledig ons ding doen en alle beslissingen zelf nemen. Zo kozen we onze eigen lettertypes, onze eigen titel én een boze Wilma op de cover. We wisten niet of dit ging werken, maar veel kinderen grijpen ernaar. We zijn trots, dat is wel duidelijk zeker?’
Hanne Luyten: Eerlijk en grappig
Even kort, voor wie Hanne Luyten nog niet kent: go check that woman! Echt, dit moedertje is hilarisch – dat zegt ze niet zelf, en haar kinderen blijkbaar ook niet, maar haar lezers en volgers denken daar anders over. Ze heeft het hart op haar tong, die all the feels wonderbaarlijk kan vertalen naar mooie, eerlijke, grappige en herkenbare verhalen.
In 2019 schreef ze haar eerste boek #nietaankindengezinverklappen, dat een bestseller werd omdat elke loedermoeder zich daar keihard in herkent. Later volgden het kinderboek Het huis met de gele deur en het volwassenboek #onsmoeder.
Voor Wilma Wonder werkte Hanne opnieuw samen met illustratrice Noëmi Willemen.
Wie lid is van de Gezinsbond kan Wilma Wonder in Standaard Boekhandel aankopen met spaarkorting. Meer over dit ledenvoordeel vind je hier.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 04/11/2021, laatste update op: 04/06/2024